Εργασία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης - " Ο καπνός "
Συντελεστές: Μαθητές: Δ3 & Δ4
Συντονισμός: Μαρμαλίδου Ουρανία - Σμυλανάκης Χριστόδουλος
Ο σκοπός της εργασίας
Την εργασία έγινε από δυο τμήματα υποδοχής, τα Δ3 & Δ4 . Άρχισε το Μάρτιο του 1999 και τελείωσε το Φεβρουάριο του 2000.
Οι μαθητές με τη στήριξη και την καθοδήγηση των δασκάλων τους, για ένα ολόκληρο χρόνο, ασχολήθηκαν με ένα θέμα που είναι από τις βασικές ασχολίες του αγροτικού κόσμου της περιοχής μας.
Πήγαν στα χωράφια και στα σπίτια των παραγωγών, μίλησαν μαζί τους και είδαν με τα μάτια τους τη δουλειά τους. Με λίγα λόγια έζησαν και ένιωσαν με όλες τις αισθήσεις τους τα θέματά τους.
Πως έγινε η αρχή
Στην τάξη κάναμε το μάθημα της Γλώσσας. Εκείνη τη μέρα, το θέμα για το οποίο μιλούσαμε ήταν «το καπνοχώρι». Όσο περνούσε η ώρα και διαβάζαμε το κείμενο και όσο μιλούσαμε γι αυτό, νιώθαμε ότι κάτι έπρεπε να κάνουμε. Βρίσκαμε πολλά από αυτά που ακούγαμε, να είναι όμοια με αυτά που βλέπαμε στον τόπος μας.
Ίσως γνωρίζετε ότι οι Σάπες και τα γύρω χωριά της, είναι μια περιοχή, όπου πολλοί άνθρωποι ασχολούνται με την καλλιέργεια του καπνού. Έτσι έγινε η αρχή κι άρχισε μια όμορφη προσπάθεια...
Κοντά στη φύση
Ξεκινήσαμε στις αρχές Απριλίου του 1999. Τριάντα περίπου παιδιά της Δ3 και Δ4 τάξης, μαζί με τους δασκάλους μας. Πηγαίναμε στο πρώτο καπνοσπορείο που βρισκόταν όχι πολύ μακριά από το σχολείο μας. Πρώτα όμως φωνάξαμε τον ιδιοκτήτη του χωραφιού, που ήταν και καπνοκαλλιεργητής. Ήταν ο κ. Σαδήκ από τις Σάπες. Αυτός έφερε και τη γυναίκα του που δούλευε κι αυτή πολλά χρόνια στον καπνό. Αφού κουβεντιάσαμε μερικά πράγματα, του πήραμε και την πρώτη μας συνέντευξη:
Να τι μας είπε: [ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ]
- Πώς κατασκευάζονται τα σπορεία;
Πρέπει το χώμα να είναι δυνατό, να κρατάει νερό και να μην είναι αμμουδερό. Ρίχνουμε στο χώμα ένα φάρμακο που το λένε «μπαρούτι» για να σκοτώσει τα σκουλήκια. Βάζουμε και κοπριά και ρίχνουμε το σπόρο, που θα πρέπει να είναι καθαρός, να έχει κόκκινο χρώμα και μετά το πατάμε με ένα σανίδι.
- Πόσο σπόρο πρέπει να ρίξετε;
Ένα με ενάμιση γραμμάριο στο 1 τετραγωνικό μέτρο.
- Πώς αλλιώς ονομάζονται τα σπορεία;
Εμείς τα λέμε και παρνίκια ή χασλαμάδες.
- Κάθε πότε το ποτίζετε;
Σχεδόν κάθε μέρα!
Η εργασία έχει παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε στις 7 Ιουνίου 2001, στην αίθουσα της Νομαρχίας Ροδόπης το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Ν. Ροδόπης.
Ο διευθυντής μας, βοήθησε να καταγραφεί όλο το υλικό της εργασίας σε βιβλίο και σε μορφή CD-ROM..