Εργασία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - " Θαλασσόραμα"

Συντελεστές: Μαθητές:  Γ1/Γ2/

Συντονισμός: Δόβρη Δήμητρα / Βασιλική Μυρτσίδου.

1. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ Γ1 & Γ2: Εδώ γίνεται μια σύντομη παρουσίαση των μαθητών των δύο τμημάτων.
2. ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Μετά από πολλές συζητήσεις που έγιναν για το περιβάλλον και τους κινδύνους που το απειλούν, τα παιδιά φιλοτέχνησαν το καθένα από μια όμορφη ζωγραφιά. Όλες αυτές οι όμορφες εικόνες ενώθηκαν για να συνθέσουν δυο μεγαλύτερες πολύχρωμες δημιουργίες. Στη συνέχεια, πήραν τη μορφή ημερολογίων, ανατυπώθηκαν σε πάνω από 100 αντίγραφα και πουλήθηκαν στους κατοίκους της πόλης μας. Τα έσοδα, πάνω από 400 €, προσφέρθηκαν για την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του σχολείου μας...
3. ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ: Για όλα όσα γίνονταν γύρω του, ο σοφός λαός μίλησε και είπε λόγια σοφά! π.χ. "είπε το νερό νεράκι","πνίγεται σε μια κουταλιά νερό" κλπ
4. ΤΑ ΧΑΪΚΟΥ: Παίρνοντας αφορμή από τα "Χαϊκού" που βρήκαμε στο βιβλίο της Γλώσσας, ψάξαμε στον υπολογιστή της τάξης μας, βρήκαμε πληροφορίες και στοιχεία για τους ποιητές των "Χαϊκού" και τη διάδοσή τους σε άλλες χώρες και στο τέλος γράψαμε και ζωγραφίσαμε τα δικά μας "χαϊκού", με θέμα, φυσικά το περιβάλλον (τις εποχές, τα ζώα, το νερό κλπ).
5. ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ: Έγινε αναφορά σε ζώα όπως: η φάλαινα, το δελφίνι, η χελώνα, τα κητώδη, ζώα δηλαδή που απειλούνται με αφανισμό!
6. ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ: Χίλιες γνώσεις για τη Μεσογειακή φώκια ! Η εργασία που άρχισαν τα παιδιά από την αρχή της σχολικής χρονιάς τους έδωσε την ευκαιρία να γίνουν ερευνητές, ανασκαφείς, συγγραφείς, συλλέκτες γνώσεων και πληροφοριών!
Κατέβασαν βιβλία από τις βιβλιοθήκες των σπιτιών τους και του σχολείου, έψαξαν στους αχανείς δρόμους του διαδικτύου με τη βοήθεια τής νέας τεχνολογίας. Βρήκαν περιοδικά, εφημερίδες και ό, τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε... Στόχος τους ήταν να ανακαλύψουν υλικό για να φτιάξουν ένα βιβλίο που να περιέχει πληροφορίες για τη Μεσογειακή Φώκια!
7. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ: Όλα τα παιδιά έμαθαν και τραγούδησαν το τραγούδι για την Περσεφόνη.
8. ΕΝΑΣ ΒΥΘΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ! Στην ενότητα αυτή κατασκευάστηκε με διάφορα υλικά ένας εικονικός βυθός θάλασσας.
9. ΟΙ ΑΦΙΣΕΣ ΤΗΣ HELMEPA: Τα παιδιά ζωγράφισαν καταπληκτικές αφίσες για την Παιδική Helmepa!
10. ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ, Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ: Μ'ένα μικρό σκετσάκι τα παιδιά αναπαράστησαν τον Ποσειδώνα, το θεό της θάλασσας.
11. Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ: Έγινε αναφορά στα μολυσμένα ποτάμια και στα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι.
12. Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ: Εδώ παρουσιάστηκε ο τρόπος που κατασκευάζεται το ανακυκλωμένο χαρτί από το Κ.Π.Ε. Σουφλίου.
13. ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΟΪΣΤΟΡΙΑ: Η Ελένη Ασλαμαζίδου έγραψε μια ιστορία, ένα παραμύθια να πούμε. Μιλάει για ένα μωρό που του αρέσει πολύ η θάλασσα.
14. ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ: Τα παιδιά έφτιαξαν δικά τους επιτραπέζια παιχνίδια με έμπνευση από τον κόσμο της θάλασσας.
15. ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΜΑΣ: Παρουσιάστηκε μια συλλογή από θαλασσινά κοχύλια, αστερίες, πετραδάκια κλπ.
16. ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ: Στις Σάπες, η περιοχή που εμείς τη λέμε: "Δενδράκι", επειδή έχει πολλά δέντρα, είναι το πιο όμορφο μέρος για τις εκδρομές μας. Έχει χώρους για να παίζουν άνετα και χωρίς φόβο! Όμως το χώρο αυτόν τον επισκέπτονται και άλλα σχολεία και δυστυχώς πολλά από αυτά, όταν φεύγουν δε φροντίζουν να καθαρίσουν τα σκουπίδια που οι ίδιοι αφήνουν! Γι αυτό κι εμείς σκεφτήκαμε ότι είναι κρίμα ο φιλόξενος αυτός τόπος να έχει από εμάς μια τέτοια αντιμετώπιση! ...Και έκαναν αυτό που όλοι πρέπει να κάνουν. Πήραν πολλές σακούλες, φόρεσαν πλαστικά γάντια και καθάρισαν όλο το χώρο, σπιθαμή προς σπιθαμή.
17. ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ: Η Θάσος είναι το πιο όμορφο νησί στο Βόρειο Αιγαίο. Δεν είναι πολύ μακριά από τον τόπο μας. Πολλές οικογένειες πηγαίνουν εκεί για μια επίσκεψη ή για διακοπές. Μια μαθήτρια έγραψε τις εντυπώσεις της από ένα τέτοιο ταξίδι στη Θάσο.
18. ΘΑΛΑΣΣΙΝΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ: Η θάλασσα ήταν πάντα μια μαγική εικόνα που έδωσε έμπνευση σε καλλιτέχνες να δημιουργήσουν έργα τέχνης. Να όμως που και τα παιδιά της Γ' τάξης, ως μικροί καλλιτέχνες, δημιούργησαν με τη σειρά τους τα δικά τους έργα τέχνης!
19. ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ: Η σελίδα αυτή είναι μια αληθινή συλλογή από έργα τέχνης. Έργα που έφτιαξαν οι μαθητές της Γ' τάξης.
20. ΘΑΛΑΣΣΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Τα θαλασσινά φαγητά είναι από τα πιο νόστιμα μα και χρήσιμα για τον άνθρωπο. Προσοχή όμως! Όχι όλα και όχι σε πολλές ποσότητες. Καλό είναι όσοι δεν ξέρουν να φροντίσουν να μάθουν περισσότερα πράγματα...
21. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Στα παιδιά δόθηκε ένα μικρό ερωτηματολόγιο που αφορούσε τη ζωή της χελώνας "καρέττα-καρέττα".
22. ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ: Το παιχνίδι των κρυμμένων λέξεων που έχουν σχέση με το νερό!
23. ΜΙΚΡΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ: μικροί μαθητές με ταλέντο ποιητή έγραψαν τα δικά τους μικρά ποιήματα..


ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Κάθε παιδί έκανε μια ζωγραφιά και όλες μαζί ενώθηκαν και σχημάτισαν ένα μεγάλο όμορφο έργο τέχνης. Οι ζωγραφιές ήταν εμπνευσμένες από τη φύση. Το ημερολόγιο αυτό είχε και μια όμορφη κατάληξη. Ανατυπώθηκε σε 100 αντίγραφα. Αυτά τα διέθεσαν σε κατοίκους της πόλης μας και τα έσοδα τα πρόσφεραν στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας του σχολείου!
ΤΑ ΧΑΪΚΟΥ
Παίρνοντας αφορμή από τα "Χαϊκού" που βρήκαν στο βιβλίο της Γλώσσας, ψάξανε στον υπολογιστή της τάξης, βρήκαν πληροφορίες και στοιχεία για τους ποιητές των "Χαϊκού" και τη διάδοσή τους σε άλλες χώρες και στο τέλος έγραψαν και ζωγράφισαν τα δικά τους "χαϊκού", με θέμα, φυσικά το περιβάλλον (τις εποχές, τα ζώα, το νερό κλπ).
   ΖΩΑ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ 

 Το μάθημα της "Γλώσσας" με τίτλο: "Οι ακροβάτες της θάλασσας", στάθηκε αφορμή γι αυτό.
Έτσι μιλήσανε για τις:
- Φώκιες της Μεσογείου (Monachus-monachus)
- Τα δελφίνια
- Τις χελώνες "caretta - caretta"
 Οι μαθητές της Γ' τάξης (Γ1), απολαμβάνουν με ευχαρίστηση μια αναμνηστική φωτογραφία, μετά από μια δημιουργική εργασία μέσα στην τάξη. Πίσω τους φαίνεται η γωνιά της HELMEPA με ένα σύνολο ειδών που τα βρίσκουμε στη θάλασσα. Πολλά από αυτά τα είδη, σήμερα κινδυνεύουν με αφανισμό!

1. Ο ΒΥΘΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ - 2. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ
   Μη σας ξεγελάει! Δεν πρόκειται για βυθό της θάλασσας, αλλά για απεικόνιση βυθού που έφτιαξαν τα παιδιά της Γ' μέσα στην αίθουσα! Πολλά φυσικά κοχύλια και πέτρες συνθέτους ένα όμορφο δημιούργημα.
Τα δυο τμήματα της Γ' τάξης τραγουδούν το τραγούδι της Περσεφόνης (μυθική θεότητα της βλάστησης) του Μάνου Χατζηδάκι.

  ΩΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ - ΩΡΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
  Ώρα δουλειάς. Τα παιδιά ετοιμάζουν τις αφίσες που θα στείλουν στη HELMEPA για να λάβουν μέρος στο σχετικό διαγωνισμό.
 Δεκάδες έργα τέχνης ετοιμάζονται από τα παιδιά της Γ'. Αστερίες, κοχύλια και άλλα θαλασσινά φτιαγμένα από φυσικά υλικά, ζωντανεύουν με έντονα χρώματα...

Σελιδομετρητής

counter free

Οι 3 ιστοσελίδες μας.

(2001-2012) Η πρώτη

(2013-2020) Η δεύτερη

(2021- .......) Η τωρινή


Επιλογές