Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα E-twinning


 ανάρτηση :  13/09/2022

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκαν 3 έργα eTwinning ( ‘Culture on a poster’, ‘I draw my life triangle’, ‘Know and respect a tree near me’) με τη συμμετοχή μαθητών από τρεις διαφορετικές τάξεις ( Γ, Δ και τα δύο τμήματα της ΣΤ) και 6 εκπαιδευτικών. Οι μαθητές πήραν μέρος σε ποικίλες βιωματικές και δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερώθηκαν για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, καλλιέργησαν διάφορες δεξιότητες και ήρθαν σε επαφή με μαθητές σχολείων στην Ελλάδα, Πορτογαλία και Τουρκία. Ως αναγνώριση της ποιότητας των έργων, o Eθνικός Οργανισμός Υποστήριξης απένειμε την Εθνική Ετικέτα Ποιότητα και στα 3 project εφόσον σε όλα πληρούνται σε μεγάλο βαθμό τα κριτήρια της παιδαγωγικής καινοτομίας, ενσωμάτωσης στην ύλη, συνεργασίας ανάμεσα στους εταίρους, χρήσης της τεχνολογίας, απτών αποτελεσμάτων και δημοσίευσης του αντίκτυπου τους. Η ετικέτα ποιότητας αν και απονέμεται προσωπικά στον εκπαιδευτικό που υποβάλλει την αίτηση, στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζει τη συλλογική δουλειά που πραγματοποιήθηκε από όλα τα εμπλεκόμενα μέλη, εκπαιδευτικούς και μαθητές και ως εκ τούτου αποτελεί την αναγνώριση της συμβολής τους στην επιτυχία των έργων. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στα project είναι οι εξής: Ανέζα Σπανοπούλου, Κατερίνα Σκεύα, Μαριάνθη Λαδίκου, Νετζεατίν Μαχμούτ Κεχαγιά, Ειρήνη Παιδαράκη και Βασιλική Κωσταρά. Επιπλέον, οι παρακάτω εκπαιδευτικοί αν και δεν συμμετείχαν στα project επίσημα ως μέλη πρόσφεραν πρόθυμα τη βοήθεια και υποστήριξή τους: Στέλλα Αδαμοπούλου, Σοφία Τριμπόνια, Βιργινία Τσιτιρίδου, Φωτεινή Δερτούζου και Παναγιώτης Καρπούζης.

Η υπεύθυνη των έργων eTwinning Βασιλική Κωσταρά



1. ''Culture on a Poster' eTwinning project'

Α΄ανάρτηση: 29 / 11 / 2021


  Οι μαθητές των δύο τμημάτων της ΣΤ τάξης συμμετέχουν στο eTwinning πρόγραμμα ‘Culture on a Project’ μαζί με άλλο ένα σχολείο της Ελλάδας και δύο σχολεία της Τουρκίας. Το πρόγραμμα αυτό αφορά στη δημιουργία poster σε χαρτόνι αλλά και ψηφιακών παρουσιάσεων από μνημεία/ κτήρια πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας από την περιοχή του κάθε σχολείου. Οι μαθητές από το κάθε σχολείο αφού ολοκληρώσουν τις δημιουργίες τους, τις διαμοιράζονται με τους εταίρους τους οι οποίοι αναλαμβάνουν να γίνουν πρεσβευτές της πολιτιστικής κληρονομιάς των άλλων σχολείων . Ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι η πολιτισμική και διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση των μαθητών και κατά συνέπεια η ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους δύο λαούς. Μερικοί από τους επιμέρους στόχους είναι 

·  Να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες στην Αγγλική γλώσσα 

· Να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους και τα καλλιτεχνικά τους ταλέντα με τη δημιουργία πόστερ. 

· Να αναπτύξουν μια ποικιλία γραμματισμών  όπως ο ψηφιακός (έρευνα και χρήση διαδικτυακών πηγών), ο πολυτροπικός (ανάπτυξη κειμένων με σύνθεση τρόπων σημείωσης όπως βίντεο, κείμενο, εικόνα), ο κοινωνικός (ανάπτυξη επικοινωνίας και συνεργασίας με τους συμμαθητές τους, ενεργοποίηση δημοκρατικών διαδικασιών για την παρουσίαση μιας άποψης, καλλιέργεια δημοκρατικού διαλόγου). 

  Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές μαζί με τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας όπου τους περίμενε η φύλακας του θεάτρου. Εκεί ο μαθητής του ΣΤ2 Γιγίτ Χ. διάβασε στους υπόλοιπους συμμαθητές του τις πληροφορίες που είχε αναζητήσει στο διαδίκτυο από πριν. Ο μαθητής του ΣΤ1 Γιώργος Β. δημιούργησε ένα θαυμάσιο poster του Αρχαίου Θεάτρου σε χαρτόνι το οποίο περιλαμβάνεται στη συλλογή των φωτογραφιών από την εκδρομή. Στη συνέχεια η δασκάλα του ΣΤ1 κα Στέλλα Αδαμοπούλου ενημέρωσε τα παιδιά σχετικά με τα υπόλοιπα αξιοθέατα της αρχαιολογικής  περιοχής της Μαρώνειας που περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα ένα  Ρωμαϊκό Πρόπυλο και το περίφημο Μωσαϊκό δάπεδο του ανδρώνα ενός σπιτιού επίσης  της Ρωμαϊκής εποχής. 

