Διάρκεια Συνεδρίου 23 - 24 - 25 Απριλίου 1999


 Το σχολείο μας έχει χαρακτηριστεί από το 1996 ως διαπολιτισμικό και πολύ δίκαια, τουλάχιστον την εποχή εκείνη. Διαπολιτισμικά σχολεία υπάρχουν άλλα 10 στην Ελλάδα (1999). Στο δικό μας σχολείο δεν μπορούμε να πούμε ότι άλλαξαν και πολλά πράγματα σε ό,τι έχει σχέση με την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Λειτουργεί στην ουσία όπως ακριβώς και τα κανονικά σχολεία. Δεν εφαρμόστηκαν διαφορετικά προγράμματα και δε χρησιμοποιήθηκαν ειδικά για την περίπτωση βιβλία. Επειδή είχαμε κάποιες ανησυχίες μήπως εμείς έχουμε μείνει πίσω και τα άλλα σχολεία έχουν κάνει περισσότερα βήματα, αποφασίσαμε να τους καλέσουμε για να ακούσουμε τι εφαρμόζουν στα δικά τους σχολεία, να γνωρίσουμε τους δικούς τους προβληματισμούς κι εκείνοι να ακούσουν τους δικούς μας. Αφού προετοιμαστήκαμε σα σχολείο και επιλέξαμε τι θέλαμε να συζητήσουμε και αφού πήραμε τη διαβεβαίωση του Δήμου Σαπών ότι θα υποστήριζε οικονομικά το συνέδριο, καλέσαμε τα σχολεία να στείλουν αντιπροσωπείες δασκάλων με συγκεκριμένα θέματα και να μας πουν τι εφάρμοσαν στα σχολεία τους μέχρι τώρα.

  Ακόμη, προσκαλέσαμε καθηγητές Πανεπιστημίων να μας ενημερώσουν για τη σημερινή κατάσταση στο θέμα της διαπολιτισμικής αγωγής.  Με χαρά διαπιστώσαμε την αποδοχή της πρότασής μας. Είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να ακούσουμε σημαντικά θέματα από ειδικούς πανεπιστημιακούς καθηγητές.  Από το Πανεπιστήμιο Αθηνών η κ. Φραγκουδάκη, από το Πανεπιστήμιο Πατρών ο κ. Γεωργογιάννης, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου [ ], από το Πανεπιστήμιο Θράκης ο κ. Σακωνίδης.

 Εκτός αυτού στο Συνέδριό μας ήταν παρών και ο Ειδικός Γραμματέας της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης κ. Χαλκιώτης Δημ. Έτσι είχαμε τη σιγουριά ότι όλα όσα θα λέγαμε θα ακουγόταν από τα πλέον αρμόδια αυτιά! Το συνέδριό μας κράτησε 4 ημέρες!

 Ακουστήκαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, αναπτύχθηκαν ιδέες και απόψεις, τέθηκαν σοβαροί προβληματισμοί για το μέλλον των σχολείων αυτών. Στο τέλος, δεχτήκαμε τα συγχαρητήρια όλων των παρευρισκομένων για το εγχείρημά μας. Και είμαστε πράγματι πολύ υπερήφανοι, που καταφέραμε σαν ένα απλό δημοτικό σχολείο να τολμήσουμε μια παρόμοια προσπάθεια.

  Στο τέλος, κατατέθηκε από το σχολείο μας η πρόταση, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό σχολείο να οργανώνει μια παρόμοια συγκέντρωση των εκπαιδευτικών των διαπ/κών σχολείων. Άπαντες, αποδέχτηκαν με προθυμία την πρότασή μας. Δυστυχώς όμως, το πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαπ/κής Αγωγής, ήταν και το τελευταίο!


[Καταχώρηση στη νέα σελίδα: 30/12/2021]

Σελιδομετρητής

counter free

Οι 3 ιστοσελίδες μας.

(2001-2012) Η πρώτη

(2013-2020) Η δεύτερη

(2021- .......) Η τωρινή


Επιλογές