Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ:  Μαχμούτ Κεχαγιά Νετζεατήν

Τουρνουά Σκακιού (Ιούνιος 2023)


 Τις τελευταίες μέρες διεξάγεται στο σχολείο μας το A' Τουρνουά Σκακιού. Η διεξαγωγή του αποτελεί το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από την αρχή της χρονιάς.   Ο Υπεύθυνος Σχολικής Βιβλιοθήκης και Γωνιάς Σκακιού, κ. Νετζεατήν Μαχμούτ Κεχαγιά ξεκίνησε την εκμάθηση του σκακιού στους μαθητές όλου του σχολείου. Τα παιδιά μυήθηκαν στα μυστικά του σκακιού και ανακάλυψαν ένα διαφορετικό παιχνίδι από αυτά που γνώριζαν ως τώρα!

  Το Τουρνουά περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες, ανάλογα με την ηλικία των μαθητών: Α΄- Β΄ τάξη, Γ΄- Δ΄ τάξη και Ε΄ - Στ΄ τάξη.

 Ο ενθουσιασμός των μαθητών, αλλά και οι επιδόσεις τους πραγματικά μας εντυπωσιάζουν!!


Βιβλιοπαρουσίαση: ‘Ο Λυκομπαμπάς’

Ανάρτηση στη σελίδα: 14/4/2023

 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου προσκαλέσαμε τον κ. Γιώργο Λυμπέρη, θεατρολόγο και συγγραφέα παιδικών βιβλίων για να παρουσιάσει στους μαθητές του σχολείου μας το τελευταίο βιβλίο του με τίτλο ‘Ο Λυκομπαμπάς’, ένα παραμύθι για την αποδοχή, τα στερεότυπα, τη συγχώρεση και την αληθινή αγάπη. Στο βιβλίο αυτό, ο κεντρικός ήρωας είναι ο γνωστός κακός λύκος των παραμυθιών που έγινε μπαμπάς και αποφασίζει να διορθώσει τα λάθη του για να μη νιώθει ντροπή ο γιος του για αυτόν.

 Ο συγγραφέας του βιβλίου, κ. Γιώργος Λυμπέρης κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών τα οποία πήραν μέρος με ενθουσιασμό σε ευφάνταστες, διαδραστικές δραστηριότητες και παιχνίδια ρόλων με θέμα τους ήρωες του βιβλίου του και άλλων γνωστών παραμυθιών.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γιώργο Λυμπέρη για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκληση του σχολείου και την εξαιρετική παρουσίαση του βιβλίου του.


Βιβλιοπαρουσίαση: ‘Το αγανακτισμένο προαύλιο’

Ανάρτηση στη σελίδα: 14/4/2023


Μια ακόμα βιβλιοπαρουσίαση είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας. Αυτήν την φορά η βιβλιοπαρουσίαση έγινε με τη βοήθεια της τεχνολογίας, καθώς ο συγγραφέας βρίσκεται πολύ μακριά μας, στον Πύργο Ηλείας. Την Τρίτη 28 Μαρτίου με αφορμή τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) ο συγγραφέας και Ειδικός Παιδαγωγός Κωνσταντίνος Χριστόπουλος παρουσίασε στους μαθητές το βιβλίο του με τίτλο "Το αγανακτισμένο προαύλιο". Ένα εξαιρετικό βιβλίο με θέμα πάντα επικαιρό, το θέμα του σχολικού εκφοβισμού. Έτσι η δράση συνδυάστηκε με την Πανελλήνια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (6 Μαρτίου). Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για το βιβλίο και να προβληματιστούν ευρύτερα για τον σχολικό εκφοβισμό, καθώς ήταν ήδη ευαισθητοποιημένοι από αντίστοιχες δράσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Χριστόπουλο για την εξαιρετική παρουσίαση!


Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου 2023: : «Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με»
[Ανάρτηση στη σελίδα: 12/4/2023]

 Την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 γιορτάσαμε στο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με τίτλο: «Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με».
 Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY), το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.
 Έτσι, φέτος ο υπεύθυνος της βιβλιοθήκης του σχολείου μας κος Μαχμούτ Κεχαγιά Νετζεατήν, με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών του σχολείου διοργάνωσαν μια γιορτή για το βιβλίο.
 Μέσα από βίντεο και βιωματικές δράσεις που διοργανώθηκαν, οι μαθητές και μαθήτριες του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Σαπών αντιλήφθηκαν τη σημασία των βιβλίων και ανέπτυξαν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
 Κάθε μαθητής/τρια είχε τη δυνατότητα μέσα από τη δράση να μπει στη διαδικασία να «σώσει» ένα βιβλίο το οποίο είχε φθαρεί με τα χρόνια έχοντας περάσει από πολλά παιδικά χεράκια, φροντίζοντας το φθαρμένο εξώφυλλο και τις σελίδες του και έτσι να το κρατήσει στη δική του βιβλιοθήκη για πολύ καιρό ακόμα.
 Επίσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους ως δυνητικοί συγγραφείς, φτιάχνοντας το δικό τους βιβλίο αλλά και σελιδοδείκτες. Ανακάτεψαν και ξεμπέρδεψαν τα παραμύθια, μέσα από παραμυθοταιριάσματα ενώ μπήκαν στη διαδικασία να φανταστούν ως επίδοξοι συγγραφείς και αναγνώστες τις άπειρες δυνατότητες που επιφυλάσσει η περιπέτεια της ανάγνωσης.
 Ένα μεγάλο και θερμό ευχαριστώ σε όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για την υποστήριξη και τη συνεργασία τους καθώς και στην υπεύθυνη του κυλικείου Τατιάνα για τις φωτογραφίες της εκδήλωσης.

