Εργασία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης - " Μια ιστορία για την ειρήνη "

Συντελεστές: Μαθητές:   Δ3                           [ΕΚΔΟΣΗ  ΒΙΒΛΙΟΥ]

Συντονισμός: Μαρκάκης Δημήτρης


Οι μαθητές του τμήματος

Αχμέτ Μεχμέτ, Ευσταθοπούλου Ελένη, Μοσχοφίδου Αναστασία, Μοσχοφίδου Ισιδώρα, Ντατίδης Αναστάσιος, Πορτοκάλογλου Κωνσταντίνος, Ρεφειάδου Θεοπούλα, Σαμπάντζε Ραΐσα, Σουλεϊμανιάν Μαρία, Τσανδάκης Γεώργιος, Τσαχάλοβ Σέργιος, Τσολάκη Μαρία, Χασομέρη Μαρία, Χομπουντάν Χριστίνα...


Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο σε 1000 αντίτυπα, με τον τίτλο: "Μια ιστορία για την ειρήνη". Πρόκειται για τη δραστηριότητα που ανέπτυξαν οι μαθητές της Γ' τάξης [όταν την ξεκίνησαν] και Δ' όταν την ολοκλήρωσαν. Μαζί με το δάσκαλό τους, τον κ. Δημήτρη Μαρκάκη, είχαν την όμορφη ιδέα να επικοινωνήσουν και να γνωριστούν με Ελληνόπουλα που ζούσαν σε Ηπείρους μακρινές. 

 Μια μέρα στο μάθημά τους μίλησαν για τους μετανάστες, για την ξενιτιά, για τον Απόδημο Ελληνισμό. Κι είχαν την ιδέα να στείλουν γράμματα σε Ελληνόπουλα της Γης! Πρώτα ζήτησαν τις διευθύνσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών και μετά έστειλαν δεκάδες επιστολές σε σχολεία της Ασίας, της Αφρικής, της Αμερικής, της Ευρώπης και της Αυστραλίας. Και δεν άργησαν να έλθουν οι πρώτες απαντήσεις. Ήρθαν πολλές επιστολές με φωτογραφίες, με ζωγραφιές, με χρήσιμες πληροφορίες. Ένα υλικό θαυμάσιο και πολύτιμο για το καθένα μας. Επίσης σκεφτήκαμε να μάθουμε τις ιδέες των φίλων μας για το θέμα της ειρήνης, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Πήραμε αρκετές ιστορίες από τα σχολεία αυτά. Δυστυχώς όχι από όλα. Δεν πειράζει όμως... κι αυτές που δημοσιεύουμε έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί έχουν σχέση με την τοπική τους ιστορία και τα προσωπικά τους βιώματα.

Το περιεχόμενο του βιβλίου
-Εισαγωγικό σημείωμα από το διευθυντή του σχολείου που είχε και την επιμέλεια του βιβλίου. Στον πρόλογο αναφέρονται πληροφορίες για τον τόπο μας και το σχολείο μας.
-Στη συνέχεια υπάρχει κείμενο που αναφέρεται στο αγαθό της ειρήνης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Κείμενα με θέμα: "Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς" και πληροφορίες για την περιγραφή της δράσης.
-Το δεύτερο μέρος του βιβλίου έχει θέμα: "Μια ιστορία για την ειρήνη". Τα κείμενα προέρχονται από το δικό μας το σχολείο, από το 6ο Δημοτικό Σχολείο της Πάφου. Από το ελληνικό σχολείο του Ρόιτλινγκεν της Γερμανίας, του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, το σχολείο του Ντόνιετσκ της Ουκρανίας. το σχολείο "Ερυθρός Σταυρός του Μπέλμοντ [ΗΠΑ].


-Το τρίτο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στις επιστολές των 18 ελληνικών σχολείων που μας έστειλαν.

