Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ  

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΟΡΟΥ

Χοροί της Θράκης

[Ανάρτηση: 26/4/2024]

 Την Πέμπτη, 26/4 μας επισκέφτηκε ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αρσακείου "ΤΟ ΕΥΘΥΜΙΟ" (ΘΜΥΚΙΟ) για μια πολύ όμορφη εκδήλωση! Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού παρουσιάστηκαν οι παραδοσιακές φορεσιές του χωριού καθώς και παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα από το παιδικό τμήμα του Συλλόγου που αποτελείται βέβαια από τους μικρούς μαθητές/τριες μας, κερδίζοντας το χειροκρότημα δασκάλων και συμμαθητών.   

 Δεν δίστασαν βέβαια και οι υπόλοιποι μαθητές να μπουν στον χορό! Ευχαριστούμε θερμά τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Δημήτρη Κοτσάκη για την πρωτοβουλία και τον χοροδιδάσκαλο κ. Γιώργο Κωστάκη!!!!


ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΖΩΙΑ

[Ανάρτηση: 19/4/2024]

 Την Τρίτη 16 Απριλίου στο σχολείο μας είχαμε μια ιδιαίτερη προσκεκλημένη, τη γλυκιά "Λέξι"!

 Η Λέξι είναι ένα ειδικά εκπαιδευμένο Λαμπραντόρ και μας βοήθησε να μάθουμε πολλά πράγματα για το πώς συμπεριφερόμαστε στα σκυλιά και ειδικά στα "αδέσποτα". 

 Η δράση αφορά εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιεί ο Δήμος Μαρωνείας Σαπών σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, με αντικείμενο την ενημέρωση των μαθητών σε θέματα κυνοφιλίας. Ο πιστοποιημένος εκπαιδευτής σκύλων και ενεργό μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων Ελλάδος Μπάμπης Κουκουζέλης και η βοηθός κτηνιάτρου στο Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής Ευαγγελία Μουτουσίδου μας εξήγησαν αναλυτικά πώς να συμπεριφερόμαστε με υπευθυνότητα και αγάπη στα κατοικίδια μας και τα αδέσποτα ζώα, αλλά και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας σε περίπτωση που νιώθουμε ότι κινδυνεύουμε. Στη δράση παρευρέθηκαν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικής – Εμπορικής Δραστηριότητας, Κοινωνικής Πολιτικής & Αθλητισμού κ. Οκάν Χαλήλογλου και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Δημήτρης Κοτσάκης.



Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2024

Ανάρτηση: 3 Απρ.2024



 Την Τρίτη 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, μας επισκέφτηκε η συγγραφέας και δασκάλα κ. Ανδρονίκη Παντελίδου για να μας παρουσιάσει τα βιβλία της. Τα παιδιά ταξίδεψαν στη μακρινή χώρα του Ομικρομικρούλη, την Αλφαβητοχώρα, για να ζήσουν από κοντά τις περιπέτειες του μικρού ήρωα.

 Παράλληλα, καθότι έχουμε και εμείς "μικρούς συγγραφείς" βραβεύτηκαν τα βιβλία των μαθητών και μαθητριών μας, που για μια ακόμα χρονιά άφησαν τη φαντασία τους να εκφραστεί μέσα από ένα βιβλίο! Συγχαρητήρια σε όλους!


Ασφαλές Διαδίκτυο
Ανάρτηση 3 Απρ. 2024

Οι νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της εργασίας μας. Όπως όμως σε όλα τα πράγματα, δεν υπάρχουν μόνο θετικές, αλλά και αρνητικές συνέπειες και κίνδυνοι. Για αυτά ακριβώς τα θέματα οι μαθητές της ΣΤ τάξης ενημερώθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης για τα θέματα Ασφαλούς Διαδικτύου, από αξιωματικό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά γνώρισαν όψεις και κινδύνους του διαδικτύου που πιθανόν δεν γνώριζαν, προβληματίστηκαν και έμαθαν τρόπους να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους, κατά τη χρήση του διαδικτύου.


Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Ανάρτηση 1 Απρ. 2024


 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας στις 21 Μαρτίου, οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας συγκεντρωθήκαμε για να αναγνωρίσουμε τη σημασία των δασών στη ζωή μας και στην υγεία του πλανήτη. Με την παρουσία εκπροσώπων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και την καθοδήγηση εκπροσώπων της Δασικής Υπηρεσίας, ξεκινήσαμε μια εκστρατεία δεντροφύτευσης στο πλαίσιο της εκπαίδευσης μας για την αειφόρο ανάπτυξη και τη διατήρηση του περιβάλλοντος.

