Το σχολείο μας, εκπρόσωπος της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης/2006-2007

14 Δεκεμβρίου 2007 - Συμμετοχή στο 14ο Συμβούλιο Αντιπροσώπων στην Αθήνα

 Στο σχολείο μας τη σχολική χρονιά 2006-07, ολοκληρώθηκαν δυο σημαντικές περιβαλλοντικές εργασίες που έγιναν σε συνεργασία με την Παιδική HELMEPA. Έτσι λοιπόν η δραστήρια και σπουδαία αυτή οργάνωση, εκτιμώντας το έργο που έγινε στο σχολείο μας, δυο φορές, σε δυο συνεχόμενες χρονιές κάλεσε δασκάλους και παιδιά στο Παιδικό Συνέδριο που οργάνωσε στην Αθήνα το 2006 και το 2007.
 Έτσι λοιπόν, στις 14 Δεκεμβρίου 2007, η μαθήτρια Ελευθερία Φωτακάκη, μετά από κλήρωση, ανέλαβε να πάει στην Αθήνα ως εκπρόσωπος του σχολείου μας. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι το δικό μας σχολείο ήταν το μοναδικό από τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία, που διακρίθηκε για τις εξαιρετικές δραστηριότητες της προηγούμενης σχολικής χρονιάς.
 Στο συνέδριο που έγινε στην Αθήνα, τα παιδιά μετέφεραν σημαντικά μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος και η Ελευθερία Φωτακάκη, εκλέχτηκε ως Γραμματέας της επιτροπής γι αυτή τη χρονιά! Ακόμη πρέπει να αναφέρουμε ότι από τους δασκάλους μας εκπροσώπησαν οι δασκάλες Δήμητρα Δόβρη και Βάσω Μυρτσίδου.
 Οπωσδήποτε αυτές οι διακρίσεις μας ικανοποιούν απόλυτα, αφού οι κόποι και οι προσπάθειες μιας ολόκληρης χρονιάς αναγνωρίστηκαν από τους ανθρώπους της Παιδικής Helmepa.



  Ανακοίνωση της Helmepa
 “Η Γη δεν ανήκει σε κανέναν. Mας την εμπιστεύτηκαν οι πρόγονοί μας για να την παραδώσουμε στους απογόνους μας.”
Αυτά και άλλα πολλά είπαν τα παιδιά των εθελοντικών περιβαλλοντικών Ενώσεων HELMEPA, CYMEPA και TURMEPA σήμερα, Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2007, κατά το Συμβούλιο Αντιπροσώπων της Παιδικής HELMEPA και στην επίδοση των βραβείων της INTERMEPA. Τις εκδηλώσεις τόσο της Παιδικής HELMEPA στο κτίριο της COSTAMARE Shipping Co SA, μέλος της HELMEPA, όσο και της INTERMEPA στο ξενοδοχείο Metropolitan, φιλοξένησε ο Επίτιμος Πρόεδρος της HELMEPA, Καπετάν Βασίλης Κ. Κωνσταντακόπουλος.
Το νέο 14ο Συμβούλιο Αντιπροσώπων των 4.000 παιδιών που πήραν μέρος στην Παιδική HELMEPA το 2007, που βάζει τους στόχους του Προγράμματος για το 2008, το αποτελούν παιδιά ηλικίας 5 έως 11 χρονών από όλη την Ελλάδα με Πρόεδρό τους τον 11χρονο Μανώλη Ατσά από την Κάλυμνο.
Η INTERMEPA, η Διεθνής Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, βράβευσε τα καλύτερα έργα του 1ου κοινού Διαγωνισμού Ζωγραφικής παιδιών από τις τρεις Ενώσεις (MEPAs) από την Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία. Βραβεία απένειμε στα παιδιά των HELMEPA, CYMEPA και TURMEPA ο Πρέσβης της Αυστραλίας Paul Tighe που εκπροσώπησε και την AUSMEPA, την Αυστραλιανή Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος που είναι και αυτή μέλος της INTERMEPA. Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο κ. Tighe, ευχαρίστησε τα παιδιά και τους συντελεστές των MEPAs, γιατί “μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε πιο πολύ την κοινή μας ευθύνη για να κρατήσουμε τις θάλασσές μας καθαρές”.
Βραβεία της INTERMEPA επέδωσαν σε παιδιά και εθελοντές εκπαιδευτικούς οι Πρόεδροι των τριών Ενώσεων Νίκος Παππαδάκης, Esref Cerrahoglu και Γιώργος Τσαβλίρης. Από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας βραβεία επέδωσαν οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΕΝ, Γιάννης Τζωάννος και Γιώργος Βλάχος και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Αντιπρόεδρός του, Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, Ρόδη Κράτσα. Όλοι επαίνεσαν τη συνεργασία και τις πρωτοβουλίες των MEPAs, μελών της INTERMEPA, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και ιδιαίτερα για την προσφορά τους στα παιδιά.
Ο Καπετάν Βασίλης, από την αρχή αρωγός της Παιδικής HELMEPA, βράβευσε με αναμνηστική πλακέτα της HELMEPA την Υπατία Μητσάτσου σε αναγνώριση της μακρόχρονης υπηρεσίας της στη HELMEPA και για την ιδέα της να δημιουργηθεί η Παιδική HELMEPA πριν από 15 χρόνια.
Όλοι, παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι από τις τρεις Ενώσεις επισκέφθηκαν στη συνέχεια το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, όπου η κυρία Κράτσα επέδωσε σε κάθε παιδί ειδικό έπαινο.
Ο 13χρονος απερχόμενος Πρόεδρος του Συμβουλίου, Σωτήρης Κοπατσάρης από τη Σαντορίνη συμπλήρωσε τις εκδηλώσεις δηλώνοντας πως “η προστασία του πλανήτη μας, εκτός από ζήτημα πολιτικής είναι και ζήτημα ηθικής. Οι ηγέτες πρέπει να είναι και οι οδηγοί μιας παγκόσμιας οικολογικής βούλησης και πράξης. Αναλάβετε επιτέλους μέτρα.”

