Εργασία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης - " Το αμπέλι "

Συντελεστές: Μαθητές:   Ε1

Συντονισμός: Τζιρούδης Παύλος.


  Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Αλεξανδρούπολη
  Την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2004, το τμήμα του Ε1 επισκέφτηκε με λεωφορείο που μας διέθεσε ο Δήμος Σαπών το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Εθνολογικό Μουσείο στην Αλεξανδρούπολη. Ήταν εντυπωσιακά τα εκθέματα και ο τρόπος ενημέρωσης από τους υπευθύνους των δυο μουσείων. Ήταν πραγματικά μια μοναδική επίσκεψη που θα μείνει αλησμόνητη στους μαθητές της Ε1 τάξης. Η επίσκεψη αυτή έγινε με αφορμή την περιβαλλοντική εργασία που ξεκίνησαν τα παιδιά με θέμα το αμπέλι.
   Οι εντυπώσεις από τους μαθητές

  Από τη μαθήτρια Καραμήτσιου Μαρίλια...Από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μου άρεσαν τα βαλσαμωμένα ζώα, η αγριόπαπια, ο μελισσοφάγος, η κουκουβάγια κ. ά. Ακόμη μου άρεσαν οι πολύχρωμες πέτρες και τα πετρώματα. Αλλά αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν τα διάφορα είδη κοχυλιών. Ήταν εντυπωσιακά τα παράξενα σχήματα και τα πολλά χρώματα! Από το Εθνολογικό Μουσείο μου άρεσαν οι παραδοσιακές φορεσιές και τα παλιά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι παλιές οικογένειες. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το βαθύ πηγάδι. Στο τέλος παίξαμε διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια κι ένα θεατράκι. 

Από τη μαθήτρια Αμοιρίδου Αθηνά: ....   Οι μαθητές της τάξης μου πήγαμε στην Αλεξανδρούπολη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Εκεί μάθαμε πως γίνεται το κρασί και το τσίπουρο. Σε μια άλλη αίθουσα είδαμε πολλούς χάρτες κι ένα βίντεο με ζώα και ψάρια από τις παλιές εποχές. Σε άλλη αίθουσα είδαμε ένα απολιθωμένο ψάρι πάνω σε μια πέτρα. Αυτή η πέτρα είχε ηλικία πολλές χιλιάδες χρόνια!

  Από τη μαθήτρια Ταρχανιάν Κωνσταντίνα: Μια μέρα, ήταν Πέμπτη, πήγαμε στο Οινοποιείο κι εκεί μάθαμε πως γίνεται το τσίπουρο. Στο Μουσείο της Φυσικής Ιστορίας είδαμε βαλσαμωμένα ζώα, αγριόχηνες και άλλα πολλά πράγματα, όπως ήταν τα κοχύλια, πέτρες, κορμούς δέντρων, ψάρια. Είδαμε και υγρότοπους από την Ελλάδα. Στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης παίξαμε κάποια θεατρικά παιχνίδια, όπως τα αγαλματάκια. Κάναμε διάφορες μικρές ομάδες και η κάθε ομάδα έπαιξε ένα θεατράκι. Μου άρεσαν πολύ και οι παραδοσιακές στολές. 

  Από το μαθητή Δημητριάδη Κυριάκο: Πήγαμε στο αποστακτήριο του Χωρινόπουλου. Μας έδειξε ένα καζάνι που είχε ένα σωλήνα. Αυτός πήγαινε σε κάποιο μηχάνημα. Από το σωλήνα περνούσε ο ατμός. Στο μηχάνημα έμπαινε κρύο νερό και από τη ζεστασιά του ατμού αυτό ζεσταινόταν. Ο ατμός αυτός γινόταν τσίπουρο. Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είχε διάφορα πτηνά. Σ' ένα δωμάτιο είχε πολλά απολιθωμένα πράγματα. Μας είπαν ότι η Σαμοθράκη και η Θάσος κάποτε ήταν ενωμένες με στεριά. Όταν όμως οι πάγοι έλιωσαν έγιναν δυο νησιά! Στο Εθνολογικό Μουσείο παίξαμε διάφορα παιχνίδια. Παίξαμε και θέατρο δυο λεπτών. Πάντως όλα όσα είδαμε και ακούσαμε μου άρεσαν πολύ!

Σελιδομετρητής

counter free

Οι 3 ιστοσελίδες μας.

(2001-2012) Η πρώτη

(2013-2020) Η δεύτερη

(2021- .......) Η τωρινή


Επιλογές