 Καθώς κάθε μαθητής έβαζε το δικό του δέντρο στο έδαφος, οι συζητήσεις και οι ανταλλαγές απόψεων έφεραν μια αίσθηση συνοχής και αφοσίωσης για το κοινό μας στόχο. Ενισχύσαμε τη συνειδητοποίηση για τη σημασία της διατήρησης των δασών για την κλιματική ρύθμιση, την προστασία της βιοποικιλότητας και τη διατήρηση των φυσικών οικοσυστημάτων.
 Αυτή η εμπειρία αναδεικνύει τη δύναμη της συνεργασίας και της κοινότητας στην προσπάθεια για έναν πιο βιώσιμο και πράσινο πλανήτη. Καθώς παρακολουθούμε τα νέα δέντρα να μεγαλώνουν και να εξελίσσονται, θα θυμόμαστε αυτήν την ημέρα ως ένα σημαντικό βήμα προς ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας και για τις επόμενες γενιές.



Πρόγραμμα Μετάβασης Νηπίων του 1ου και 2ου Νηπιαγωγείου Σαπών στο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών [22/2/2024]


 H μετάβαση των νηπίων από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο θεωρείται μια εξαιρετικά κρίσιμη εμπειρία, συνδέεται με αλλαγές ρόλων και περιβαλλοντικών συνθηκών και θέτει τις βάσεις για την πνευματική ολοκλήρωση και επιτυχία των παιδιών. Ωστόσο, η διαδικασία της μετάβασης δυσχεραίνεται από μια σειρά παράγοντες, οι οποίοι συχνά επιδρούν δυσμενώς στη σχολική εξέλιξη, στην κοινωνικοποίησή και γενικότερα στη συναισθηματική ανάπτυξη των νηπίων, όπως:

 Οι μεγάλες διαφορές που παρουσιάζουν οι δύο σχολικές βαθμίδες.

 Οι ατομικές διαφορές των παιδιών και η ανομοιογένεια που τα χαρακτηρίζει ως προς τη σχολική τουςετοιμότητα.

 Η ελλιπής ενημέρωση και επιμόρφωση τωνεκπαιδευτικών.

 Οι προσδοκίες που έχουν οι γονείς για τον ρόλο του αρχάριου μαθητή, καθώς και το συναίσθημα ανασφάλειας που πιθανόν τους κατέχει για τη νέα βαθμίδα εκπαίδευσης.

 Επειδή το νηπιαγωγείο παίζει τον διαμεσολαβητικό ρόλο στην ένταξη και προσαρμογή των παιδιών στο περιβάλλον του δημοτικού σχολείου και έχει ως βασικό του σκοπό να εναρμονίσει και να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση των παιδιών σε αυτό, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης θεωρήθηκε άμεσης προτεραιότητας, προκειμένου να αμβλυνθούν οι ανωτέρω δυσκολίες.

 Έτσι, την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2023 τα Νήπια του 1ου και 2ου Νηπιαγωγείου Σαπών, με τη συνοδεία των γονιών αλλά και των Νηπιαγωγών τους Ελπίδα Αμανατίδου, Ελένη Τσολακίδου, Μαννιάνα Βουτσά και Μαρία Γκαργκαβούζη μας επισκέφτηκαν φέρνοντας ως δώρα τις πολύτιμες ζωγραφιές τους.

 Τους καλωσόρισαν οι μαθητές της Ε’ τάξης όπου με νοιάξιμο και φροντίδα, κρατώντας τους το χέρι, ξενάγησαν τους μικρούς μαθητέςκαι μαθήτριες του νηπιαγωγείου στις αίθουσες του μελλοντικού τους σχολείου.

 Οι μαθητές των νηπιαγωγείου επισκέφτηκαν τις τάξεις της Α’ δημοτικού, Α1 και Α2 όπου οι δασκάλες Μαριάνθη Αχαρίδου και Ματούλα Παπαλεξανδρή που καλωσόρισαν τρυφερά τα μελλοντικά πρωτάκια.

 Στη συνέχεια, οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου μαζί με τους γονείς τους ξεναγήθηκαν στην αίθουσα των Αγγλικών, όπου η κυρία Βάσω Κωσταρά τους μίλησε για τις Ευρωπαικές δράσεις και τις συνεργασίες με τα σχολεία του Εξωτερικού, δείχνοντάς τους και σχετικές δράσεις από μαθητές του σχολείου που έλαβαν μέρος στα προγράμματα.

