Βραβείο για την εργασία "Το δάσος"
Το αναμνηστικό της βράβευσης από το Υπουργείο
Στις 19 Μαΐου 1999, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης, αποφασίζει να προτείνει στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης για βράβευση την καλύτερη εργασία που έγινε στο Νομό Ροδόπης από τα Δημοτικά Σχολεία. Υποψήφια είναι τέσσερα σχολεία. Τόσα ήταν αυτά που παρουσίασαν αξιόλογες προσπάθειες. Η επιτροπή που συνεστήθη με απόφαση του Διευθυντή Π. Ε. Ν. Ροδόπης έκρινε ως την καλύτερη, την εργασία του δικού μας σχολείου με τον τίτλο: "Το Δάσος". Πιο κάτω δημοσιεύουμε το σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Π. Ε. Ν. Ροδόπης.
Η εργασία σε ψηφιακό δίσκο - CD
Το Cd αυτό δημιουργήθηκε αρχικά με το Power Point και μετά τροποποιήθηκε σε μορφή ιστοσελίδας. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε και στις δυο μορφές, όμως να προτιμήσετε τη δεύτερη που είναι και η πιο γρήγορη. Το υλικό που συγκεντρώθηκε είναι πλήρες θα λέγαμε, αφού από την αρχή της εργασίας συγκεντρώθηκε όλο το φωτογραφικό και άλλο υλικό. Περισσότερα για την εργασία των μαθητών θα δείτε στην επιλογή: Εργασίες
Τα θέματα του CD
1. ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΒΡΑΒΕΥΣΗ
Μετά από μερικές εισαγωγικές σελίδες, υπάρχει το έγγραφο της Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Ν. Ροδόπης, που ανακοινώνει την απόφαση 66/1999, για την απονομή του Α' βραβείου Περιβαλλοντικών Δραστηριοτήτων, στο Νομό Ροδόπης, ανάμεσα στα Δημοτικά Σχολεία του Νομού μας.
2. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ - ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΙ - ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
Στις επόμενες σελίδες υπάρχουν τα κριτήρια με βάσει τα οποία αποφασίστηκε να γίνει η εργασία με αυτό το θέμα. Στη συνέχεια καταγράφονται οι στόχοι και οι σκοποί της εργασίας και μετά τονίζεται η σημασία που έχει το δάσος για τη ζωή του ανθρώπου.
3. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Οι δραστηριότητες άρχισαν στην ουσία από τον Ιανουάριο, για το λόγο ότι το προηγούμενο διάστημα οι τάξεις είχαν αναλάβει να ετοιμάσουν μια πολύ όμορφη θεατρική εκδήλωση που έγινε στις 23/12/1998. Με τον τίτλο: Δραστηριότητες είναι καταγραμμένες οι επόμενες εργασίες των μαθητών και είναι καταχωρημένες κατά μήνα. Πρώτα έγινε η ενημέρωση των μαθητών από τον υπεύθυνο υπάλληλο του Δασαρχείου Σαπών και από μια ειδική δασολόγο. Η αρχή έγινε σωστά. Τον ίδιο μήνα έγινε μια ακόμη σημαντική συνάντηση, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Τμήμα του Δήμου Σαπών. Μια κυρία, [Σκαρλάτου], ενημέρωσε τα παιδιά για το κομπόστ.
4. Η ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
Και μια και ήταν η πιο κατάλληλη εποχή, περάσαμε και σε πρακτικά θέματα. Οι μαθητές της Ε1-Ε2 και ΣΤ1 χωρίστηκαν σε ομάδες και ανέλαβαν τη δενδροφύτευση του σχολείου. Το νέο σχολικό μας κτίριο δεν είχε δέντρα και ήταν μοναδική ευκαιρία να γίνει κι αυτό.
5. ΚΟΜΠΟΣΤ ... ΣΥΝΕΧΕΙΑ...
Το Μάρτιο άρχισε η δεύτερη φάση του κομπόστ. Ήρθε πάλι η κ. Σκαρλάτου και με τα παιδιά δούλεψαν για τη Β' φάση των εργασιών για την κατασκευή του Κομπόστ. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία.
6. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ Κ.Π.Ε. ΣΟΥΦΛΙΟΥ
Στις 31 Μαρτίου 1998, τα τρία τμήματα επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Σουφλίου. Εκεί δούλεψαν συστηματικά πάνω στο θέμα τους και εκτός από τα θεωρητικά θέματα που έμαθαν πήγαν μέσα στο Σουφλί και έκαναν πρακτική εξάσκηση.
7. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ
Μια πολύ σημαντική ενέργεια στην εργασία τους ήταν αυτή της υιοθεσίας. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες και κάθε ομάδα ανέλαβε την προστασία ενός δέντρου από αυτά που πρόσφατα φύτεψαν στην αυλή του σχολείου. Έτσι τα δέντρα απέκτησαν γονείς...
8. ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ
Στη συνέχεια του CD αναφέρονται πολλά στοιχεία από την εργασία των μαθητών. Μερικά από αυτά είναι τα εξής: -Πως τρέφεται το δάσος - Το δάσος κατοικία πολυάριθμων οργανισμών. - Οι ωφέλειες από το δάσος. - Οι κίνδυνοι που απειλούν το δάσος. - Η γη κινδυνεύει να μείνει χωρίς δάση. - Η ανατομία ενός φυτού - Η ανατομία ενός κορμού. - Η εργασία συνεχίζεται με εργασίες που έκανα τα παιδιά, όπως είναι οι ζωγραφιές, κείμενα και ποιήματα. Η εργασία ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία φυτολογίου. Τα παιδιά είχαν συγκεντρώσει φύλλα και άνθη από διάφορα φυτά και αφού τα αποξήραναν, έκαναν ένα όμορφο φυτολόγιο.
Οι συντελεστές
Μαθητές: Ε1 - Ε2 - ΣΤ1
Συντονισμός:
Τσιουβαλάς Δημήτρης - Αντωνιάδου Κυριακούλα - Τσώνη Έφη
Δημιουργία CD rom σε μορφή Multimedia: Κεραμυδάς Γιώργος