Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008. Τριάντα πέντε χρόνια μετά. Κανένα από τα παιδιά του σχολείου δε ζούσε την εποχή του 1973, τότε που συνέβησαν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου στην Αθήνα. Τότε που όλη η Ελλάδα ζούσε χωρίς δημοκρατικά δικαιώματα, αφού λίγοι στρατιωτικοί κατέλυσαν το Σύνταγμα και κυβερνούσαν δικτατορικά! Κι όμως μέσα από τις εικόνες βίντεο, τις φωτογραφίες και τα λόγια των δασκάλων μπόρεσαν να αντιληφθούν τη σημασία των γεγονότων της εποχής εκείνης. Όσο και να μην το θέλεις νιώθεις ένα δέος όταν ακούς τις γεμάτο αγωνία φωνές των φοιτητών προς τους στρατιώτες, όταν τους καλούσαν να μη χρησιμοποιήσουν τα όπλα εναντίον τους, αλλά να πάνε με το μέρος τους. Αυτές τις εικόνες και τις σκηνές ζωντάνεψαν τα παιδιά της Ε' τάξης.

- Στην αρχή, με τη χρήση υπολογιστή, προβλήθηκαν εικόνες και ακούστηκαν ηχητικά ντοκουμέντα από τα γεγονότα που προηγήθηκαν του Πολυτεχνείου και ακολούθησαν μέχρι την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

 Μετά, μια παρέα μαθητών μιας τάξης προετοίμαζαν τη γιορτή του Πολυτεχνείου. Μέσα από τη συζήτηση των παιδιών ξετυλίγονταν τα δραματικά γεγονότα του Νοέμβρη του 1973. Ενδιάμεσα το θεατρικό εμπλουτίστηκε με τραγούδια επίκαιρα. Ακολούθως μαθητές απάγγειλαν ποιήματα και η χορωδία τραγούδησε τραγούδια που αφορούσαν την εποχή. Στο τέλος η ατμόσφαιρα φορτίστηκε συγκινησιακά, αφού με ιδιαίτερο τρόπο, αγόρια και κορίτσια έκαναν "προσκλητήριο" των νεκρών του Πολυτεχνείου και την ίδια στιγμή άλλα παιδιά κατέθεταν από ένα γαρύφαλλο προς τιμήν τους.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
1. Το χρονικό της 7ετίας μέσα από εικόνες
2. Θεατρικό από τους μαθητές της Ε' τάξης με τίτλο: "Ετοιμάζοντας τη γιορτή του Πολυτεχνείου"
[Λαφτσής Ι.-Καπούλας Κ. - Αϊδινίδης Χ. - Πετρίδου Ι. - Χαριτοπούλου Μ. - Κενανίδου Ν. - Νάκου Π. - Ασλαμαζίδου Ε. - Φωτακάκη Ε. - Γιαννούλη Σ. - Σταυρίδου Α. - Σαποβαλίδου Ι. - Γκόγκου Μ. - Ταχσίν Μ.
3. Ακούγονται τα τραγούδια από τη Χορωδία:
* "Πότε θα κάμει ξαστεριά"
* "Πάλης ξεκίνημα"
* "Το γελαστό παιδί"
* "Τώρα τώρα".
4. "Τα κάγκελα"- ποίημα - Δαούτ Τσαατάι
5. "1050 χιλιόκυκλοι" - ποίημα - Σαρ Χασάν Μπερνά
6. "Τα παιδιά του Φθινοπώρου" - τραγούδι
7. "Οι δικές τους οι φωνές" - ποίημα : Αμέτ Ονούρ
8. "Σάββατο 17 Νοεμβρίου" - ποίημα: Σαλή Ταϊφούν
9. "Ένα το χελιδόνι" - τραγούδι
10. "Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος" - ποίημα - Μαρία Γκόγκου
11. Ώρα 2.56" - πεζό - Κενανίδου Ν. Ασλαμαζίδου Ελ.
12. Αναγγελία των νεκρών από μαθητές και μαθήτριες.
Εθνικός ύμνος

Οργάνωση γιορτής: Αδαμοπούλου Στέλλα - Μαυρουδίδου Βασιλική - Συρίδου Γαρυφαλλιά

Σελιδομετρητής

counter free

Οι 3 ιστοσελίδες μας.

(2001-2012) Η πρώτη

(2013-2020) Η δεύτερη

(2021- .......) Η τωρινή


Επιλογές