Η ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΣ
Οι περισσότεροι Έλληνες γνωρίζουν σήμερα μορφές όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Αθανάσιος Διάκος. Μορφές ηρωικές που συνέβαλαν με το έργο τους στην υπόθεση για την πολυπόθητη λευτεριά. Όμως λίγοι γνωρίζουν για κάποια άλλα πρόσωπα, που έδρασαν όχι μόνο με τις ηρωικές τους πράξεις, αλλά παραχώρησαν όλη τους την περιουσία και ολόκληρες τις οικογένειές τους στην εθνική υπόθεση. Τέτοιες μορφές ήταν ο καπετάν Βισβίζης και η γυναίκα του Δόμνα Βισβίζη από την Αίνο της Θράκης.
Η Δόμνα Βισβίζη γεννήθηκε στην Αίνο, από πλούσια οικογένεια, το 1784. Ο πατέρας της ήταν γαιοκτήμονας. Παντρεύτηκε τον Αντώνιο Βισβίζη, πλούσιο πλοίαρχο και εφοπλιστή από την Αίνο. Ο καπετάν Βισβίζης, γενναίος και ενθουσιώδης, μυήθηκε από τους πρώτους στη Φιλική Εταιρία. Πρόσφερε πολλά χρήματα για την Εθνική Ιδέα και συμμετείχε στις ναυμαχίες του Άθω, της Λέσβου και της Σάμου, πάντα μαζί με το Δόμνα και τα τέσσερα παιδιά τους. Όταν ο Αντώνης έπεσε νεκρός, η Δόμνα με θάρρος ανέλαβε τη διακυβέρνηση της «Καλομοίρας» και εξακολούθησε τον αγώνα για την Ελευθερία της Ελλάδας. Διακρίθηκε στην πολιορκία του Ευρίπου, συνεργαζόμενη με τον υπαρχηγό του μπρικιού Καπετάν Σταυρή. Συνέχισε να επιστρατεύει το πλοίο της για τρία περίπου χρόνια και όταν πλέον το σκάφος της αχρηστεύτηκε από την πολυκαιρία το δώρισε στην κυβέρνηση, που το μετέτρεψε σε πυρπολικό. Οι άνδρες του Οδυσσέα Ανδρούτσου αποκαλούν τη Δόμνα , ευεργέτιδα της Ελληνικής Επανάστασης.
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
Η γιορτή αυτή κρίνεται σαν μια από τις πιο επιτυχημένες και καλά οργανωμένες εκδηλώσεις του σχολείου. Τη βασική ευθύνη για την οργάνωση είχαν οι δασκάλες Όλγα Καραδέδου και Καλλιόπη Ορφανίδου, οι οποίες επιμελήθηκαν και τα κείμενα του θεατρικού έργου. Εντύπωση έκανε η παρουσίαση από τους μαθητές της Δ΄τάξης, που προβλέφτηκε ακόμη και η συμμετοχή των μαθητών να είναι γενική παίζοντας τον ίδιο ρόλο περισσότερα παιδιά.
Τα σκηνικά ήταν άριστα σχεδιασμένα για την προετοιμασία των οποίων απαιτήθηκε μεγάλη προσπάθεια από τις δυο δασκάλες. Πλούσιες και εντυπωσιακές ήταν και οι στολές των παιδιών (θρακιώτικες στολές). Θα πρέπει να αναφέρουμε και τη σημαντική βοήθεια που πρόσφερε στις προετοιμασίες και ο Βασίλης Χριστακάκης.
Οργάνωση γιορτής:
Όλγα Καραδέδου - Καλλιόπη Ορφανίδου - Βάσω Μυρτσίδου - Δόβρη Δήμητρα