Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

‘Climate Champions: Uniting for a sustainable future’


Σχολική Εκδήλωση για την Ημέρα της Γης

[8η ανάρτηση - 24/4/2024]


 Στα πλαίσια του project ‘Climate Champions:Uniting for a Sustainable Future’ στο οποίο συμμετέχουν οι μαθητές της ΣΤ τάξης διοργανώθηκε στο σχολείο μας μία εκδήλωση για την Ημέρα της Γης. Η Ημέρα της Γης, μια ετήσια γιορτή που λαμβάνει χώρα στις 22 Απριλίου, αποτελεί μια υπενθύμιση για την ευθύνη μας προς τον πλανήτη μας.
 Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης γίνονται ολοένα και πιο αισθητές, η ανάγκη για συλλογική προσπάθεια είναι επιτακτική. Ο 13ος Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για τη Δράση για το Κλίμα θέτει φιλόδοξους στόχους, όπως η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή και η ενίσχυση της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης για το θέμα.
 Η Ημέρα της Γης αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για να αναλάβουμε δράση. Μέσα από μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, όπως η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, η υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον συνηθειών και η ενεργή συμμετοχή σε περιβαλλοντικές δράσεις, μπορούμε να συμβάλουμε στην προστασία του πλανήτη μας.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές της ΣΤ τάξης έκαναν μια ενημερωτική παρουσίαση με ενδιαφέροντα στοιχεία για τον πλανήτη μας. Στη συνέχεια, ζωντάνεψαν τους χαρακτήρες του βραβευμένου βιβλίου "The Tantrum That Saved The World" μέσω ενός συναρπαστικού παιχνιδιού ρόλων. Η παράσταση θίγει με ευαισθησία τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ζώα και στους ανθρώπους, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη για δράση προς ένα βιώσιμο μέλλον.
 Τέλος, οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε διαδραστικά κουίζ και παιχνίδια, εμβαθύνοντας με διασκεδαστικό τρόπο στις περιβαλλοντικές προκλήσεις και λύσεις.
 Θερμές ευχαριστίες στην ενδοσχολική μας συντονίστρια Δήμητρα Δημητρακοπούλου, την εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης Καλλιάνα Γρηγοριάδου, την εκπαιδευτικό Εικαστικών Μάρθα Αυγερινού, την εκπαιδευτικό τμήματος ΖΕΠ Μαρίνα Μπανταλίδου και τον δάσκαλο του ΣΤ1 Παναγιώτη Καρπούζη για τη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης καθώς και στην υπεύθυνη του κυλικείου Τατιάνα για την πολύτιμη βοήθειά της με τη φωτογράφηση.
 Η ομάδα του project: Βασιλική Κωσταρά/ Φωτεινή Δερτούζου/ Μαρίνα Μπανταλίδου/ Νετζεατίν Μαχμούτ Κεχαγιά.

Το link της παρουσίασης >>   EARTH DAY - Greek

EARTH DAY - Greek

Ημέρα της Γης 2024 22 Απριλίου

 Το link του Quiz  [ΚΛΙΚ]

 To link για το παιχνίδι ρόλων για την κλιματική κρίση [ΚΛΙΚ]


Τα «Καιρικά Νέα Θράκης» στο σχολείο μας!

[7η ανάρτηση - 19/4/2024]

 Την Παρασκευή, 19/4 μας επισκέφτηκε η ομάδα των ερασιτεχνών μετεωρολόγων «Καιρικά Νέα Θράκης», ομάδα ευρέως γνωστή στην περιοχή της Θράκης για τη συστηματική τους εργασία γύρω από τον καιρό και το κλίμα. Σας πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning: Climate Champions ο κ. Δημήτρης Ευγενίδης και ο κ. Σάκης Δάρρας έδωσαν στα παιδιά της Στ΄ τάξης πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον καιρό, το κλίμα, την κλιματική αλλαγή και τα «περίεργα» καιρικά φαινόμενα που όλοι βιώνουμε σήμερα. Μιλήσαμε για την κλιματική αλλαγή και πώς αυτή εκδηλώνεται πλέον έντονα, καθώς και για τη βιώσιμη ανάπτυξη και πώς οι συνήθειες μας ως πολίτες της γης είναι ικανές να αντιστρέψουν αυτήν την αρνητική πορεία για όλον τον πλανήτη.

