Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών


 Στην καμπάνια ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για την ανάγκη προστασίας του τελευταίου ζεύγους Ασπροπάρη γύπα που ζει στη Νέα Σάντα του Δήμου συμμετέχουν ενεργά οι μαθητές του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Σαπών.

 Η συγκεκριμένη δράση γίνεται σε συνεργασία με το WWF και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαιδευσης Μαρώνειας, έχει ξεκινήσει δε από το 2013. Την Παρασκευή οι μαθητές της Ε και ΣΤ τάξης του Σχολείου επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Σαπών και ενημέρωσαν το Δήμαρχο, για την ανάγκη προστασίας του κορυφαίου αυτού είδους της τροφικής αλυσίδας και εναντίωσής τους στην απαράδεκτη και παράνομη χρήση τη φόλας για τη δηλητηρίαση ζώων που αποτελούν την τροφή του απειλούμενου με  εξαφάνιση αυτού είδους γύπα.

 Να σημειωθεί ότι, ο Ασπροπάρης είναι το πιο μικρό από τα 4 είδη γύπα που συναντώνται στην Ελλάδα και ταυτόχρονα το πιο απειλούμενο είδος της άγριας πανίδας στη χώρα μας. ”Η παρουσία των πουλιών αυτών στον τόπο μας είναι ευλογία ” σχολίασε ο Δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης και συγχάρηκε τους μικρούς μαθητές, τους εκπαιδευτικούς τους και τους υπεύθυνους του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση των οποίων η συνεισφορά είναι τεράστια .” Η ταυτότητα του Δήμου μας είναι η άγρια και μοναδική του φύση και το παρθένο φυσικό περιβάλλον. Στην προστασία του με κάθε μέσο κατευθύνουμε όλες μας τις προσπάθειες. Χαίρομαι που οι μαθητές του Δήμου είναι οι νέοι και πιο δυναμικοί πρεσβευτές αυτής της στάσης ζωής”  κατέληξε ο Δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών.

 Οι δράσεις αυτής της χρονιάς, αφορούσαν κυρίως την επισήμανση της κακής συνήθειας πολλών ανθρώπων να  πετούν φόλες για τα αδέσποτα ζώα. Όμως, επειδή ο Ασπροπάρης τρέφεται με τα πτώματα των δηλητηριασμένων ζώων κινδυνεύει και ο ίδιος με αφανισμό! 

  Τέλος, η WWF για να ευχαριστήσει τους μικρούς προστάτες του ασπροπάρη,  μοίρασε αναμνηστικά διπλώματα για τη "υιοθεσία" του ασπροπάρη... (5/6/2015)


5 Ιουνίου 2015