Εντυπώσεις και σχόλια
Το βιβλίο μας κυκλοφόρησε σε 1000 αντίτυπα. Το προσφέραμε δωρεάν σε όλους τους μαθητές του σχολείου μας [250], σε όλους τους δασκάλους μας [30], σε όλα τα σχολεία του εξωτερικού που συνεργάστηκαν μαζί μας [20], σε όλες τις πρεσβείες που μας απάντησαν [18], στα Υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών, στην Περιφέρεια, τη Νομαρχία, τους Δήμους Σαπών και Κομοτηνής, στο ΙΠΟΔΕ, στη Δ/νση Π.Ε. Ν. Ροδόπης, στους υπευθύνους Περιβαλλοντικής, Αγωγής Υγείας, Πολιτισμού, στους Σχολικούς Συμβούλους, στον τοπικό τύπο Σαπών και Κομοτηνής και σε πολλούς ακόμη φορείς και συνεχίζουμε να το στέλνουμε κι αλλού.
Ήδη άρχισαν να έρχονται οι πρώτες εντυπώσεις και επαινετικά σχόλια των αναγνωστών. Με χαρά τα διαβάζουμε και τα δημοσιεύουμε μέσα από αυτή τη σελίδα.

Από το Δήμαρχο Σαπών κ. Γιώργο Πιλιλίτση
Σάπες 15-10-2004
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔ. ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΥΤ/ΣHΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚ/ΣΗΣ
ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΣΑΠΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΠΡΟΣ :ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΑΠΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ κ Κεραμυδά Γεώργιο
κ Διευθυντά, αγαπητοί μαθητές,
Η ειρήνη είναι ένα ποτήρι γάλα στο τραπέζι του κόσμου είχε πει ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας Γιάννης Ρίτσος. Αυτό είναι Ειρήνη. Και μόνο μια παιδική ψυχή μπορεί να αντιληφθεί; να πιστέψει, να οραματιστεί μέσα από χρώμα, αγάπη και χαρά που συνθέτουν μια παιδική ψυχή. Με συγκίνηση και ιδιαίτερη ευαισθησία μια — μια σμίλεψα τις σελίδες του βιβλίου των μαθητών τις Δ3 του σχολείου μας, ένα βιβλίο που γεφυρώνει μέσα από την γραφή της παιδικής αθωότητα ς τα ελληνοπούλα όλου του κόσμου. Άγνωστες ήπειροι ενώθηκαν σε μια γλώσσα με πατέρα των Θεών του Ολύμπου τον Δια, με τον Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη, με την Αλεξάνδρεια και την ορθοδοξία της Νορβηγίας , με τους Βίκινγκς και την Ακρόπολη, με τον Άγιο Βασίλη και τον Ολυμπιακό. Παγκόσμιοι ταξιδιώτες ακούραστα περιστέρια του ελληνισμού , δώσανε δύναμη και ελπίδα για ένα κόσμο που μπορεί και μαρτυρά την αγάπη και την προσμονή, για πανανθρώπινη ειρήνη με αφετηρία την μικρή τάξη ενός διαπολιτισμικού σχολείου του Δήμου μας. Ελλάδα τι χώρα κι αυτή; Διασπαρμένη απανταχού στην γη με τους μικρούς απόγονους της από την κορυφή του Άθω έως τα Ιμαλάια να διαμηνύουν μέσα από τα μικρά γραμματάκια τους ένα μήνυμα. Η αγάπη και η ειρήνη να βασιλέψουν σε όλους τους λαούς της γης, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Έχω ακούσει ότι τα παιδιά, σε όποιο μέρος της γης και αν βρίσκονται έχουν μια καρδιά γεμάτη αγάπη και καλοσύνη. Τους αρέσει να τραγουδούν και να ζωγραφίζουν. Οι ζωγραφιές τους λένε πολύ περισσότερα από τα πιο όμορφα λόγια. Όταν ζωγραφίζουν τα παιδιά ανήκουν στην ίδια φυλή, στο ίδιο έθνος, στην ίδια θρησκεία. Μέσα από την ζωγραφική μιλούν την ίδια γλώσσα. Παιδιά που παίζουν, ζωγραφίζουν και τραγουδούν χαρούμενα και άλλα που πεινούν και αντικρίζουν τον κόσμο με βλέμμα γεμάτο φόβο αλλά και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Παιδιά που με την αθωότητα και το χαμόγελο γεμίζουν την άδεια μας ζωή. Και όταν η αγάπη ξαναμπεί στην καρδιά μας, πιστέψτε με, η θλίψη σιγά- σιγά χάνεται και την Θέση της παίρνει η ευτυχία.
Ευχαριστώ και συγχαίρω για αυτό το ταξίδι τους μαθητές και όλους εκείνους που βοήθησαν στο να ταξιδέψουμε, ανοίγοντας τα φτερά μας από τις Σάπες έως τα βάθη του κόσμου. Διαπολιτισμικά, οικουμενικά με ένα Θεό!
Δήμαρχος Σαπών Πιλιλίτσης Γεώργιος

