Μέσα σε μια όμορφη και συγκινητική ατμόσφαιρα, οι μαθητές της Γ' και της Δ' τάξης, παρουσίασαν την γιορτή του σχολείου για να τιμήσουμε την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Πολλές συζητήσεις γίνονται αυτές τις ημέρες για τις γιορτές και τις παρελάσεις που κάνουν τα σχολεία. Μια μερίδα ανθρώπων, δε συμφωνούν και θεωρούν ότι είναι αναχρονιστικό να γιορτάζουμε την Εθνική Επέτειο. Όμως μια μερίδα ανθρώπων έχουν την αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή πρέπει να γιορτάζουμε.
Κι εμείς συμφωνούμε ότι πρέπει να γιορτάζουμε αυτή τη μέρα και με γιορτές και με παρελάσεις! Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι απόγονοι των χιλιάδων Ελλήνων που θυσιάστηκαν, που έδωσαν τη ζωή τους στον πόλεμο κατά του χιτλερισμού και του φασισμού. Με αυτόν τον τρόπο τιμούμε τη μνήμη τους, δείχνουμε ότι δεν ξεχάσαμε την ηρωική τους θυσία. Αναγνωρίζουμε ότι σ' αυτούς οφείλουμε την ελευθερία μας και τα αγαθά που απολαμβάνουμε.
Στην αρχή της γιορτής, το λόγο πήρε ο διευθυντής του σχολείου, που με σύντομα λόγια τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης και στη συνέχεια ανακοίνωσε τα ονόματα των 19 ανθρώπων που θυσιάστηκαν την εποχή του 1940-41 στις μάχες στα αλβανικά βουνά και αλλού. Ήταν άνθρωποι από την περιοχή μας, γενναίοι Έλληνες σαν όλους τους άλλους που θυσιάστηκαν για μας.
Στη συνέχεια άρχισε η εκδήλωση που ήταν ένα χρονικό των γεγονότων της εποχής εκείνης. Παρουσιάστηκαν με τη σειρά χαρακτηριστικές εικόνες από την ηρωική αντίσταση του ελληνικού στρατού κατά των δυνάμεων του Μουσολίνι και του Χίτλερ, της σκληρής κατοχής, της πείνας και της στέρησης, της αντίστασης των Ελλήνων κατά του φασισμού σε πόλεις και βουνά,
Με μικρά θεατρικά σκετς, παρουσιάστηκε η γενναία αντίσταση του στρατού μας, η προσφορά των γυναικών της Ηπείρου στα παγωμένα βουνά της Πίνδου, τα τεχνάσματα των πεινασμένων παιδιών στους δρόμους της Αθήνας, να κλέψουν λίγη τροφή από τους καλοταϊσμένους Ιταλούς και Γερμανούς στρατιώτες. Η γιορτή εμπλουτίστηκε με τα μοναδικά τραγούδια του Γιώργου Κατσαρού και της Μαρινέλας από τα αλβανικά βουνά, καθώς και από την "Καταχνιά" του Χ. Λεοντή! Κάποια παιδιά απάγγειλαν όμορφα ποιήματα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Ενδιάμεσα η μαθητική χορωδία της Γ' και Δ' τάξης με τη μουσικό μας Γαρυφαλλιά Συρίδου, τραγούδησαν ελληνικά τραγούδια κατάλληλα για την ημέρα.
Οργάνωση γιορτής: Όλ. Καραδέδου-Σκεύα Κατ.-Ελ. Κραβαρίτου-Λ. Αλβανίδου - Χορωδία: Γ. Συρίδου