1η ημέρα: θεατρική παράσταση - 11 Ιουνίου 2003 - "Η Δέσποινα και το περιστέρι"

 Την Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2003 παρουσιάστηκε από το σχολείο μας εκδήλωση με βασικό θέμα τη θεατρική παράσταση: "Η Δέσποινα και το περιστέρι". Στις 9 το βράδυ, μέσα σε μια όμορφη νύχτα, στο υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο που βρίσκεται στο "Δεντράκι", όσοι μας έκαναν την τιμή να έρθουν απόλαυσαν μια συγκινητική ατμόσφαιρα, που τη δημιούργησαν κυρίως η απόδοση των μαθητών και συμπληρωματικά τα ηχητικά και φωτιστικά εφέ, επαγγελματικού επιπέδου. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε αναπαράσταση από την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών από τις τάξεις της Ε' και ΣΤ', ντυμένοι με τις στολές της αρχαίας εποχής άναψαν την Ολυμπιακή δάδα, με όλο το τελετουργικό. Έψαλλαν τον Ολυμπιακό Ύμνο και έδωσαν τον Ολυμπιακό Όρκο. Ήταν πραγματικά μια υποβλητική ατμόσφαιρα κι εκείνη τη στιγμή ο θεατής εντυπωσιαζόταν από τη σοβαρότητα των παιδιών που είχαν αναλάβει την αναπαράσταση της τελετής.


 Στη συνέχεια, ακολούθησε η θεατρική παράσταση με τον τίτλο: "Η Δέσποινα και το περιστέρι". Ένα όμορφο θεατρικό έργο, που με πολύ απλά λόγια μας έδινε να καταλάβουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και μιλάμε για εκείνους που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κερδίσουν πολλά χρήματα από την έντονη εμπορευματοποίηση των εταιρειών και των βιομηχανιών, αλλά και από τη χρήση των αναβολικών φαρμάκων που γίνεται προκειμένου οι αθλητές να φέρουν μεγάλες επιδόσεις, αλλά που στο τέλος θα βλάψουν την υγεία τους, αλλά και και το κύρος και την αξιοπιστία των Ολυμπιακών Αγώνων. Μερικά παιδιά, με στολές που έδειχναν ότι ήταν πλάσματα διαβολικά, άσχημα και με κακές διαθέσεις, συζητήσουν με ποιους τρόπους θα προκαλούσαν ζημιά στο άδολο ολυμπιακό πνεύμα. Η Δέσποινα, μια κοπέλα αγνή μαζί με το "περιστέρι", μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν αυτά τα άσχημα πλάσματα και στο τέλος να θριαμβεύσει το ολυμπιακό ιδεώδες.

Ο διευθυντής του σχολείου, ο κ. Κεραμυδάς Γ. στη σύντομη εισαγωγική ομιλία του είπε ότι το 2004, είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για τη χώρα μας. Η Ελλάδα ανέλαβε να οργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Από την ιστορία μαθαίνουμε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι η χώρα που δημιούργησε το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεστε. Την αρχαία εποχή, η μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή ήταν να βγει νικητής και να στεφανωθεί με ένα κλαδί ελιάς. Η μεγαλύτερη τιμή για μια πόλη ήταν όταν υποδεχόταν τον νικητή ολυμπιονίκη της και μάλιστα γκρέμιζε τα τείχη γιατί πίστευαν ότι μια πόλη που έχει τέτοιους ήρωες, δεν έχει ανάγκη από τείχη. Βέβαια από τότε πολλά έχουν αλλάξει. Όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες και δυστυχώς και ο αθλητισμός κυριαρχούνται από την ύλη και τον πλουτισμό και μάλιστα πολλές φορές με τρόπους και μέσα ανορθόδοξα. Η χώρα μας, φιλοδοξεί να παρουσιάσει μια Ολυμπιάδα που να μην έχει αυτά τα στοιχεία. Είναι δύσκολο ένα τέτοιο εγχείρημα, αλλά και σαν ιδέα αν επικρατήσει στις ψυχές μερικών χιλιάδων ανθρώπων, αυτό θα είναι μια καλή αρχή. Σ' αυτήν την προσπάθεια έρχεται αρωγός και το σχολείο μας. Αυτά τα μικρά παιδιά, με τα λόγια και τις πράξεις τους θα μας δείξουν ποιος είναι ο σωστός δρόμος.

Η παράσταση διήρκεσε δυο ώρες και ενθουσίασε όλους όσους την παρακολούθησαν. Απόδειξη ότι κανένας, μα κανένας δεν έφυγε από τη θέση του για πολλή ώρα, ακόμη και όταν είχε τελειώσει. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και σε όλους όσους βοήθησαν έχει τόσο μεγάλη επιτυχία.

Οργάνωση: Χριστίνα Πολίτη - Γιώργος Κεραμυδάς

2η Ημέρα: Μουσική εκδήλωση - 12 Ιουνίου 2003 [Δημοτικό Σχολείο Σαπών]

 Την Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2003, παρουσιάστηκε η δεύτερη εκδήλωση, που ήταν κι αυτή ενταγμένη στα πλαίσια του προγράμματος της "Ολυμπιακής Παιδείας". Ο διαπολιτισμικός χαρακτήρας του σχολείου και η Ολυμπιακή Παιδεία, ήταν δυο στοιχεία που ταίριαζαν απόλυτα με το πνεύμα της εκδήλωσης. Παιδιά προερχόμενα από πολλές χώρες, μαζί με το ντόπια παιδιά, αποτέλεσαν μια ομάδα που τη χαρακτήριζε η συνεργατικότητα, η αλληλοαποδοχή, η αγάπη. Το ένα δίπλα στο άλλο, προσπαθούσαν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, όταν κοίταζαν στα μάτια τη δασκάλα της χορωδίας. Και όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα την πραγματοποίηση μιας εκπληκτικής εμφάνισης, που προκάλεσε συγκίνηση σε όλους τους παρευρισκόμενους.

 Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Σύμβουλος Μουσικής Παδείας του ΥΠΕΠΘ κ. Παπαχρόνης, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κολτσίδας Δ. ο Συντονιστής Μειονοτικής Εκπαίδευσης κ. Γρηγοριάδης, η κ. Χρ. Μανωλιά, τα μέλη του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων οι γονείς των παιδιών και πολλοί κάτοικοι των Σαπών.

Α' ΜΕΡΟΣ

 Τα παιδιά των Μουσικών Τμημάτων του σχολείου μας, παρουσιάστηκαν το καθένα ξεχωριστά για λίγα λεπτά παρουσιάζοντας ένα τραγούδι με ένα μουσικό όργανο που μάθαινε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που έληξε. Άλλα παιδιά έπαιξαν αρμόνια, άλλα κλαρίνο, φλογέρα, ακορντεόν, κανονάκι, φλάουτο, γκάιντα, κλπ.

 Πάνω από 70 μικροί μουσικοί, παρουσιάστηκαν μπροστά στους γονείς τους και τους προσκεκλημένους του σχολείου μας και απέσπασαν ένα θερμό χειροκρότημα για την προσπάθειά τους. Πιστεύουμε ότι από αυτά τα παιδιά θα ξεπηδήσουν πολλά μουσικά ταλέντα, αλλά και θα βγουν παιδιά που θα συνεχίσουν την παράδοση των λαϊκών οργάνων. Ήταν πολύ συγκινητικό να βλέπεις παιδιά μικρά να παίζουν κανονάκι, θρακιώτικη γκάιντα και κλαρίνο.

Β' ΜΕΡΟΣ

 Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάστηκαν οι χορωδίες των μαθητών που απέδωσαν μερικά από τα όμορφα εκείνα τραγούδια από τη Ρωσία, τη Γεωργία, την Αρμενία, τη Θράκη και τον Πόντο. Εδώ θέλουμε να σας θυμίσουμε ότι τελείωσε η ηχογράφηση των παραδοσιακών τραγουδιών από τη μαθητική χορωδία των Μουσικών Τμημάτων του σχολείου μας. Τα τραγούδια αυτά θα κυκλοφορήσουν σε ένα μουσικό CD και θα διανεμηθούν δωρεάν. Βέβαια εδώ θα αντιμετωπίσουμε οικονομικό πρόβλημα. Υπάρχουν τα χρήματα για την ηχογράφηση και την επεξεργασία του ήχου που γίνεται από ειδικό ηλεκτρονικό στούντιο, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να το αναπαραγάγουμε. Κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση σε άλλους φορείς . Να δούμε....

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Παραδοσιακή Χορωδία (διευθύνει ο κ. Μασούρας)

"Τούτο το μήνα" , Παραδοσιακό Κρήτης "Από ξένο τόπο", Παραδοσιακό Μικράς Ασίας

"Κάτω στη Ρόϊδο", Παραδοσιακό Θράκης -

Παιδική χορωδία (διευθύνει η κ.Σταμπολίδου)

Β΄ - Γ΄ ΤΑΞΗ

1. Ο πετεινός Στίχοι : Γ. Βιζυηνού , Μουσική : Η. Λασοτσκι ,

2. Μέλισσα Στίχοι : Σ. Καψάσκη, Μουσική : Τσ. Κολεβ

3. Το τριανταφυλλάκι Από το βιβλίο <<Κιθαρο-ζωγραφιές>>

4. Ο χορός της χελώνας - Στίχοι: Ι. Πολέμη, Μουσική: Β.Κουρασοβ

Μεγάλη χορωδία (διευθύνει η κ.Σταμπολίδου)

Δ΄ - Ε΄ - ΣΤ΄ ΤΑΞΗ

1. Χορωδία του Λεμπλεμπίτζι - Αρμένικο τραγούδι από την οπερέτα <Καρινέ>

2. Ο τζίτζικας - Γεωργιανό τραγούδι Στίχοι: Μπαρατασβίλι, Μουσική: Τσαμπάτζ

3. Πήγε ο κοζάκος προς το Δούναβη - Ουκρανικό δημοτικό τραγούδι

4. Κατιούσα - Ρωσικό τραγούδι- Στίχοι: Ισακόβσκι, Μουσική: Μπλάντερ

5. Πι – νό – κι – ο - Ρωσικό τραγούδι - Στίχοι: Έντινα, Μουσική: Ρημπνικοβ

Μετάφραση τραγουδιών: Νέλη Νικολαϊδη

Οργάνωση: Τμήματα Μουσικής Παιδείας

Σελιδομετρητής

counter free

Οι 3 ιστοσελίδες μας.

(2001-2012) Η πρώτη

(2013-2020) Η δεύτερη

(2021- .......) Η τωρινή


Επιλογές