Εργασία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης - " Διατροφικές Συνήθειες "
Συντελεστές: Μαθητές: Α1 / Α2/ Α3
Συντονισμός: Αθανασιάδου Αθ./Παπαδοπούλου Χρυσ. /Μπουρίδου Β.
Βλέποντας καθημερινά τους μαθητές μας, παρατηρήσαμε ότι στα διαλείμματα έτρωγαν ανθυγιεινές τροφές {πατατάκια, κρουασάν, αναψυκτικά κλπ}.
Επίσης πολλά από τα παιδιά μας έρχονταν στο σχολείο χωρίς να έχουν φάει το πρωινό με συνέπεια η ικανότητα συγκέντρωσής τους να είναι μειωμένη και να περιμένουν με ανυπομονησία το διάλειμμα για να φάνε.
Ακόμη, κάποια από αυτά είχαν αφαιρέσει εντελώς από το διαιτολόγιό τους το γάλα!
Έτσι, αποφασίσαμε να εργαστούμε πάνω στο θέμα αυτό, να γνωρίσουν τα παιδιά μας τις ομάδες τροφίμων, να τις γευτούν, να τις βιώσουν με όλες τους τις αισθήσεις. Στα πλαίσια αυτής της εργασίας τραγουδήσαμε, εμπνευστήκαμε, δημιουργήσαμε, παίξαμε θεατρικό παιχνίδι με τελικό σκοπό να αποκτήσουν τα παιδιά σωστές διατροφικές συνήθειες που θα τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή.
Στη λαϊκή αγορά των ΣαπώνΚάθε Παρασκευή στην πόλη μας γίνεται λαϊκή αγορά ή το παζάρι όπως το λέμε οι περισσότεροι. Μια τέτοια μέρα λοιπόν επισκεφτήκαμε το χώρο της λαϊκής αγοράς.
Εκεί είδαμε τους παραγωγούς και τους εμπόρους να πουλάνε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, ψάρια, και άλλα. Σταθήκαμε στους μπάγκους με τα φρούτα και τα λαχανικά και τονίσαμε πόσο σημαντικό είναι να τρώγονται πάντα φρέσκα και στην εποχή τους. Αγοράσαμε διάφορα φρούτα τα οποία γευτήκαμε με πολύ όρεξη μέσα στην τάξη.
Ακόμη πήγαμε και στο κρεοπωλείο της περιοχής και είδαμε τα διάφορα είδη κρεάτων, όπως το κρέας μόσχου, χοιρινό, το κατσικίσιο και το πρόβειο κρέας, ακόμη και το κρέας πουλερικών. Αλλά δεν παραλείψαμε να δούμε πως γίνεται και ο κιμάς.
Φρουτομουτσούνες
Φορέσαμε μάσκες, γίναμε φρούτα και το ...κάθε φρούτο, αυτοσχεδιάζοντας, είπε στα παιδιά για το χρώμα του, τη γεύση του και των ωφελιμότητά του για τον οργανισμό μας. Ομάδες Τροφίμων - Ομαδική Εργασία
Όλα τα παιδιά έψαξαν και βρήκαν εικόνες και φωτογραφίες από όλα τα είδη των τροφίμων. Εδώ βάλαμε είδη που προέρχονται από το γάλα , το κρέας και τα ψάρια και από τα φρούτα και τα λαχανικά.
Στη βιομηχανία "Δέλτα"
Επισκεφτήκαμε το Σταθμό Συγκέντρωσης του γάλακτος "ΔΕΛΤΑ" στην Κομοτηνή. Εκεί είδαμε τις εγκαταστάσεις της μονάδας και ο υπεύθυνος μας ενημέρωσε για τη διαδικασία που ακολουθείται καθώς και για τη θρεπτική αξία που έχει το γάλα. Παρότρυνε μάλιστα τα παιδιά να πίνουν άσπρο γάλα και όχι σοκολατούχο!
Εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι όλα τα παιδιά ήπιαν από ένα ποτήρι φρέσκο γάλα, ακόμη κι αυτά που δεν το συμπεριελάμβαναν στη διατροφή τους και το είχαν αντικαταστήσει με άλλα ροφήματα
Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε μια όμορφη μικρή χώρα, η Γαλακτοχώρα.
