Εργασία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης - " Το δάσος "
Συντελεστές: Μαθητές: Ε1 / Ε2 / ΣΤ1
Συντονισμός: Τσώνη Έφη / Αντωνιάδου Κυριακούλα / Τσιουβαλάς Δημ.
Α' Βραβείο Περιβαλλοντικής Εργασίας Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ροδόπης
Η αφορμή για την εργασία
Αφορμή για την εργασία ήταν το πανέμορφο δασάκι με τα πεύκα τα πανύψηλα, απέναντι από το σχολείο μας που αγκαλιάζει τους λόφους της περιοχής και κάνει να μοιάζει μ' ένα μαγευτικό τοπίο. Το δασάκι αυτό, είναι ο μόνιμος τόπος που μας δέχεται φιλόξενα στις εκδρομές μας. Εκεί, κάτω από την πλούσια σκιά του περνάμε όμορφες και ευχάριστες στιγμές. Με την εργασία αυτή νιώσαμε πιο πολύ την αξία που έχει στη ζωή μας το δάσος.
Η Αξία του δάσους
Ο άνθρωπος συνδέθηκε με το δάσος από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του πάνω στη γη. Το δάσος του εξασφάλισε τροφή, στέγη, προστασία, ψυχαγωγία και εργασία. Στο πέρασμα των αιώνων, το δάσος συνεχίζει να του προσφέρει και ο άνθρωπος βρίσκει τρόπους να αξιοποιεί την πολύτιμη φυσική πηγή ζωής, προόδου και πολιτισμού. Επίσης, το δάσος, είναι ένα ξεχωριστό σύνολο μέσα στο φυσικό περιβάλλον, ένα φυσικό οικοσύστημα με τεράστιο ενδιαφέρον για την ισορροπία στη φύση, με πολύπλευρη προσφορά και ωφέλειες για τη ζωή μας. Το δάσος δεν είναι μόνο δέντρα. Είναι ένα σύνολο από δέντρα, θάμνους, φρύγανα, χόρτα, έδαφος και άλλους φυτικούς οργανισμούς που επηρεάζονται και εξαρτώνται μεταξύ τους.
Κοντά στη φύση
Η εργασία άρχισε τον Ιανουάριο του 1999. Τα παιδιά επισκέφτηκαν το κοντινό δάσος που δεν τους ήταν άγνωστό, αλλά αυτή τη φορά, με περισσότερη προσοχή και ευαισθησία παρατήρησαν το περιβάλλον, τη σκιά των δέντρων, τα διαδρομάκια ανάμεσα στα δέντρα, τα είδη των δέντρων, τα πουλιά και τα διάφορα ζώα. Ακόμη και αυτή η εντυπωσιακή ησυχία τους έλεγε πράγματα διαφορετικά. Άλλες ημέρες επισκέφτηκαν άλλα μέρη, πήγαν στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του Σουφλίου, όπου εργάστηκαν σε σημαντικά θέματα γύρω από τη ζωή των δέντρων. Ασχολήθηκαν με το κομπόστ, έκαναν δεντροφυτεύσεις στην αυλή του σχολείου και ανέλαβαν την προστασία τους. Μίλησαν με δασάρχη, με την πυροσβεστική, όταν ασχολήθηκαν με το θέμα των πυρκαγιών. Δημιούργησαν ανθολόγιο, βρήκαν πληροφορίες για τα είδη των δασών παγκόσμια, τη χρησιμότητά τους και διαπίστωσαν τη στενή σχέση του ανθρώπου με το δάσος.
Το κομπόστ
Μια από τις πιο σοβαρές δραστηριότητες των μαθητών ήταν η ενασχόλησή τους με την κατασκευή του "κομπόστ". Συγκέντρωσαν για αρκετούς μήνες υλικό που όλοι μας το θεωρούμε σκουπίδια. Στην αυλή του σχολείου με τη βοήθεια μιας αγρότισσας, της κ. Ζωής Σκαρλάτου, έφτιαξαν το κομπόστ, δηλαδή ένα απόλυτα φυσικό υλικό, που το χρησιμοποιούμε για την ανάπτυξη των φυτών, αντί για τα χημικά λιπάσματα και φάρμακα.
Στο τέλος, όλο το υλικό που συγκεντρώθηκε, καταγράφηκε σε ψηφιακή μορφή κι έτσι είναι δυνατόν όποιος ενδιαφέρεται και τώρα και στο μέλλον, να δει την πορεία και τα συμπεράσματα της εργασίας τους.
Η εργασία έχει παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε το σχολείο μας το Μάιο του 1999 στην αίθουσα του Δήμου Σαπών.
Επίσης παρουσιάστηκε στην εκδήλωση του Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Ν. Ροδόπης, τον Ιούλιο του 1999.
Συνεργάτες μας: οι δάσκαλοί μας η κ. Σκαρλάτου Το Δασαρχείο Σαπών, ο Δήμος Σαπών, ο υπεύθυνος της Περιβ/κής Εκπαίδευσης. Ο διευθυντής μας, μας βοήθησε να καταγράψουμε όλο το υλικό της εργασίας μας σε βιβλίο και σε μορφή CD-ROM (Εδώ)