Τους ευχαριστούμε θερμά!

Καιρικά Νέα Θράκης: Επίσκεψη στη σελίδα τους

Η ομάδα του project: Βασιλική Κωσταρά / Φωτεινή Δερτούζου / Μαρίνα Μπανταλίδου /Νετζεατίν Μαχμούτ Κεχαγιά


Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning: Climate Champions 
Online συνάντηση με τους μαθητές του σχολείου στην Πορτογαλία

(6η ανάρτηση: 15/4/2024)



 Στα πλαίσια του project ‘Climate Champions: Uniting for a sustainable future’ στο οποίο συμμετέχουν οι μαθητές της ΣΤ2 τάξης πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση με τους μαθητές της ΣΤ τάξης του σχολείου Agrupamento de Escolas de Alhandra, Sobralinho e São João dos Montes, Vila Franca de Xira, Alhandra, στην Πορτογαλία.
 Στη διάρκεια της συνάντησης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συστηθούν και να απαντήσουν σε ερωτήσεις που έκαναν μεταξύ τους για τα ενδιαφέροντά τους και το περιβάλλον.
 Επιπλέον, οι μαθητές και των δύο σχολείων πήραν μέρος σε ένα διαδραστικό Quiz γνώσεων σχετικά με την Ημέρα της Γης που ετοίμασε η εκπαιδευτικός Αγγλικών του σχολείου μας, Βασιλική Κωσταρά

Tο link για το Quiz

Η ομάδα του project: Βασιλική Κωσταρά / Φωτεινή Δερτούζου / Μαρίνα Μπανταλίδου /
Νετζεατίν Μαχμούτ Κεχαγιά


Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning: Climate Champions

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

(5η ανάρτηση: 4/4/2024)



 Οι μαθητές της ΣΤ τάξης διεκδικούν βιώσιμο μέλλον: συνάντηση με τον Δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών. 

 Στο πλαίσιο δράσεων για την Ημέρα της Γης, μαθητές της ΣΤ' τάξης του Σχολείου μας πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Δημαρχείο Μαρωνείας - Σαπών, όπου συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο κ. Απόστολο Ιωάννου.

 Την Τετάρτη 3 Απριλίου, με τη συνοδεία της Διευθύντριας και εκπαιδευτικών του σχολείου, οι μαθητές παρέδωσαν στον Δήμαρχο μια επιστολή στην οποία επισήμαναν τα προβλήματα της κωμόπολης των Σαπών προτείνοντας λύσεις για την εξασφάλιση ενός πιο βιώσιμου περιβάλλοντος καθώς και ένα φυλλάδιο που δημιούργησαν για την Ημέρα της Γης. Στη συνέχεια εξήγησαν με σθένος και ωριμότητα τους προβληματισμούς τους για το περιβάλλον και τόνισαν την ανάγκη για υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών.

 Ο Δήμαρχος, αφού άκουσε με προσοχή τις ανησυχίες των μαθητών, δεσμεύτηκε για την υλοποίηση δραστικών μέτρων προς την κατεύθυνση της περιβαλλοντικής προστασίας. Απαντώντας σε ερωτήσεις των μαθητών, αναφέρθηκε σε τρέχουσες ενέργειες του Δήμου για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η προβληματική υδροδότηση, οι φθορές στο οδόστρωμα και η διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

 Στο τέλος της συνάντησης, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους μαθητές για την ενεργή τους στάση και υποσχέθηκε μελλοντική συνεργασία.

 Ευχόμαστε η εποικοδομητική αυτή συνεργασία να αποτελέσει αφετηρία για μελλοντικές δράσεις και να φέρει καρπούς προς όφελος του περιβάλλοντος και της κοινότητάς μας.