Εκεί οι άνθρωποι πρόσεχαν πάρα πολύ τη διατροφή τους. Έτρωγαν νόστιμα φαγητά που μαγείρευαν οι ίδιοι, πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά κι έπιναν πολύ άσπρο, φρέσκο γάλα. Έτσι οι άνθρωποι εκεί ήταν γεροί και δυνατοί, χαρούμενοι και ζωηροί. Είχαν δυνατά κόκαλα και γερά δόντια. Να φανταστείτε ότι οι γιατροί για τα κόκαλα και τα δόντια, δηλαδή οι ορθοπεδικοί και οι οδοντίατροι, δεν είχαν καθόλου, μα καθόλου δουλειά. Στη Γαλακτοχώρα ζούσε ένα όμορφο ζωηρό κοριτσάκι με ροδαλά μαγουλάκια, η Φωτεινή. Η Φωτεινούλα δεν ξεχνούσε ποτέ το γαλατάκι της. Μάλιστα έτρωγε και αρκετά γαλακτοκομικά προϊόντα: γιαουρτάκι, τυράκι, φρέσκο βουτυράκι, κρέμες και ρυζόγαλο, που το έφτιαχνε η μαμά της.
Όταν ήρθε το καλοκαίρι και έκλεισαν τα σχολεία, η Φωτεινή πήγε διακοπές στην ξαδέρφη της, την Κλαίρη. Η Κλαίρη ζούσε στην Αναψυκτοχώρα. Εκεί όμως οι άνθρωποι είχαν μια πάρα πολύ πολύ κακιά συνήθεια. Έπιναν πολλά αναψυκτικά, δηλαδή κόκα κόλες, πορτοκαλάδες και διάφορα άλλα τέτοια.
Τη Φωτεινούλα της φάνηκε πολύ παράξενο, όταν δίπλα στο πιάτο με το φαγητό της, αντί για το γάλα της είδε το ποτήρι με τα αναψυκτικό. Την πρώτη μέρα δεν ήπιε καθόλου. "Πιέστο, είναι πολύ ωραίο", της είπε η Κλαίρη πίνοντας το δικό της ποτήρι. Τη δεύτερη μέρα η Φωτεινή δοκίμασε, την τρίτη άρχισε να της αρέσει. Έτσι κι εκείνη συνήθισε να πίνει αναψυκτικά. Τελειώνοντας τις διακοπές της δεν ένιωθε τόσο καλά, όσο ήταν όταν είχε έρθει. Είχε παχύνει αρκετά, επειδή τα αναψυκτικά έχουν πολλή ζάχαρη και μάλιστα άρχισαν να της πονούν και δυο δοντάκια. Ακόμη, είχε χάσει και την παλιά της ζωντάνια κι ένιωθε συχνά κουρασμένη. Περίεργο, δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί! Παρατήρησε όμως ότι και τα άλλα παιδιά στην Αναψυκτοχώρα ήταν όπως εκείνη.
Όταν γύρισε στο σπίτι της, η μαμά της τρόμαξε μόλις την είδε. Πού ήταν το ροδαλό χρώμα από τα μαγουλάκια της; η διάθεσή της για παιχνίδι; Μόλις η Φωτεινή διηγήθηκε πως τα πέρασε στις διακοπές της, η μαμά της κατάλαβε γιατί το παιδί της άλλαξε. Εξήγησε τότε στη Φωτεινή ότι τα αναψυκτικά της χάλασαν την υγεία της. Την πήγαν στον οδοντογιατρό να της φτιάξει τα χαλασμένα δοντάκια και τη βοήθησαν να γυρίσει στις παλιές καλές συνήθειες. Τα γάλα πάλι πήρε τη θέση του δίπλα στο πιατάκι της Φωτεινής.
Μάλιστα αποφάσισαν μαζί, τις επόμενες διακοπές να καλέσουν την Κλαίρη στη Γαλακτοχώρα και να τη βοηθήσουν κι εκείνη να μάθει να τρώει αυτά που χαρίζουν υγεία στον άνθρωπο και όχι αυτά που αρρωσταίνουν.
Η ΦΩΤΕΙΝΗ Η ΡΟΔΑΛΗ - ποίημα
Η φωτεινή η ροδαλή
κάθε βράδυ και πρωί
το γάλα της το πίνει
το αδειάζει το ποτήρι
Γιαουρτάκι και τυράκι
βάζει μέσα στο πιατάκι
το καλό της το ψωμάκι
το αλείφει βουτυράκι
Όποιος το γάλα του το πίνει
θα μεγαλώνει, θα ψηλώνει
κόκαλα γερά θα έχει,
δόντια δυνατά θα έχει.
Κι εσείς, φίλοι μου καλοί,
για να είστε δυνατοί
ξέρετε τη συνταγή
Γεια σας, οδοντογιατροί!
Η ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΑΓΕΛΑΔΑ - ποίημα
Η καλή μας αγελάδα
τρώει χόρτα στη λιακάδα
Μικρά χόρτα και μεγάλα
για να κατεβάσει γάλα
Να το κάνουμε τυράκι
να το κάνουν βουτυράκι
να το βάλουνε στο πιάτο
να σου πουν "ορίστε, φάτο".