Our Water.Our Lives’ eTwinning project
Online συνάντηση με τους μαθητές του σχολείου στην Πορτογαλία
ΑΝΑΡΤΗΣΗ: 25/5/2023
Στα πλαίσια του project ‘Our Water. Our Lives’ στο οποίο συμμετέχουν οι μαθητές της Δ τάξης πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση με τους μαθητές της Ε τάξης του σχολείου του σχολείου Agrupamento de Escolas de Alhandra,Sobralinho e São João dos Montes, Vila Franca de Xira, Alhandra, στην Πορτογαλία. Στη διάρκεια της συνάντησης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συστηθούν και να απαντήσουν σε ερωτήσεις που έκαναν μεταξύ τους για τα ενδιαφέροντά τους και το περιβάλλον.
Επιπλέον, οι μαθητές και των δύο σχολείων πήραν μέρος σε ένα διαδραστικό Quiz γνώσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα του νερού που ετοίμασε η εκπαιδευτικός Μουσικής του σχολείου μας, Ανέζα Σπανοπούλου.
Η ομάδα του project: Βασιλική Κωσταρά / Ανέζα Σπανοπούλου / Φωτεινή Δερτούζου===============
Επιμορφωτικές δράσεις για το νερό στο σχολείο μας στα πλαίσια του eTwinning project ‘Our Water.Our Lives’
ΑΝΑΡΤΗΣΗ: 15 / 5 / 2023
1. Πραγματοποίηση εργαστηρίου για τη βιοποικιλότητα σε δείγμα ιζήματος από λιμνοθάλασσα σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΔΠΘ. Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από την κ. Δώρα Μπουμπόναρη, μέλος ΕΔΙΠ στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και ειδική σε θέματα θαλάσσιας βιολογίας με τη συμμετοχή των μαθητών της Δ τάξης. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου έμαθαν να αναγνωρίζουν και να συλλέγουν διάφορα είδη οργανισμών από το δείγμα ιζήματος της λιμνοθάλασσας τα οποία στη συνέχεια παρατήρησαν με τη βοήθεια ενός στερεοσκόπιου.
2. Παρουσίαση για τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στα θαλάσσια οικοσυστήματα από στελέχη του Λιμεναρχείου του Πόρτο Λάγους στους μαθητές των Γ, Δ, Ε και ΣΤ τάξεων του σχολείου. Στόχος της παρουσίασης ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η συνειδητοποίηση του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν ως ενεργοί πολίτες στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας των θαλάσσιων πόρων.
Το link με το video από τις παραπάνω δράσεις ==>>
========
Eκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού
ΑΝΑΡΤΗΣΗ: 17 / 3 / 2023
Στα πλαίσια του project ‘Our Water. Our Lives’ στο οποίο συμμετέχουν οι μαθητές της Δ τάξης διοργανώθηκε στο σχολείο μας μία εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου μετά την επίσημη καθιέρωσή της από τον ΟΗΕ το 1992 με σκοπό να τονίσει τη σημασία του πόσιμου νερού για την ανθρωπότητα.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές της Δ τάξης έκαναν μια παρουσίαση για τον 6ο στόχο βιώσιμης ανάπτυξης που αφορά το καθαρό νερό και τις συνθήκες υγιεινής για όλους και θα αποτελέσει το κύριο θέμα της διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ που θα γίνει στη Νέα Υόρκη στις 22-24 Μαρτίου 2023.
Επίσης παρουσιάστηκε ενημερωτικό υλικό από τα σχολεία των εταίρων στην Τουρκία και την Πορτογαλία σχετικά με τα οφέλη από το νερό και τις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης του νερού καθώς και μία online εφαρμογή υπολογισμού της ημερήσιας κατανάλωσης νερού στο σπίτι. Προβλήθηκαν επίσης τα video των μαθητών της Δ τάξης με τα πειράματα για τις ιδιότητες του νερού και τα αποτελέσματα των μετρήσεών τους για την ημερήσια κατανάλωση νερού.
Στο τέλος της εκδήλωσης οι μαθητές τραγούδησαν ‘Το Νερό’, ένα τραγούδι που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών ως προς την εξοικονόμηση του νερού και τη διατήρηση της ποιότητάς του.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από την ομάδα των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο project ‘Our Water.Our Lives’: Βασιλική Κωσταρά, Μαριάνθη Λαδίκου και Ανέζα Σπανοπούλου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μαθητές της Ε2 τάξης Αναστασία Μ. και Γκιράι Γ. για τη συμβολή τους στην εκδήλωση καθώς και στην υπεύθυνη του κυλικείου Τατιάνα για την πολύτιμη βοήθειά της με τη φωτογράφηση.
