Η ανάγκη να λειτουργήσει το δημοτικό σχολείο σε ένα σύγχρονο κτίριο ήταν μια από τις πλέον άμεσες προτεραιότητες για τον τόπο μας, αλλά οι συνεχείς αναβολές και οι αλλαγές των σχεδίων μας έκαναν να πιστεύουμε ότι επρόκειτο για ένα όνειρο πολύ μακρινό! Μετά δε και από την εγγραφή 250 και πλέον παλιννοστούντων μαθητών η κατάσταση ήταν απογοητευτική! Τριακόσια ογδόντα παιδιά και 35 εκπαιδευτικοί ήταν κυριολεκτικά στριμωγμένοι στα τσίγκινα τολ της Καλαμάτας, όπου το χειμώνα με -2 βαθμούς και τον Μάιο και Ιούνιο μήνα με +35 βαθμούς προσπαθούσαν να κάνουν μάθημα! Από το 1992 μέχρι και το 1997, πέντε χρόνια πέρασαν πολύ δύσκολα.

 Το 1996 μάθαμε ότι κάτι σχεδιάζεται, ότι επιτέλους μπορεί να γίνει ένα νέο σχολικό κτίριο. Ήρθαν μηχανικοί από τον Ο.Σ.Κ. και είδαν το χώρο του σχολείου, μέτρησαν από δω, μέτρησαν από κει και τότε πλέον αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι κάτι χειροπιαστό υπάρχει στον ορίζοντα! Δεν άργησαν να φανούν και οι εργολάβοι που θα αναλάμβαναν να χτίσουν το καινούριο σχολείο. Τους υποδεχτήκαμε περίπου ως σωτήρες!

 Το 1997 εμφανίστηκαν τα πρώτα συνεργεία τεχνικών και τα νέα μηχανήματα. Μάθαμε ότι θα κατασκευαζόταν ένα σχολικό κτίριο προκατασκευασμένο βαρέως τύπου! Αυτό δεν το καταλάβαμε και πολύ, όμως γρήγορα άρχισαν οι εργασίες. Σκαψίματα από δω, σκαψίματα από κει, χιλιάδες σιδερόβεργες, σιδερένια καλούπια τεράστια έδιναν μορφή σε κάθε κομμάτι του σχολείου, που το ένα μετά το άλλο στήνονταν με τη βοήθεια ενός τεράστιου γερανού και σχημάτιζαν την όψη του σχολείου. Πρώτα έγιναν οι βάσεις, μετά ο πρώτος όροφος και στη συνέχεια ο δεύτερος. Οι εργασίες συνεχίστηκαν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Κάθε μέρα που περνούσε έδειχνε κάτι το διαφορετικό από την προηγούμενη.

 Το Σεπτέμβριο του 1998, όλα ήταν έτοιμα! Ένα πανέμορφο, με χαρούμενα χρώματα νέο κτίριο περίμενε τους τυχερούς μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το μαρτύριο των τελευταίων χρόνων έπαιρνε τέλος! Τώρα θα μπορούσαν οι δάσκαλοι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Μια μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων ήταν για μας πρωτόγνωρο στοιχείο! Σχολική βιβλιοθήκη, αίθουσα για υπολογιστές, αίθουσα Φυσικής Χημείας, μεγάλες και όμορφες αίθουσες διδασκαλίας μας περίμεναν. Και ήρθε επιτέλους η ώρα να γίνουν τα εγκαίνια του νέου σχολείου!

   Ήταν 28 Σεπτεμβρίου 1998. Τα εγκαίνια ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας κ. Δαμασκηνός. Παρόν και ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας, ο κ. Γεράσιμος Αρσένης. Ήταν μια μέρα λαμπρή για όλους μας και ιδιαίτερα για τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Την τελετή τίμησαν και πολλοί επίσημοι από την Κομοτηνή. Σημειώνουμε τον κ. Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Νομάρχη Ροδόπης κ. Σταυρόπουλο, το Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Παπαδριέλλη, το Δήμαρχο Σαπών κ. Χαριτόπουλο Κων/νο, τον Ειδικό Γραμματέα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης κ. Χαλκιώτη Δ., τον κ. Δντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην τελετή του Αγιασμού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης με τους δύο ιερείς της Ενορίας μας. Αμέσως μετά μίλησαν ο διευθυντής του σχολείου κ. Γιώργος Κεραμυδάς, ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας, ο κ. Περιφερειακός, ενώ στη συνέχεια μαθητές της ΣΤ τάξης μίλησαν με συγκινητικά λόγια υποδεχόμενοι τον κ. Υπουργό και ευχαριστώντας τον για τη βοήθειά του στη δημιουργία του νέου σχολείου. Αμέσως μετά, ο κ. Αρσένης έκοψε την κορδέλα και οι πρώτοι που μπήκαν στο νέο σχολείο ήταν ο ίδιος ο Υπουργός και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟΥ



Τον Υπουργό Παιδείας υποδέχτηκαν οκτώ μαθητές που εκπροσωπούσαν μια από τις χώρες της καταγωγής τους, την Αρμενία, τη Γεωργία, τη Ρωσία, την Απχαζία, το Καζακστάν, την Ουκρανία, την Κιργισία και την Ελλάδα. Θέλουμε να εκφράσουμε τις πιο ειλικρινείς ευχαριστίες μας σε όλους τους επώνυμους, αλλά και ανώνυμους ανθρώπους που βοήθησαν να κτιστεί αυτό το νέο και σύγχρονο σχολικό κτίριο.


Φεβρουάριος 1997. Το νέο σχολείο αρχίζει να σηκώνεται από το έδαφος και να παίρνει μορφή. Λίγες ημέρες μετά, νέα κομμάτια τσιμέντου στήνονται και σε συνδυασμό με τους εκατοντάδες τόνους σίδερου, δίνουν όλο και περισσότερη τη μορφή του νέου κτιρίου. Είναι καταπληκτικό το πόσο γρήγορα ετοιμάζεται ένα τεράστιο κτίριο.

Καταχώρηση στη νέα σελίδα: 30/12/2021

Σελιδομετρητής

counter free

Οι 3 ιστοσελίδες μας.

(2001-2012) Η πρώτη

(2013-2020) Η δεύτερη

(2021- .......) Η τωρινή


Επιλογές