Εργασία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης - " Τα φυτά "

Συντελεστές: Μαθητές:   ΣΤ2

Συντονισμός: Γιαννούδη Τριανταφυλλιά

Ο σκοπός της εργασίας
Σκοπός ήταν να ανακαλύψουμε το συναρπαστικό κόσμο των φυτών, την κατασκευή τους, την ποικιλομορφία τους, την πολλαπλή χρησιμότητά τους για τη ζωή μας, την ιστορία του κύκλου ζωής τους, τον τόπο που ευδοκιμούν, τι χρειάζονται για να μεγαλώσουν. Να γνωρίσουμε τα ονόματά τους. Να εξασκηθούμε στην ομαδική και συλλογική εργασία, στο να παίρνουμε πρωτοβουλίες. Να συγκεντρώνουμε στοιχεία μέσα από έντυπα, βιβλία, εφημερίδες και τέλος τις γνώσεις μας αυτές να τις καταγράψουμε και να τις μεταδώσουμε και στους άλλους συμμαθητές μας, γιατί ξέρουμε ότι όταν ασχολούμαστε με την έρευνα και τη γνώση της φύσης, ξεπηδάει η αγάπη γι αυτήν (Κομοτηνή 7 Ιουνίου 2001)



Τα τέσσερα βασικά θέματα
Τα παιδιά ασχολήθηκαν με 4 βασικά θέματα γύρω από τα φυτά:
1. Τα ανθοφόρα φυτά
2. Τα καρποφόρα φυτά
3. Τα αφεψήματα και δηλητήρια
4. Τους κάκτους..

Κοντά στη φύση
Η εργασία που ξεκίνησαν οι μαθητές του ΣΤ2, με τη δασκάλα τους, την κ Γιαννούδη Τριανταφυλλιά, κράτησε αρκετούς μήνες. Όλο αυτό το διάστημα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν έμπρακτα με μια σειρά εργασιών και πειραμάτων. Τους δόθηκε η αφορμή να ανατρέξουν σε βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, να βρούνε εικόνες, να φέρουν φυτά από τα σπίτια τους, να καλλιεργήσουν φυτά στην τάξη και στον κήπο του σχολείου, να παρατηρήσουν και να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα. -Αυτό που έχει και τη μεγαλύτερη αξία, είναι ότι όλες αυτές οι πράξεις τους, τους καλλιέργησαν την ευαισθησία και το ενδιαφέρον πάνω στο θέμα των φυτών, με αποτέλεσμα, να δείχνουν αυθόρμητο ενδιαφέρον για την περιποίηση και καλλωπισμό του σχολείου σε ό, τι έχει σχέση με τα δέντρα και τα φυτά που υπάρχουν στο σχολείο, πρωτοστατώντας μάλιστα στη φετινή δενδροφύτευση της αυλής.

Το κομπόστ
Η εργασία αυτή έχει παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε στις 7 Ιουνίου 2001, στην αίθουσα της Νομαρχίας Ροδόπης το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Ν. Ροδόπης.
Ο διευθυντής μας, βοήθησε να καταγραφεί όλο το υλικό της εργασίας σε βιβλίο και σε μορφή CD-ROM.


Σελιδομετρητής

counter free

Οι 3 ιστοσελίδες μας.

(2001-2012) Η πρώτη

(2013-2020) Η δεύτερη

(2021- .......) Η τωρινή


Επιλογές