Σύντομη αναφορά στην πρώτη συνάντηση...

  Το σχολείο μας, στα πλαίσια της συνεργασίας και της ανάπτυξης φιλικών σχέσεων με την Τουρκία, συμμετέχει σε μια πρωτοβουλία που αναπτύσσουν διάφοροι Δήμοι της Θράκης (μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Σαπών) με Δήμους της Τουρκίας. Από το 1999, συμμετέχουμε σε διάφορες εκδηλώσεις μεταξύ των δύο χωρών που κεντρικός στόχος είναι η καλλιέργεια φιλικών σχέσεων και η ανάπτυξη συνεργασίας. Το σχολείο μας έχει αρχίσει μια σειρά ανταλλαγής επισκέψεων μεταξύ των δασκάλων και μαθητών με το τουρκικό σχολείο: BALKAN OZEL OKULLARI, που βρίσκεται στη Σηλυβρία, 60 χλμ δυτικά της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για ένα ιδιωτικό σχολείο, που οι μαθητές του προέρχονται από τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις της περιοχής. Όμως δεν έχουμε κανένα δισταγμό να έρθουμε σε επαφή και γνωριμία με σχολεία αυτού του επιπέδου, γιατί πιστεύουμε ότι και το επίπεδο του δικού μας σχολείου δεν υστερεί σε ποιότητα εκπαίδευσης. Στη συνέχεια σας παρουσιάζουμε τις δραστηριότητες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα...


ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
Η αφορμή για να ξεκινήσει αυτή η συνεργασία ήταν η επίσκεψη μιας μητέρας μαθητή που φοιτούσε σε ένα σχολείο της Τουρκίας, στη Σηλυβρία. Η γυναίκα αυτή ήταν σύζυγος μουσουλμάνου από την περιοχή των Σαπών, ο οποίος σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη την ιατρική και τώρα εργαζόταν εκεί ως γιατρός. Η μητέρα λοιπόν αυτή, μια καλόψυχη, συμπαθητική και ευχάριστη γυναίκα απέκτησε γρήγορα την εμπιστοσύνη μας και το αποτέλεσμα ήταν ο Σύλλογος των δασκάλων του σχολείου μας να αποδεχτεί ομόφωνα την πρότασή της για μια συνεργασία ανάμεσα στο σχολείο μας και το ιδιωτικό σχολείο της Τουρκίας στην πόλη της Σηλυβρίας. Εκεί φοιτούσε και ο μικρός γιος της.


  ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΜΑΡΑ
Εννέα δάσκαλοι από το Σχολείο μας, ο διευθυντής Κεραμυδάς Γιώργος, η υποδιευθύντρια Αϊβάζη Πόπη, και οι δάσκαλοι Τσιουβαλάς Δημήτρης, Αντωνιάδου Κυριακούλα, Τσώνη Έφη, Βασίλης Χριστακάκης, Μαρκάκης Δημήτρης, Μπάραλη Άννα και η Χατζόγλου Μαίρη, ήταν οι εκπρόσωποι του σχολείου μας, που ανέλαβαν να υλοποιήσουν την απόφαση των δασκάλων του και να επισκεφτούν το τουρκικό σχολείο για να γνωριστούν με τους Τούρκους δασκάλους. Προτού όμως πάνε στη Σηλυβρία, επισκέφτηκαν στην πόλη του Μαρμαρά το Δήμαρχο της πόλης, ο οποίος τους υποδέχτηκε με όλες τις τιμές. Η συνάντηση έγινε στο Γραφείο του δημάρχου, όπου έγιναν ανταλλαγές αναμνηστικών δώρων και τονίστηκε ο σκοπός και ο στόχος αυτής της επίσκεψης. Αλλά και στην επόμενη πόλη, τη Ραιδεστό, τους περίμενε ο εκεί Δήμαρχος της πόλης, προσφέροντάς τους καφέ, αναψυκτικά και λίγες στιγμές χαλάρωσης. Εδώ, πρέπει να τονίσουμε ότι οι δυο αυτοί δήμαρχοι μαζί με άλλους της Θράκης (και ο δικός μας), συμμετέχουν σε ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ Δήμων των δυο χωρών.


 ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
 Τρεις ημέρες στην Τουρκία, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην Κωνσταντινούπολη και στη Σηλυβρία. Επισκέφτηκαν την Αγία Σοφία, το Μπλε Τζαμί, με καραβάκι θαύμασαν τις παραλίες του Βοσπόρου, φτάνοντας μέχρι τον Εύξεινο Πόντο! Βέβαια δεν έλειψε και λίγη διασκέδαση. Το δεύτερο βράδυ σε μια δεξίωση με πολλή επισημότητα, με την παρουσία του Δημάρχου του Μαρμαρά, του Καϊμακάμη Μαρμαρά (κάτι σαν το δικό μας Νομάρχη), του Στρατιωτικού Διοικητή, και του Διοικητή της Αστυνομίας, οι δάσκαλοί μας είχαν την πρώτη γνωριμία μέσα σε ένα κλίμα απόλυτα ευχάριστο και εποικοδομητικό. Αλλά και το επόμενο βράδυ, ο διευθυντής του τουρκικού σχολείου, μαζί με άλλους τούρκους δασκάλους δεξιώθηκε σε μια όμορφη ταβέρνα τους δασκάλους. Βλέπετε... οι καλές σχέσεις γίνονται καλύτερες με λίγη διασκέδαση!

ΣΥΝΕΧΕΙΑ [2Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΣΑΠΕΣ]

Σελιδομετρητής

counter free

Οι 3 ιστοσελίδες μας.

(2001-2012) Η πρώτη

(2013-2020) Η δεύτερη

(2021- .......) Η τωρινή


Επιλογές