Εργασία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - " Πρόσφυγες 2008 "

Συντελεστές: Μαθητές:  Ε΄/ ΣΤ'

Συντονισμός:  

 Το σχολείο μας συμμετείχε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό με θέμα τους πρόσφυγες. Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και σα στόχο έχει οι μαθητές να μάθουν τι είναι η προσφυγιά, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες των προσφύγων, όπου αυτοί κι αν υπάρχουν και φυσικά να ευαισθητοποιηθούν απέναντι σ' αυτήν την τραγική κατάσταση. Στο διαγωνισμό που έγινε στο σχολείο μας, την Παρασκευή 30 Μαΐου 2008, συμμετείχαν όλοι οι μαθητές της Ε' και της ΣΤ' τάξης. Η Ε' τάξη διαγωνίστηκε στη ζωγραφική και η ΣΤ' στο γραπτό κείμενο. Η επιτροπή δυσκολεύτηκε να επιλέξει τα δυο πρώτα, ιδιαίτερα στη ζωγραφική, που ήταν άριστα έργα. Τελικά πρώτο έργο στη ζωγραφική ήταν της μαθήτριας Ριζοπούλου Κατερίνας και στο στο γραπτό κείμενο της μαθήτριας της ΣΤ' τάξης Πουλουτίδου Δήμητρας.


ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 2008

ΓΡΑΠΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΟΥΛΟΥΤΙΔΟΥ

 Ένα θέμα που απασχολεί όλη την ανθρωπότητα είναι το ζήτημα των προσφύγων. Θα ξεκινήσουμε από τα παλιότερα χρόνια και θα φτάσουμε στα νεότερα. Ξεκινάμε με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και της Σμύρνης.

 Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στη Σμύρνη οι σφαγές, οι καταστροφές και οι διώξεις ήταν φοβερές και απάνθρωπες! Όλοι οι κάτοικοι έτρεχαν, προσπαθούσαν να επιβιβαστούν στα πλοία, αλλά από τον πανικό και τη βιασύνη τους πολλοί έπεφταν στη θάλασσα. Άλλοι πάλι έπαιρναν το δρόμο για να περάσουν τα σύνορα, χωρίς να σκεφτούν τους κινδύνους. Λίγοι μπόρεσαν να φύγουν και να γλιτώσουν.

 Τώρα πια λίγοι μένουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και έχουν κάνει δικές τους συνοικίες.

 Στα σημερινά χρόνια οι πρόσφυγες κάνουν βαριές, ανθυγιεινές και δύσκολες δουλειές, τις οποίες οι Έλληνες και οι άλλοι πολίτες διαφόρων χωρών δεν τις κάνουν γιατί τις θεωρούν ότι είναι απαξιωτικές. Ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες, τα σπίτια τους είναι έτοιμα να καταρρεύσουν , δεν έχουν να φάνε γιατί δεν έχουν χρήματα! Συνήθως δεν πληρώνονται από τη δουλειά που κάνουν. Έτσι οι πρόσφυγες εξαγριώνονται και απαιτούν το μισθό που τους χρωστούν. Το κράτος δεν ενδιαφέρεται. Τα παιδιά τους είναι αναγκασμένα να πάνε σχολείο αν και δεν ξέρουν τη γλώσσα!

 Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουν τη γλώσσα και δεν μπορούν να συνεννοηθούν! Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ο ρατσισμός! Ελπίζω να λυθεί το πρόβλημα αυτό και να δικαιωθούν οι πρόσφυγες.

Τα δύο έργα στάλθηκαν στην Α/θμια Εκπαίδευση Ροδόπης για το Νομαρχιακό διαγωνισμό (4 Ιουνίου 2008)



Σελιδομετρητής

counter free

Οι 3 ιστοσελίδες μας.

(2001-2012) Η πρώτη

(2013-2020) Η δεύτερη

(2021- .......) Η τωρινή


Επιλογές