Ο υπεύθυνος Βιβλιοθήκης : Μαχμούτ Κεχαγιά Νετζεατήν

Το link για το video που προβλήθηκε
 The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore 

 Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Οι δραστηριότητες του σχολείου σε εικόνες
...

ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ: 20/1/2023



  Η παιδαγωγική αξία του σκακιού

  Η αναλογία του σκακιού με τη ζωή θεμελιώνει την παιδαγωγική του αξία, εντοπιζόμενη σε δυο κυρίως πεδία.

  Πρώτο, η αναλογία των καταστάσεων της ζωής με τις καταστάσεις πάνω στη σκακιέρα. Στις σκακιστικές αναμετρήσεις θα συναντήσουμε ένα πλήθος συμβάντων που μας θυμίζουν γεγονότα και εικόνες της καθημερινής ζωής αλλά και κορυφαίες στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας: από τη μάχη του Δαβίδ με το Γολιάθ και την πολιορκία ενός φρουρίου ως την πονηριά του Οδυσσέα στην κατάληψη της Τροίας.

Και δεύτερο, η αναλογία των αξιών που καλλιεργεί το σκάκι με τις αξίες της ζωής. Στο σκάκι, όπως και στη ζωή, υπάρχουν καλά πράγματα που πρέπει να επιδιώκουμε και επιβλαβή που πρέπει να αποφεύγουμε. Για παράδειγμα, δεν είναι σωστό να παίζουμε κινήσεις που επιτρέπουν στον αντίπαλο να μας κάνει ματ ή χάνουν άσκοπα υλικό. Και διαμορφώνονται επίσης συχνά δύσκολες και φαινομενικά απελπιστικές καταστάσεις, στις οποίες πρέπει να επιδείξουμε μέγιστη προσοχή, θάρρος και ευρηματικότητα για να αντεπεξέλθουμε.

Ένα παιδί, λοιπόν, βοηθιέται από τη γνωριμία με το σκάκι να κατανοεί την πραγματικότητα γύρω του και να την αξιολογεί ταυτόχρονα, διακρίνοντας το σημαντικό από το ασήμαντο. Ενδυναμώνει μια σειρά ικανότητες όπως η κριτική σκέψη, η λογική ανάλυση, η μεθοδικότητα και προσοχή, αλλά και μια σειρά αξίες και συμπεριφορές όπως η σοβαρότητα, η αυτοκριτική στάση και η υπευθυνότητα. Έτσι το σκάκι δεν βοηθά μόνο στην ανάπτυξη της ευφυΐας των παιδιών, αλλά και στο να αξιοποιούν την ευφυΐα τους για δημιουργικούς στόχους. Και όλα αυτά συνδυάζοντας την ευχαρίστηση που προσφέρει ένα παιχνίδι. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με σχετικές μελέτες, η θετική επίδραση του σκακιού είναι μεγαλύτερη σε ηλικίες 6 ως 12 ετών, όταν διαμορφώνονται τα ποιοτικά στοιχεία της νόησης.

Ο υπεύθυνος της βιβλιοθήκης και της γωνιάς του σκακιού... 

 


 



Καλώς ήλθατε...

Είμαστε το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών του Ν. Ροδόπης... 

Για περισσότερα εδώ:

Φυλλομετρητής

Οι Ιστοσελίδες μας

2001-2012

2012-2021

2021 - & μετά (η παρούσα)

Έχεις φωνή ...

Έχεις φωνή, είμαστε δίπλα σου. Κάλεσε ή στείλε SMS στο 100.

Προστασία

-Στο διαδίκτυο.

-Σεξουαλική κακοποίηση

-Ενδοοικογενιακή βία.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Γίνε Ήρωας ...

του Διαδικτύου, Βοηθώντας τα παιδιά να πλοηγούνται με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στον κόσμο του διαδικτύου. >>

Δράσεις Βιβλιοθήκης

2021-2022

2022-2023

2023-2024 

(1 ανάρτηση - Αγώνες Σκακιού)


-'Ολες οι δράσεις στην ίδια σελίδα

Δράσεις Τμημάτων

ΣΤ' ΤΑΞΗ

1. Ενημέρωση για την Οδική Ασφάλεια



ΤΜΗΜΑΤΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ [ΖΕΠ]



ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ

1. Παγκόσμια Ημέρα Ατ. με αναπηρία


Εκπαιδ/κές Επισκέψεις

Εσωτερικός Κανονισμός