Εργασία πολιτιστικής  εκπαίδευσης - " Θαλασσο...ψυθιρίσματα"

Συντελεστές: Μαθητές:   /Β1/Β2/

Συντονισμός: Δήμητρα Δόβρη / Σταματία Παπαλεξανδρή

Στίχοι και αινίγματα
Από την πλούσια ελληνική παράδοση, οι μαθητές έψαξαν και ανακάλυψαν μεγάλο αριθμό από στίχους και αινίγματα που αφορούν τον κόσμο της θάλασσας! "Δελφίνι χαρωπό, όμορφο γυαλιστερό. Κολυμπάει με χαρά, αγαπάει τα παιδιά", λέει κάποιο από τα στιχάκια. Αυτά στο τέλος τα διάβασαν και μπροστά στην κάμερα και θα παρουσιαστούν μέσα από την εργασία τους, σε ηλεκτρονική μορφή.

Επιτραπέζιο παιχνίδι: "το ψαράκι"
Όλοι γνωρίζετε από τα παιδικά σας χρόνια το παιχνίδι "φιδάκι". Οι μαθητές εμπνεύστηκαν μια παραλλαγή από το παιχνίδι αυτό κι έφτιαξαν το "Ψαράκι". Αντί δηλαδή να υπάρχουν τα φιδάκια, φιλοτεχνήθηκαν ψαράκια, μικρά και μεγάλα, κοντά και μακρουλά. Και τα παιδιά έπαιξαν με την ψυχή τους το δικό τους παιχνίδι.

Ποσειδώνες και καπελό...ψαρα!
Η εργασία πάντα είναι χρήσιμη και αποδοτική, όταν συνδυάζεται και το κέφι με τη διάθεση. Κι αυτά μπορούμε να πούμε ότι περίσσευαν, όταν τόσα παιδιά πήραν τα εργαλεία τους και έφτιαξαν τρίαινες και καπελόψαρα. Έγιναν κάτι σαν τον Ποσειδώνα, το θεό της θάλασσας!
Το ημερολόγιο και η ψαρο...βασιλόπιτα
Δεν άφησαν χαμένη την ευκαιρία να ασχοληθούν με δύο επίκαιρα θέματα, λόγω εποχής! Το πρώτο, ήταν τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία για την καινούρια χρονιά. Η δημιουργία ενός ημερολογίου με θέματα από τη θάλασσα. Το ημερολόγιο ήταν διακοσμημένο με φάρους, αστερίες, βαρκούλες και κοχύλια! Το δεύτερο, που έγινε μετά την νέα χρονιά, αφού άνοιξαν και πάλι τα σχολεία, ήταν η κατασκευή μιας βασιλόπιτας που το σχήμα της είχε τη μορφή ψαριού! Αφού μίλησαν για την παράδοση της βασιλόπιτας στη θρησκεία μας, δικαιολόγησαν τη μορφή της και βέβαια στο τέλος δοκίμασαν τη νοστιμιά της! Δε θυμόμαστε μόνο σε ποιον έτυχε το νόμισμα...
H εργασία της ψαρο..πλαστικής
Η εργασία έγινε αφορμή για να μετατραπούν τα παιδιά και σε τεχνίτες της αγγειοπλαστικής ή καλύτερα της ψαροπλαστικής!!! Με ειδική πλαστελίνη και με πολύ μεράκι, έφτιαξαν έναν ολόκληρο ...θαλασσινό κόσμο! Ψαράκια, αστερίες, καβουράκια, μέδουσες, κοχύλια, χταπόδια και πολλές ακόμη θαυμαστές κατασκευές. Όπως βλέπετε και η ηλικία των παιδιών δικαιολογεί περισσότερα οι δραστηριότητες της εργασίας να σχετίζονται με χειροκατασκευές...
Το καράβι των ακροστιχίδων και οι θαλασσινοί σελιδοδείκτες
Θα ολοκληρώσουμε την παρουσίαση της εργασίας με δύο ακόμη θέματα. Το καράβι των ακροστιχίδων και τους θαλασσινούς σελιδοδείκτες.
Η εργασία συνεχίζεται με τη δημιουργία του παραμυθιού της θάλασσας, που είναι και ο τίτλος της εργασίας. Το θέμα αυτό θεωρείται σαν ένα και ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι αυτής της δουλειάς.

Λίγα λόγια για τη δημιουργία του
Το Cd αυτό δημιουργήθηκε με το πρόγραμμα Multimedia Builder, σε μορφή multimedia παρουσίασης. Προβάλλεται σε Η/Υ. Απαιτήσεις: Internet Explorer, μνήμη: 512 ram. Δεν απαιτείται εγκατάσταση ή αποσυμπίεση. Το υλικό [φωτογραφικό-βίντεο-κείμενα κλπ] που συγκεντρώθηκε στηρίζεται περισσότερο στο φωτογραφικό και λιγότερο σε κείμενο κι αυτό οφείλεται στη μικρή ηλικία των μαθητών. Περισσότερη βάση δόθηκε στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες, επισκέψεις, κίνηση και ήχο.
Τα θέματα του CD
Με την εισαγωγή του cd στον υπολογιστή σε λίγο ανοίγει αυτόματα η εικόνα παρουσιάζοντας μια όμορφη εικόνα από το λιμάνι της Μαρώνειας, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται τα ονόματα των συντελεστών της εργασίας. Στην επόμενη εικόνα, από τη θάλασσα του Θρακικού πελάγους γίνεται η παρουσίαση της εργασίας όπου μαθαίνουμε για τους στόχους, τους σκοπούς, τους φορείς που συνεργαστήκαμε κλπ. Πατώντας την επόμενη εικόνα παρουσιάζεται μια όμορφη εικόνα βυθού της θάλασσας και εκεί υπάρχει η βασική θεματολογία της εργασίας. Μπορείς να επιλέξεις οποιοδήποτε θέμα επιθυμείς και αυτό σε οδηγεί στην αντίστοιχη σελίδα, στην οποία μπορείς να μάθεις τον τρόπο που δούλεψαν τα παιδιά. Υπάρχουν κείμενα, φωτογραφίες, ζωγραφιές, βίντεο, τραγούδια και φωνές των παιδιών. Μια ζωντανή εργασία που δεν σ' αφήνει να βαρεθείς.


Σελιδομετρητής

counter free

Οι 3 ιστοσελίδες μας.

(2001-2012) Η πρώτη

(2013-2020) Η δεύτερη

(2021- .......) Η τωρινή


Επιλογές