 Θερμές ευχαριστίες στην εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης Καλλιάνα Γρηγοριάδου και την εκπαιδευτικό Εικαστικών Μάρθα Αυγερινού, την εκπαιδευτικό τμήματος ΖΕΠ Μαρίνα Μπανταλίδου, καθώς και την Διευθύντριά μας Φωτεινή Δερτούζου για τη σημαντική στήριξη τους στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής.

 Τέλος ένα ξεχωριστό και μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμαρχο Μαρωνείας - Σαπών, κ. Απόστολο Ιωάννου για τη θερμή υποδοχή στο Δημαρχείο και την πρόθυμη ανταπόκριση στις ερωτήσεις των μαθητών.

Η συντονίστρια του προγράμματος eTwinning

Βασιλική Κωσταρά

To link για το video [ΚΛΙΚ]


''Climate Champions / Online συνάντηση με τους μαθητές του σχολείου στην Τουρκία  (4η ανάρτηση: 11/3/2024)


 Στα πλαίσια του project ‘Climate Champions’ στο οποίο συμμετέχουν οι μαθητές της ST τάξης πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση με τους μαθητές του ΣΤ1 με τους αντίστοιχους μαθητές του σχολείου Edebali Ortaokulu, Izmit -Kocaeli στην Τουρκία. Στη διάρκεια της συνάντησης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συστηθούν και να απαντήσουν σε ερωτήσεις που έκαναν μεταξύ τους για τα ενδιαφέροντά τους καθώς και τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες στα σχολεία τους.
 Επιπλέον, οι μαθητές και των δύο σχολείων πήραν μέρος σε ένα διαδραστικό Quiz γνώσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή που ετοίμασε η εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας, Βασιλική Κωσταρά.
 Ένα θερμό ευχαριστώ από καρδιάς στην εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης κα. Καλλιάνα Γρηγοριάδου και τη διευθύντριά μας κα. Φωτεινή Δερτούζου για την πολύτιμη συμβολή τους στην υλοποίηση της συνάντησης.
 Η ομάδα του project: Βασιλική Κωσταρά /Φωτεινή Δερτούζου / Μαρίνα Μπανταλίδου / Νετζεατίν Μαχμούτ Κεχαγιά


Tο link για το Quiz: 

Climate Champions: Βιώσιμη διατροφή μέσα από παραδοσιακές συνταγές  (3η ανάρτηση: 9/2/2024)



 Οι βιώσιμες πρακτικές διατροφής μπορούν να συμβάλλουν στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή τροφίμων. Τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα καθώς διανύουν μικρότερες αποστάσεις για να φτάσουν στους καταναλωτές, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές από τις μεταφορές. Αυτό συμβάλλει στον γενικότερο στόχο μείωσης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από την κατανάλωση τροφίμων..
 Για το λόγο αυτό οι μαθητές της ΣΤ τάξης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ‘Climate Champions’, αρχικά συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για το αποτύπωμα άνθρακα των καθημερινών συνηθειών τους και στη συνέχεια ετοίμασαν σε ομάδες πέντε παραδοσιακές Ελληνικές συνταγές με τοπικά παραγόμενα υλικά. Η βιντεοσκόπηση των συνταγών έγινε στα αγγλικά καθώς θα συμπεριληφθούν σε ένα ομαδικό βιβλίο μαγειρικής σε συνεργασία με τα 2 σχολεία από την Τουρκία και την Πορτογαλία που κι αυτά με τη σειρά τους θα ετοιμάσουν παραδοσιακές συνταγές του τόπου τους με βιώσιμα υλικά.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ τάξης για την προθυμία και τη συνεργασία τους καθώς επίσης και στην υπεύθυνη του κυλικείου Τατιάνα για την πολύτιμη βοήθειά της στην πραγματοποίηση της δραστηριότητας. Επιπλέον, ένα θερμό ευχαριστώ από καρδιάς στους εκπαιδευτικούς του σχολείου Μαρίνα Μπανταλίδου, Σοφία Τριμπόνια, Καλλιάνα Γρηγοριάδου, Νετζεατίν Μαχμούτ Κεχαγιά, Παναγιώτη Καρπούζη καθώς και στη διευθύντριά μας Φωτεινή Δερτούζου για τη συμβολή τους στην επιτυχία της δραστηριότητας.
 Η υπεύθυνη του προγράμματος eTwinning
 Βασιλική Κωσταρά
 Το link από το συνεργατικό βιβλίο μαγειρικής...  ΚΛΙΚ

