Εργασία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης - " Τόποι λατρείας "
Συντελεστές: Μαθητές: ΣΤ3
Συντονισμός: Τσιουβαλάς Δημήτρης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: 1. Οι μαθητές στο Ναό των Αγίων Κων/νου & Ελένης. 2. Η Αγία Μαρίνα. 4. Η Παρθένα Ψωμιάδου, που μίλησε στα παιδιά. 5. Η Παρθένα Μαρουφίδου, μιλάει στα παιδιά. 6. Οι μαθητές στην Παναγία των Κασσιτερών.
Ο σκοπός της εργασίας
Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη, ξεχωριστή και ιδιαίτερα σημαντική σε αξία εργασία των μαθητών του ΣΤ3.
Για το μελλοντικό ερευνητή, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο πληροφοριακό υλικό που μέχρι πριν από την εργασία, δεν υπήρχε πουθενά καταγραμμένο. Στην περιοχή μας υπάρχουν πολλά εκκλησάκια και τεμένη, που κανείς δεν γνωρίζει το πότε το πως και από ποιους έγιναν. Οι μαθητές λοιπόν, βρήκαν τους ίδιους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν στο κτίσιμό τους ή τους συγγενείς τους και πήραν πληροφορίες.
Πως έγινε η αρχή
Αφορμή στάθηκε το μάθημα της Γλώσσας "Νησιώτικα ξωκλήσια". Κι επειδή στο σχολείο μας, αλλά και στην τάξη υπάρχουν μαθητές χριστιανοί και μουσουλμάνοι, θέλησαν να δούνε το διαφορετικό στη θρησκεία, να διαπιστώσουν αν υπάρχουν ρατσιστικές προκαταλήψεις. Έτσι συγκέντρωσαν πληροφορίες για τις διάφορες θρησκείας που υπάρχουν στον κόσμο, για τους τόπους λατρείας, στους οποίους εκφράζουν την πίστη τους εδώ ή σε άλλα μέρη και τέλος αποφάσισαν να καταγράψουν όλα τα εκκλησάκια και τα τζαμιά που υπάρχουν στις Σάπες, τις Κασσιτερές, ένα ακατοίκητο χωριό, πήγαν και στη Συκορράχη και στη Μέστη. Τα παιδιά βρήκαν ποιοι έχτισαν αυτά τα εκκλησάκια και κατέγραψαν τις πληροφορίες που πήραν, ενώ όλη η τάξη επισκέφτηκε ένα προς ένα τα εκκλησάκια αυτά και τα τζαμιά και εκεί άκουσαν το ιστορικό τους από ανθρώπους που πρωτοστάτησαν στο χτίσιμό τους ή που γνώριζαν από σωστές πηγές.
Σημαντικές πληροφορίες από ζωντανές πηγές
-Μίλησαν για παράδειγμα με την κ. Παρθένα Ψωμιάδου, μια γυναίκα πάνω από 80 χρονών, που γεννήθηκε στον Πόντο και ήρθε μικρό κοριτσάκι στις Σάπες. Μεγαλώνοντας από γονείς με βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα, πριν 50 περίπου χρόνια, είχε πρωτοστατήσει στο χτίσιμο πολλών ξωκλησιών στην περιοχή μας. Στιγμές από τη διήγησή της υπάρχουν καταγραμμένες σε βίντεο στο CD μας. -Μίλησαν ακόμη, με την κ. Παρθένα Μαρουφίδου, ηλικίας πάνω από 80 χρόνων, που γεννημένη στον Πόντο της Μικράς Ασίας, μας διηγήθηκε το πώς έζησε η ίδια τις στιγμές της δραματικής φυγής τους το 1921-22 και τον τρόπο που μετέφεραν από το χωριό Λίτσασα, τι ξύλινο ιερό τέμπλο, που υπάρχει σήμερα στο Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στις Σάπες. Μίλησαν επίσης με την κ Χρυσούλα Παπαϊωάνου, με την κ. Δαμάσκω Ρεφειάδου, όπως και με το Χαράλαμπο Ρεφειάδη που συμμετείχε στο χτίσιμο σε πολλά από τα εκκλησάκια. Στις Σάπες καταγράφηκαν: ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, της Αγίας Μαρίνας, τα εκκλησάκια του Αγίου Νικολάου, του Ιωάννη του μαθητή της Αγάπης, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, το Ατίκ τζαμί, και άλλα, στις Κασσιτερές, του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Κωνσταντίνου, του Αγίου Γεωργίου, του Προφήτη Ηλία και άλλα. Στη Συκορράχη του Αγίου Γεωργίου, του Προφήτη Ηλία, των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης και της Ζωοδόχου Πηγής στη Μέστη.
Συνεργάτες μας:
Κεραμυδάς Γιώργος, διευθυντής
Συμπαραστάτης και ο Δήμος Σαπών, ο οποίος μας διέθεσε δωρεάν το λεωφορείο για τις μετακινήσεις μας.
Μαυρίδης Σάββας, δάσκαλος
Ψωμιάδου Παρθένα, Μαρουφίδου Παρθένα, Ρεφειάδης Χαράλαμπος, Ρεφειάδου Δαμάσκω, Παπαϊωάνου Χρ.: κάτοικοι Σαπών
Ο διευθυντής μας, μας βοήθησε να καταγράψουμε όλο το υλικό της εργασίας μας σε βιβλίο και σε μορφή CD-ROM
Η εργασία αυτή έχει παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε το Γραφείο Περιβαλλοντικής Ν. Ροδόπης, το Μάιο του 2002 στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Σαπών