 Επόμενη στάση,ηαίθουσα του Χημείας - Φυσικής που χρησιμοποιείται και σαν αίθουσα πολλαπλών χρήσεων! Η μουσικός Κατερίνα Ζήκου ξενάγησε τους μικρούς μαθητές στη μαγεία των κρουστών οργάνων με τα οποία παίξανε και τραγουδήσανε.

 Η επίσκεψη στο δημοτικό σχολείο, συνεχίστηκε με την επίσκεψη στην αίθουσα της Ρομποτικής – Πληροφορικής όπου τα μικρά μας ρομποτάκια συστήθηκαν στους μαθητές του Νηπιαγωγείου και στους γονείς τους, με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού Πληροφορικής και Ρομποτικής κας Βενετίας Νάκη.

 Τελευταία στάση, η αίθουσα του θεάτρου και των γιορτών, όπου με τη βοήθεια του γυμναστή κ. Τάσου Καραθανάση πήραν μέρος σε συνεργασία με τους μαθητές της Α΄δημοτικού στο μάθημα της γυμναστικής.

 Στο διάλειμμα, οι μικροί μας επισκέπτες, γνώρισαν το κυλικείο και την κα Τατιάνα που τους πρόσφερε χυμούς για να ξεδιψάσουν και μετά ξεκουράστηκαν στην αυλή όπου έφαγαν το φαγητό τους παρέα με τους μαθητές του Δημοτικού.

 Λίγο πριν αποχαιρετίσουμε γονείς και μαθητές, ο κ. Εράι Καρά Χασάν ο Ιεροδιδάσκαλος, ενημέρωσε τους γονείς για το μάθημα των θρησκευτικών για τους μουσουλμάνους μαθητέςκαι δώσαμε ραντεβού για την επόμενη συνάντησή μας το Μάρτιο.

 Η Διευθύντρια του σχολείου Φωτεινή Δερτούζου ενημέρωσε τους γονείς για τα Τμήματα Ένταξης και ΖΕΠ του σχολείου και τους προσκάλεσε να μοιραστούν απορίες και ανησυχίες σε σχέση με το δημοτικό σχολείο.

 Τη δράση συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί των Τμημάτων Ένταξης Δήμητρα Δημητρακοπούλου και Χρύσω Χριστοδούλου μαζί με τον φοιτητή κοινωνικής εργασίας, Μελίχ

 Η δράση πραγματοποιήθηκε ως μέρος του Σχεδίου Δράσης: Η ομαλή μετάβαση των νηπίων στο δημοτικό σχολείοπου εισηγήθηκε η ενδοσχολική Συντονίστρια και εκπαιδευτικός του Τ.Ε. Δήμητρα Δημητρακοπούλου.


3] Eκδήλωση για την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού. [6/3/2024]


 Η ενημέρωση νικάει τη σχολική βία.
 Κάθε χρόνο η 6η Μαρτίου έχει οριστεί ως Πανελλήνια σχολική μέρα κατά της βίας στα σχολεία με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού.
 Οι μαθητές του ΣΤ 1 ανέλαβαν την ενημέρωση των συμμαθητών τους θέτοντας καίρια ερωτήματα σχετικά με τη Σχολική Βία και τον εκφοβισμό.
 Τι είναι σχολική βία;
 Τι είναι σχολικός εκφοβισμός;
 Από πού προέρχεται η βία;
 Πόσο συχνά συμβαίνει και πώς εκδηλώνεται;
Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές της σχολικής βίας;
Τι συμβαίνει με τον "θύτη", το "θύμα", τους "παρατηρητές";
Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;
Κι αν το "θύμα" μπορεί να νιώθει ότι φταίει;
Οι μαθητές και οι μαθήτριες μας ξεκαθάρισαν πως κανείς δεν αξίζει να γίνεται "θύμα" και ο "θύτης" δεν έχει καμία δικαιολογία.
Ο εκφοβισμός είναι πάντα λάθος!!
 Οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΣΤ1 ολοκλήρωσαν την παρουσίαση τους φωνάζοντας με δύναμη:
"Μη φοβάσαι. Μίλα!!"
 Στο τέλος της παρουσίασης οι μαθητές του σχολείου πήραν μέρος σε ένα διαδραστικό Quiz με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό που ετοίμασε η εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας, Βασιλική Κωσταρά.
 Ένα μεγάλο και θερμό ευχαριστώ στην ενδοσχολική συντονίστρια κ. Δήμητρα Δημητρακοπούλου που είχε την επιμέλεια της εκδήλωσης, στους μαθητές του ΣΤ1 για τη θαυμάσια συνεργασία τους καθώς και στην υπεύθυνη του κυλικείου Τατιάνα για την πολύτιμη βοήθειά της με τη φωτογράφηση.