Το link από το video με τις συνταγές στο σχολείο... ΚΛΙΚ


Εορταστικές δράσεις από τους μαθητές της ΣΤ τάξης για τους εταίρους στην Τουρκία και Πορτογαλία.
(2η ανάρτηση: 17/12/2023)
 

 Οι μαθητές των δύο τμημάτων της ΣΤ τάξης με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών Μουσικής, Εικαστικών, Αγγλικής και Γερμανικής γλώσσας πραγματοποίησαν εορταστικές δράσεις που περιλαμβάνουν κατασκευή κάρτας και ευχές σε 5 γλώσσες:  ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, τουρκικά και πορτογαλικά. Επίσης, τραγούδησαν δύο γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια, το "We wish you a Merry Christmas" και το "Jingle Bell Rock". 

 Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εκπαιδευτικούς Μουσικής, Κατερίνα Ζήκου, Εικαστικών, Μάρθα Αυγερινού, και Γερμανικής, Αλεξάνδρα Κουτσογιάννη για την άψογη συνεργασία τους καθώς και την εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης Καλλιάνα Γρηγοριάδου και την υπεύθυνη του κυλικείου, Τατιάνα, για την πολύτιμη βοήθειά τους με τη φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση των δράσεων.

 Η ομάδα eTwinning ‘Climate Champions’ του σχολείου, Βασιλική Κωσταρά, Μαρίνα Μπανταλίδου, Νετζεατίν Μαχμούτ Κεχαγιά και Φωτεινή Δερτούζου εύχεται σε όλους Καλές Γιορτές με υγεία, αγάπη και χαρά.

 Ακολουθούν τα link με τα 2 video των δράσεων.

LINK 1    /  LINK 2

To LINK με την ψηφιακή ευχετήρια κάρτα.



‘Climate Champions: Uniting for a sustainable future’
(1η ανάρτηση: 8/11/2023)



Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πολυθεματικό Ενεργειακό Εκπαιδευτικό Πάρκο (ΠΕΕΠ) του ΔΠΘ στα Κιμμέρια Ξάνθης

Οι μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ τάξης του σχολείου μας συμμετέχουν φέτος σε ένα ακόμη eTwinning έργο με τίτλο ‘Climate Champions: Uniting for a sustainable future’ που έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους σχετικά με την έννοια της κλιματικής αλλαγής αλλά και την αναγκαιότητα της ανάληψης δράσης από όλους για την εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Στα πλαίσια του έργου eTwinning την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πολυθεματικό Ενεργειακό Εκπαιδευτικό Πάρκο (ΠΕΕΠ) «Ήρων»  του ΔΠΘ που λειτουργεί στην περιοχή των φοιτητικών εστιών Κιμμερίων που από τον Σεπτέμβριο του 2022 υπό την ευθύνη του Εργαστηρίου Μηχανολογικού Σχεδιασμού του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης της Πολυτεχνικής Σχολής. Αποτελεί το μοναδικό επισκέψιμο πάρκο στην Ελλάδα, όπου παράγονται και ταυτόχρονα αξιοποιούνται όλες οι μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια του δίωρου προγράμματος ξενάγησης κι εκπαίδευσης οι μαθητές του σχολείου μας εξοικειώθηκαν με έννοιες, όπως: μορφές και χρήσεις ήπιων πηγών ενέργειας (αιολικής, ηλιακής, βιομάζας, γεωθερμικής), συστήματα εκμετάλλευσης ήπιων μορφών ενέργειας, ηλεκτρισμός, θέρμανση και ψύξη από ΑΠΕ, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (ηλεκτρικής, θερμικής) κ.ά. Στη συνέχεια υλοποίησαν σε ομάδες πειραματικά εργαστήρια και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του ενεργειακού πάρκου όπου παρατήρησαν την ανεμογεννήτρια καθέτου άξονα και τους ηλιακούς συλλέκτες στο ηλιοθερμικό πεδίο και ενημερώθηκαν για τα συστήματα αποθήκευσης της ηλιακής ενέργειας (θερμικής, ηλεκτρικής) σε διάφορα μέσα. Επιπλέον, επισκέφτηκαν το ενεργειακό κέντρο και τις εγκαταστάσεις βιομάζας με τη μηχανή Οργανικού κύκλου και το γεωθερμικό πεδίο. Στο τέλος του προγράμματος βρέθηκαν στο χώρο ελέγχου όλων των εγκαταστάσεων του πάρκου μέσω υπολογιστή και συμπλήρωσαν ανώνυμα ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης.