Από το Νομάρχη Ροδόπης κ. Άρη Γιαννακίδη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡIΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙ.ΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΡΟΔΟΠΗΣ - ΕΒΡΟΥ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΡΟΔΟΠΗΣ
Νομάρχης Ροδόπης
Κομοτηνή, 21-ΙΟ-2004

Προς το Δ/ντη του Διαπολιτισμικού Σχολείου Σαπών κ. Κεραμυδά

Αξιότιμε κ. Διευθυντά
Με ιδιαίτερη χαρά έλαβα την υπέροχη έκδοση του Διαπολιτισμικού Σχολείου Σαπών με τίτλο : «Μια ιστορία για την ειρήνη».
Είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια‚ άξιας θαυμασμού και επαίνου τόσο για τους μικρούς μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς που τη στήριξαν και της έδωσαν υπόσταση.
Η εργασία αυτή που παρουσιάζεται και σε μορφή ψηφιακού δίσκου, από μαθητές που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από οικογένειες ομογενών αποτελεί φάρο ελπίδας για τον τόπο μας και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει τη σοβαρή εκπαιδευτική δουλειά που γίνεται στο Διαπολιτισμικό Σχολείο Σαπών.
Η Γέφυρα με τα ελληνόπουλα του κόσμου είναι ένα παράθυρο στον οικουμενικό ελληνισμό που πρέπει τα παιδιά να κρατήσουν ανοικτό στις καρδιές τους.
Θερμά συγχαρητήρια για την προσπάθεια σε όλους όσους τη στηρίζουν, μαθητές και εκπαιδευτικούς με την διαβεβαίωση ότι ο Νομάρχης θα είναι πάντα δίπλα και αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες που αποτελούν πολύτιμη πολιτιστική παρακαταθήκη για τον τόπο μας.
Άρης Γιαννακίδης
Νομάρχης Ροδόπης

από το: "GREEK ORTHODOX EDUCATION IN ONTARIO"
Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004
Αγαπητέ κύριε Κεραμυδά,
ΕΔΩ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΕΙΛΑΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΜΑΣ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΗΔΗ ΠΗΡΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. [..Η ΧΑΡΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ CD ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΑΤΕ. ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΣΥΓΧΑΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΣΥΓΧΑΡΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ. ΔΕ ΣΑΣ ΚΡΥΒΩ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΠΟΛΗ ΣΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΗ ΑΛΛΑ ΤΗ ΒΡΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΚΟΛΛΗΣΑΜΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ Ε3. ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΝΝΑ ΣΑΡΑΝΤΙΔΗ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ]

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ: Στο ενημερωτικό του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ν. Ροδόπης Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου :

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση λάβαμε τη νέα ολοκληρωμένη εργασία του Διαπ/κού Δημοτικού Σχολείου Σαπών με τίτλο: "Μια ιστορία για την ειρήνη" - "Γέφυρα με τα ελληνόπουλα του εξωτερικού" σε μορφή βιβλίου, αλλά και ψηφιακού δίσκου. Για την ολοκλήρωση της εργασίας συνεργάστηκαν οι μαθητές της Δ3 τάξης, ο υπεύθυνος δάσκαλος κ. Μαρκάκης , η υπεύθυνη καθηγήτρια Φ.Α. κα Πολίτη και ο διευθυντής του σχολείου κ. Κεραμυδάς, που είχε την επιμέλεια του βιβλίου καθώς και τη δημιουργία της εργασίας σε Multimedia μορφή. Θεωρούμε ελάχιστη υποχρέωσή μας, εκφράζοντας και τα συναισθήματα όλων των συναδέλφων του Συλλόγου μας, να εκφράσουμε κι εμείς τα πιο θερμά μας συγχαρητήρια, για μια φορά ακόμη, στο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών, ελπίζοντας ότι η αξιέπαινη και αξιόλογη προσπάθειά τους θα βρει σύντομα μιμητές.

Σελιδομετρητής

counter free

Οι 3 ιστοσελίδες μας.

(2001-2012) Η πρώτη

(2013-2020) Η δεύτερη

(2021- .......) Η τωρινή


Επιλογές