Η ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΣ

 Με σεβασμό στο νόημα της ημέρας αυτής, οι μαθητές της Ε' τάξης, παρουσίασαν μια όμορφη εκδήλωση, τιμώντας με τον καλύτερο τρόπο τη γιορτή της "Ελευθερίας και της Δημοκρατίας".
 Εκείνο που τονίστηκε στη γιορτή ήταν ότι η ελευθερία και η δημοκρατία είναι από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του ανθρώπινου γένους. Οι δυο αυτές ιδέες γεννήθηκαν στην Ελλάδα, όταν οι άλλοι λαοί ήταν βυθισμένοι στο σκοτάδι της αμάθειας. Κι αυτές τις ιδέες ο Έλληνας τις υπερασπίστηκε πάντα, σε όλους τους αιώνες, με πάθος, αγώνες και θυσίες.

 Αυτές τις ιδέες υπερασπίστηκε και η νεολαία των φοιτητών, των μαθητών και πολλών άλλων Ελλήνων εκείνη τη δύσκολη περίοδο της δικτατορίας. Αυτά τα γεγονότα ζωντάνεψαν οι μαθητές της Ε' τάξης μέσα από τα τραγούδια, τα ποιήματα, τα ανέκδοτα κείμενα, με σχετικά σκετς.

 Μέσα από τα λόγια των παιδιών τονίστηκε ο δυνατός αγώνας που έδωσαν οι νέοι της εποχής μέσα από το Πολυτεχνείο, που έμελλε να γίνει το σύμβολο της Δημοκρατίας. Μια μικρή ομάδα στρατιωτικών κατάργησε το Σύνταγμα της χώρας και με το πρόσχημα ότι θα έσωζαν την Ελλάδα από την αναρχία και την ανικανότητα των πολιτικών, πήραν την εξουσία. Διοίκησαν για επτά περίπου χρόνια, χωρίς εκλογές, χωρίς να αναγνωρίζονται τα ατομικά δικαιώματα, χωρίς το δικαίωμα να μιλάει κανείς ελεύθερα. Οι φοιτητές, κλεισμένη μέσα στο Πολυτεχνείο με έναν πρόχειρο ραδιοφωνικό σταθμό που έστησαν σκόρπισαν σ' όλη την Αθήνα συνθήματα ξεσηκωμού. Στα χέρια τους κρατούσαν ομοιώματα από πλακάτ που έγραφαν: "ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ" - ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ - ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ..."



ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

1. "Είμαστε δυο" - τραγούδι

2. Εισαγωγή στο θέμα της ημέρας

3. Σκετς

4. Ποιήματα [ανωνύμου - Φωνές - Ο αγωνιστής]

5. Χρονικό Βίντεο

6. Ποιήματα - [θούριο - το κάστρο - η δόξα - εδώ Πολυτεχνείο]

7. " Όταν σφίγγουν το χέρι" -Τραγούδι:

8. Ποιήματα [ ωραίοι Έλληνες - Νίκη - Ημερολόγιο - Μαζί μας αγωνίσου - Αν θέλεις να λέγεσαι]

9. "Το γελαστό παιδί" - τραγούδι


Οργάνωση γιορτής: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ - ΠΑΥΛΟΣ ΤΖΙΡΟΥΔΗΣ- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ

Σελιδομετρητής

counter free

Οι 3 ιστοσελίδες μας.

(2001-2012) Η πρώτη

(2013-2020) Η δεύτερη

(2021- .......) Η τωρινή


Επιλογές