Ο ΟΡΚΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΙΚΩΝ
Ο ξεσηκωμός του ελληνικού γένους, μετά από πέντε αιώνες σκλαβιάς, κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό, αποτελεί το πιο σημαντικό γεγονός της ελληνικής ιστορίας. Μια χούφτα Έλληνες, φτωχοί, άοπλοι, ανοργάνωτοι στην αρχή, με τη συμπαράσταση του ιερού κλήρου και με την ευλογία της επανάστασης από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, στα Καλάβρυτα, ξεκίνησε ένας αγώνας αποτίναξης της υποδούλωσης. Στην αρχή η Ευρώπη γελούσε με τον αγώνα που ξεκίνησαν "οι ξυπόλυτοι Έλληνες", όμως όσο περνούσε ο καιρός το μήνυμα γρήγορα διαδόθηκε και ο ξεσηκωμός γενικεύτηκε από τη Θράκη, μέχρι την Πελοπόννησο. Το βάρος βέβαια της Επανάστασης έπεσε στην Πελοπόννησο και στη Στερεά Ελλάδα, όμως η συμβολή της Μακεδονίας και της Θράκης ήταν τεράστια. Οι μαθητές της ΣΤ' τάξης σε ένα σκετσάκι με τον τίτλο: "Ο όρκος των Φιλικών" ζωντάνεψαν κάποιες εικόνες από το θέμα αυτό.

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Στους πέντε αιώνες της σκλαβιάς, τα ελληνόπουλα δεν υπήρχαν ούτε σχολεία για να μάθουν γράμματα, ούτε εκκλησίες για να λατρέψουν το Θεό. Κρυφά προσεύχονταν και κρυφά μάθαιναν ανάγνωση και γραφή. Κι αυτό το ρόλο τον ανέλαβαν τα λεγόμενα "κρυφά σχολεία". Τα μικρά Ελληνόπουλα, με μεγάλη μυστικότητα και φόβο από την οργή του τυράννου, μαζεύονταν σε κρυφά και σκοτεινά μέρη για να μάθουν τη γλώσσα τους με δάσκαλο τον παπά της εκκλησίας. Οι μαθητές της ΣΤ' τάξης σε ένα σκετσάκι με τον τίτλο: "κρυφό σχολειό", ζωντάνεψαν κάποιες εικόνες από το θέμα αυτό.

...και βέβαια σε κάθε παρόμοια εκδήλωση απαραίτητη είναι και η χορωδία των μαθητών που αναλαμβάνει να "στολίσει" τη γιορτή με σχετικά τραγουδάκια που μιλάνε για τις πιο ηρωικές στιγμές του αγώνα της Επανάστασης. Στη γιορτή αυτή η μουσικός του σχολείου μας κ. Γ. Συρίδου, ανέλαβε να οργανώσει μια μικρή χορωδία από μαθητές της ΣΤ' τάξης. Τα τραγούδια που τραγούδησαν ήταν "το απολυτίκιο του Ευαγγελισμού", "Το Θούριο", "Τα κλεφτόπουλα", "Κλέφτικη ζωή", "Ο χορός του Ζαλόγγου".

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ

1. Κείμενο: Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

2. Χορωδία: Απολυτίκιο του Ευαγγελισμού

3. Ποίημα: Της Αγιας Σοφιάς

4. Σκετς: Προσβολές Ελλήνων

5. Σκετς: Ο πόνος της μάνας

6. Σκετς: Το κρυφό σχολειό

7. Σκετς: Του Βασίλη

8. Χορωδία: Τα κλεφτόπουλα- Ο Θούριος

9. Σκετς: Ο όρκος των Φιλικών

10. Σκετς: Οι τελευταίες στιγμές του Αθανασίου Διάκου

11. Χορωδία: Αρνιέμαι - Κλέφτικη ζωή

12. Ποίημα: Ο χορός του Ζαλόγγου

13. Χορωδία: Ο χορός του Ζαλόγγου

14. Ποίημα: 25η Μαρτίου

15. Ποίημα: Ύμνος των προγόνων

16. Εθνικός Ύμνος

Σελιδομετρητής

counter free

Οι 3 ιστοσελίδες μας.

(2001-2012) Η πρώτη

(2013-2020) Η δεύτερη

(2021- .......) Η τωρινή


Επιλογές