Το video της παρουσίασης
Η ιστορία του κολιμπρί...
Το πορτογαλικό video για το νερό
Η εφαρμογή υπολογισμού ημερήσιας κατανάλωσης νερού...
https://especiais.g1.globo.com/economia/crise-da-agua/calculadora-do-consumo/
Το video με τα πειράματα για τις ιδιότητες του νερού.
Το video με τους υπολογισμούς της ημερήσιας κατανάλωσης νερού των μαθητών της Δ τάξης
Υπολογισμός της ημερήσιας κατανάλωσης νερού
Το τραγούδι ... 'Το Νερό'
Το νερό
========
Our Water.Our Lives’ eTwinning project ΑΝΑΡΤΗΣΗ 23 / 11 / 2022 |
Οι μαθητές της Δ τάξης συμμετέχουν στο eTwinning πρόγραμμα ‘Our Water.Our Lives’ μαζί με ένα σχολείο στην Πορτογαλία και ένα στην Πολωνία. Στόχος του προγράμματος είναι να ενημερωθούν οι μαθητές σχετικά με τους υδάτινους πόρους στην περιοχή τους, να ερευνήσουν τα περιβαντολλογικά προβλήματα της τοπικής κοινότητας και να μάθουν να διατηρούν και να χρησιμοποιούν το νερό με υπεύθυνο τρόπο ώστε να συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη. Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές της Δ' τάξης μαζί με τα δύο τμήματα της Ε' τάξης και με τη συνοδεία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης επισκεπτών της ΜΔΠΠ Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και Ροδόπης στο Πόρτο Λάγος. Εκεί οι υπεύθυνοι του κέντρου ενημέρωσαν τα παιδιά σχετικά με τη σημασία των υγροβιότοπων αυτών που αποτελούν μέρος του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και είναι προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Εθνικό Πάρκο είναι από τα μεγαλύτερα υγροτοπικά πάρκα της Ελλάδας με έκταση 930.000 στρεμμάτων και διακρίνεται για τη μεγάλη βιολογική, αισθητική, γεωμορφολογική κι επιστημονική του αξία. Μετά την προβολή ενός ενδιαφέροντος video με πληροφορίες για το πάρκο και την ξενάγηση στο χώρο με τις φωτογραφίες και τα υπόλοιπα εκθέματα, ακολούθησε μετάβαση των μαθητών και των εκπαιδευτικών μαζί με τους υπεύθυνους τους κέντρου σε κάποια σημεία παρατήρησης του υγροβιότοπου όπου οι μαθητές με τη βοήθεια ειδικού τηλεσκόπιου μπόρεσαν να παρατηρήσουν είδη από την ορνιθοπανίδα της περιοχής που περιλαμβάνει αποδημητικά και επιδημητικά πουλιά κάποια από τα οποία είναι σπάνια και επαπειλούμενα. Μερικά από τα είδη που παρατήρησαν οι μαθητές περιλαμβάνουν φλαμίνγκο, πελεκάνους, διάφορα είδη πάπιας και καθώς και ερωδιούς (ασπροτσικνιάδες και σταχτοτσικνιάδες) μιας και στην περιοχή του Πόρτο Λάγος υπάρχει αποικία αυτών των πουλιών. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι: Μαριάνθη Λαδίκου, δασκάλα της Δ τάξης Ανέζα Σπανοπούλου, εκπαιδευτικός Μουσικής Βασιλική Κωσταρά, εκπαιδευτικός Αγγλικών Ένα μεγάλο και θερμό ευχαριστώ στην κα Μαριάνθη Αχαρίδου, δασκάλα της Ε1 τάξης και κα Σοφία Τριμπόνια, δασκάλα της Ε2 τάξης για τη βοήθειά τους και τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική επίσκεψη. Το link από το video με πληροφορίες για το Εθνικό Πάρκο. Φωτογραφίες από την επίσκεψη στον υγροβιότοπο. Ο Χάρτης του Εθνικού Πάρκου. Στο Κέντρο Πληροφόρησης [1] / [2] / [3] / [4] / [5] / [6] / [7] / [8] / [9] / [10] / [11] / [12] |
Α' ανάρτηση: 23/11/2022