    Οι εντυπώσεις της Ελευθερίας Φωτακάκη
  Έπειτα από κλήρωση που έγινε στο σχολείο μου για το ποιος θα εκπροσωπήσει τους συμμαθητές μου στην εκδήλωση της Helmepa για το 14ο Συμβούλιο Αντιπροσώπων της Παιδικής HELMEPA, μου δόθηκε η ευκαιρία να πάω εγώ ως εκπρόσωπος των σχολείων της Θράκης. Είχα την ευκαρία να ταξιδέψω για πρώτη φορά με αεροπλάνο. Στην αρχή φοβόμουν, αλλά όταν το αεροπλάνο άρχισε να πετά αισθάνθηκα υπέροχα. Το ταξίδι ήταν εντυπωσιακό!
  Στο Συνέδριο γνώρισα παιδιά από κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας, αλλά και παιδιά από την Κύπρο και την Τουρκία. Κάθε παιδί έδωσε το δικό του μήνυμα για το περιβάλλον. Επίσης στο Συνέδριο αυτό φηφίσαμε για την εκλογή του νέου Προεδρείου, όπου είχα την ευκαιρία να εκλεγώ Γραμματέας. Μετά επισκεφτήκαμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου έγινε η βράβευσή μας από την Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κράτσα.
 Αργότερα, μαζί με τη μητέρα μου, επισκεφτήκαμε τη Βουλή, το Ηρώδειο, το Μοναστηράκι, την Πλάκα, το Λυκαβηττό και το Πλανητάριο. Αυτό το ταξίδι ήταν καταπληκτικό και δε θα το ξεχάσω ποτέ.
 Θα ήθελα να παρακαλέσω και να θυμίσω στους ανθρώπους να είναι πολύ προσεκτικοί με το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
Ελευθερία Φωτακάκη
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ: 23 /12 / 2007

Σελιδομετρητής

counter free

Οι 3 ιστοσελίδες μας.

(2001-2012) Η πρώτη

(2013-2020) Η δεύτερη

(2021- .......) Η τωρινή


Επιλογές