Στην εκδρομή, συμμετείχαν όχι μόνο οι μαθητές των δύο τμημάτων της ΣΤ τάξης, αλλά και οι μαθητές της Ε τάξης με μεγάλο ενθουσιασμό για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του προγράμματος.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κα Δάφνη Κυνδελέρου υπεύθυνη ΚΕΠΕΑ Μαρώνειας και στον κ. Πασχάλη Καλίτση για τη φιλοξενία. Ένα θερμό ευχαριστώ στους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας Μαρίνα Μπανταλίδου, Σοφία Τριμπόνια, Βιλντάν Λατήφ, Καλλιάνα Γρηγοριάδου που συνόδεψαν τους μαθητές καθώς και στον δάσκαλο του ΣΤ1 Παναγιώτη Καρπούζη και τη Διευθύντριά μας Φωτεινή Δερτούζου για τη σημαντική συμβολή τους στην πραγματοποίηση της εκδρομής.

Η υπεύθυνη του προγράμματος eTwinning

Βασιλική Κωσταρά

Ακολουθούν τα link των video με στιγμιότυπα από την εκδρομή

[Ελληνική 'Εκδοση]

Επίσκεψη στο Πολυθεματικό Ενεργειακό Εκπαιδευτικό Πάρκο ΠΕΕΠ του ΔΠΘ

(Αγγλική version)

Visit to The Multi Theme Educational Energy Park  





Καλώς ήλθατε...

Είμαστε το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών του Ν. Ροδόπης... 

Για περισσότερα εδώ:

Φυλλομετρητής

Οι Ιστοσελίδες μας

2001-2012

2012-2021

2021 - & μετά (η παρούσα)

Έχεις φωνή ...

Έχεις φωνή, είμαστε δίπλα σου. Κάλεσε ή στείλε SMS στο 100.

Προστασία

-Στο διαδίκτυο.

-Σεξουαλική κακοποίηση

-Ενδοοικογενιακή βία.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Γίνε Ήρωας ...

του Διαδικτύου, Βοηθώντας τα παιδιά να πλοηγούνται με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στον κόσμο του διαδικτύου. >>

Δράσεις Βιβλιοθήκης

2021-2022

2022-2023

2023-2024 

(1 ανάρτηση - Αγώνες Σκακιού)


-'Ολες οι δράσεις στην ίδια σελίδα

Δράσεις Τμημάτων

ΣΤ' ΤΑΞΗ

1. Ενημέρωση για την Οδική Ασφάλεια



ΤΜΗΜΑΤΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ [ΖΕΠ]



ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ

1. Παγκόσμια Ημέρα Ατ. με αναπηρία


ΦΥΣΙΚΗ & ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

"Ολυμπιακή Εβδομάδα"


Εκπαιδ/κές Επισκέψεις

Εσωτερικός Κανονισμός