Το link για το Quiz



2] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

 "Δράση για το περιβάλλον"  / 21/11/2023
  Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ενημερωτική εκδήλωση για την Ανακύκλωση. Η εκδήλωση με θέμα «Δράση για το περιβάλλον» διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων (18-26 Νοεμβρίου 2023), με θέμα: «Μείωση Αποβλήτων-Επαναχρησιμοποίηση-Ανακύκλωση (3R: Reduce-ReuseRecycle)».
 Η δράση, προσαρμοσμένη στην ηλικία των μαθητών μας, εστίασε στην ευαισθητοποίησή τους σε θέματα περιβάλλοντος, ανακύκλωσης και διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων. Μέσα από την προβολή βίντεο και τη συζήτηση αναδείχτηκαν αυτά τα πολύ σημαντικά ζητήματα, λύθηκαν απορίες και οι μαθητές έλαβαν οδηγίες για το πώς καλούνται ως υπεύθυνα άτομα να συμβάλλουν με τον τρόπο τους στη βιωσιμότητα του πλανήτη.
 Στο τέλος της εκδήλωσης διανεμήθηκαν τσάντες αγοράς από ανακυκλωμένο Βαμβάκι που σκοπό έχουν να προβάλουν το μήνυμα για την ανακύκλωση.

1] ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Ανάρτηση: 4 / 10 / 2023

10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

 Με πλήρη συμμετοχή των μαθητών του σχολείου μας γιορτάστηκε την Παρασκευή 29
Σεπτεμβρίου η 10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, που αποτελεί και Ευρωπαϊκή Ημέρα Αθλητισμού. Τη μέρα αυτή οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διάφορες δραστηριότητες σχετικές με τον αθλητισμό, τις αξίες του και γενικότερα με το ευ ζην.
 Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν κυρίως στην αυλή του σχολείου με διάφορες αθλητικές δραστηριότητες αλλά και στην αίθουσα εκδηλώσεων με προβολή οπτικοακουστικού υλικού.
 Κεντρικοί άξονες των δράσεων ήταν α) η γνωριμία βιωματικά με αγωνίσματα και αθλήματα των ατόμων με αναπηρία (προσομοιώσεις αγωνισμάτων, παιχνιδιών, παρουσίαση των παραολυμπιακών αθλημάτων και αγωνισμάτων) β) η ομαδικότητα και η ενίσχυση του πνεύματος συνεργασίας στην ομάδα με σκοπό την αποδοχή όλων των μελών της.
 Οι μαθητές συμμετείχαν με χαρά σε πολλά και διαφορετικά αθλητικά παιχνίδια και
δραστηριότητες στα πλαίσια του ευ αγωνίζεσθαι, που οργανώθηκαν από τον εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής του σχολείου Καραθανάση Τάσο σε συνεργασία με όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.
 Η Διεύθυνση του σχολείου συγχαίρει τους μαθητές για τη συμμετοχή και την ευγενή άμιλλα που επέδειξαν, καθώς και τους εκπαιδευτικούς για τη συνεργασία τους στη διοργάνωση αυτής της σημαντικής ημέρας για τη σχολική μας κοινότητα. 



Καλώς ήλθατε...

Είμαστε το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών του Ν. Ροδόπης... 

Για περισσότερα εδώ:

Φυλλομετρητής

Οι Ιστοσελίδες μας

2001-2012

2012-2021

2021 - & μετά (η παρούσα)

Έχεις φωνή ...

Έχεις φωνή, είμαστε δίπλα σου. Κάλεσε ή στείλε SMS στο 100.

Προστασία

-Στο διαδίκτυο.

-Σεξουαλική κακοποίηση

-Ενδοοικογενιακή βία.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Γίνε Ήρωας ...

του Διαδικτύου, Βοηθώντας τα παιδιά να πλοηγούνται με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στον κόσμο του διαδικτύου. >>

Δράσεις Βιβλιοθήκης

2021-2022

2022-2023

2023-2024 

(1 ανάρτηση - Αγώνες Σκακιού)


-'Ολες οι δράσεις στην ίδια σελίδα

Δράσεις Τμημάτων

ΣΤ' ΤΑΞΗ

1. Ενημέρωση για την Οδική Ασφάλεια



ΤΜΗΜΑΤΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ [ΖΕΠ]



ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ

1. Παγκόσμια Ημέρα Ατ. με αναπηρία


ΦΥΣΙΚΗ & ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

"Ολυμπιακή Εβδομάδα"


Εκπαιδ/κές Επισκέψεις

Εσωτερικός Κανονισμός