  Αφού αναχώρησαν από το Αρχαίο Θέατρο, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το ‘Αρχαιολογικό Μουσείο – Αρχοντικό Ταβανιώτη΄ στη Μαρώνεια το οποίο χτίστηκε ανάμεσα στο 1880 – 1885 από τον Παρράσιο Ταβανιώτη. Το αποκατεστημένο αρχοντικό φιλοξενεί την έκθεση αρχαιοτήτων με θέμα ‘Η Μαρώνεια και ο Ίσμαρος από τα Προϊστορικά μέχρι τα Νεότερα Χρόνια’ και περιλαμβάνει ενδιαφέροντα εκθέματα όπως μαγειρικά σκεύη-αμφορείς, αντικείμενα από την καθημερινή ζωή, ανάγλυφα και επιτύμβιες στήλες από τα αρχαία, Ρωμαϊκά και Βυζαντινά χρόνια. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν από την υπεύθυνη του Μουσείου και έβγαλαν πολλές φωτογραφίες από τα εκθέματα που τους τράβηξαν την προσοχή.

  Το τρίτο και τελευταίο μέρος της εκδρομής περιλάμβανε επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ξυλαγανής όπου οι μαθητές αφού εξοικειώθηκαν με τους χώρους της βιβλιοθήκης, χωρίστηκαν σε ομάδες και έγραψαν σε χρωματιστά χαρτόνια τι σημαίνει για τον καθένα η βιβλιοθήκη. Κατόπιν η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης έδειξε στα παιδιά  μια απλή βιωματική δραστηριότητα υφαντικής μοιράζοντας στο καθένα χωριστά ένα χρωματιστό πανί το οποίο στη συνέχεια οι μαθητές ‘έπλεξαν’ στα κάγκελα της αυλής της βιβλιοθήκης δημιουργώντας ο καθένας το δικό του ‘υφαντό’.



----------------------------------------------------------------------------

ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΑΒΑΝΙΩΤΗ [ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ]

The students of 6th grade in the Intercultural Primary School of Sapes take part in the eTwinning project 'Culture on a Poster' and go on a field trip to the Archaeological Museum - Arhontiko Tavanioti in Maroneia

----------------------------------------------------------------------------

  Ένα μεγάλο και θερμό ευχαριστώ στις δασκάλες των δύο τμημάτων της ΣΤ τάξης που ανέλαβαν την οργάνωση της εκδρομής και στην υπεύθυνη του κυλικείου Τατιάνα για την πολύτιμη συνδρομή της στο πρόγραμμα.


Υπεύθυνη του προγράμματος: Βασιλική Κωσταρά, εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης: οι δασκάλες του ΣΤ1 Στέλλα Αδαμοπούλου, και του ΣΤ2  Σοφία Τριμπόνια, η εκπαιδευτικός Μουσικής Ανέζα Σπανοπούλου και η εκπαιδευτικός Πληροφορικής, Ειρήνη Παιδαράκη.


Καλώς ήλθατε...

Είμαστε το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών του Ν. Ροδόπης... 

Για περισσότερα εδώ:

Φυλλομετρητής

Οι Ιστοσελίδες μας

2001-2012

2012-2021

2021 - & μετά (η παρούσα)

Έχεις φωνή ...

Έχεις φωνή, είμαστε δίπλα σου. Κάλεσε ή στείλε SMS στο 100.

Προστασία

-Στο διαδίκτυο.

-Σεξουαλική κακοποίηση

-Ενδοοικογενιακή βία.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Γίνε Ήρωας ...

του Διαδικτύου, Βοηθώντας τα παιδιά να πλοηγούνται με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στον κόσμο του διαδικτύου. >>

Δράσεις Βιβλιοθήκης

2021-2022

2022-2023

2023-2024 

(1 ανάρτηση - Αγώνες Σκακιού)


-'Ολες οι δράσεις στην ίδια σελίδα

Δράσεις Τμημάτων

ΣΤ' ΤΑΞΗ

1. Ενημέρωση για την Οδική Ασφάλεια



ΤΜΗΜΑΤΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ [ΖΕΠ]



ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ

1. Παγκόσμια Ημέρα Ατ. με αναπηρία


ΦΥΣΙΚΗ & ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

"Ολυμπιακή Εβδομάδα"


Εκπαιδ/κές Επισκέψεις

Εσωτερικός Κανονισμός