Οι Σάπες βρίσκονται στο Νομό Ροδόπης. Είναι πρωτεύουσα της Επαρχίας Σαπών και έδρα  Δήμου Σαπών. Στο Δήμο ανήκουν 19 περίπου οικισμοί, που έχουν την ίδια περίπου τύχη με τα περισσότερα ανά την επικράτεια χωριά, δηλαδή εγκατάλειψη, ερήμωση, απογοήτευση! Αν ανατρέξεις στη σύγχρονη ιστορία του τόπου, θα διαπιστώσεις ότι τα τελευταία 80 χρόνια επαναλαμβάνεται το ίδιο φαινόμενο! Ο τόπος αυτός κατοικείται από μεγάλες ομάδες ανθρώπων (προσφύγων), αλλά μετά από μερικές δεκαετίες οι ίδιοι ή οι απόγονοί τους τον εγκαταλείπουν. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν δημιουργήθηκαν ποτέ μέχρι σήμερα οι κατάλληλες υποδομές που θα έλυναν το πρόβλημα της εργασίας και της πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου. Μετά το 1990 έγινε μια προσπάθεια να ενισχυθεί ο πληθυσμός από τους παλιννοστούντες ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής ένωσης. Περισσότεροι από 2000 άνθρωποι απέκτησαν μια καινούρια πατρίδα. Όμως τίποτα δεν προχώρησε σωστά. Η προσπάθεια αυτή δε συνοδεύτηκε από τη δημιουργία υποδομών. Η ανεργία ήταν πάντα ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα κι αντί να αντιμετωπιστεί με νέες αναπτυξιακές δράσεις δεν έγινε τίποτα σοβαρό! Αποτέλεσμα; Ο χριστιανικός πληθυσμός συρρικνώνεται, οι παλιννοστούντες φεύγουν για να βρουν αλλού δουλειές.

 Μια παλαιότερη προσπάθεια του Δήμου να δώσει σε ακτήμονες δημότες δωρεάν οικόπεδα για να χτίσουν οι ίδιοι κατοικίες είχε ανταπόκριση, σταδιακά όμως κι αυτό το μέτρο δεν μπορεί να έχει μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, αφού οι απόγονοί τους εγκαταλείπουν τον τόπο και ο λόγος είναι ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν επαγγελματικά. 

 Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια εξαιρετική οικοδομική δραστηριότητα, κυρίως στην κεντρική αγορά που οφείλεται στους μουσουλμάνους ντόπιους κατοίκους ή κυρίως σε Πομάκους Έλληνες πολίτες που αλλάζουν τόπο κατοικίας, εγκαταλείποντας τα ορεινά χωριά της Ροδόπης.

 Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί στο Δήμο μας μια νέα φαρμακοβιομηχανία που ίσως να βελτιώσει λίγο την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, όμως χρειάζεται να εφαρμοστεί ένα συγκροτημένο και καλά μελετημένο πρόγραμμα ανάπτυξης. Και σ' αυτό θα πρέπει να συνδράμουν πρώτοι και με επιμονή και σχέδιο οι τοπικοί μας άρχοντες.

Καταχώρηση κειμένου: 2005






Σελιδομετρητής

counter free

Οι 3 ιστοσελίδες μας.

(2001-2012) Η πρώτη

(2013-2020) Η δεύτερη

(2021- .......) Η τωρινή


Επιλογές