Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών, οργάνωσε εκδήλωση, αφιερωμένη στο βιβλίο. Στόχος της να αναδείξει την αξία και τη σημασία που έχει για την πνευματική πρόοδο του μαθητή. Η αγάπη και η προτίμηση που πρέπει να έχει για το καλό λογοτεχνικό βιβλίο, πρέπει να τονωθεί με διάφορους τρόπους. Είναι αλήθεια ότι πολλοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα τα διάφορα τηλεοπτικά απορρίμματα που μας κατακλύζουν, οι προκλήσεις της κοινωνίας που οδηγούν τους νέους σε μια ζωή φαινομενικά αθώα, εύκολη και άνετη, η υποβάθμιση της καθημερινής μας ζωής, ορθώνουν ένα τείχος, που τους εμποδίζει να δουν την αλήθεια. Το σχολείο μας, κάθε χρόνο και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αναπτύσσει πρωτοβουλίες, για να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές του να ασχοληθούν και να έρθουν πιο κοντά με πράγματα χρήσιμα και ωφέλιμα! Ένα από αυτά θεωρούμε πως είναι το διάβασμα καλών εξωσχολικών βιβλίων. Εφέτος είναι η έβδομη χρονιά που οργανώθηκε ο διαγωνισμός βιβλίου. Κάθε μαθητής δημιουργεί το δικό του βιβλίο, έχοντας σαν εφόδιο τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΜΑΣ.
Εφέτος το πρόγραμμα της εκδήλωσης εμπλουτίστηκε με καινούρια τραγούδια που απέδωσαν οι μαθητές της Χορωδίας για πρώτη φορά σε επίσημη εκδήλωση. Τραγούδησαν πέντε ελληνικά τραγούδια. Η χορωδία μας εφέτος ήταν ανανεωμένη κατά το 50% με νέα μέλη. Αυτό είναι το ευχάριστο της υπόθεσης, γιατί έρχονται νέα παιδιά και εντάσσονται στη χορωδία. 



Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση του νέου βιβλίου «Το αμπέλι μας στον Πόντο» από τον ίδιο το συγγραφέα Όμηρο Μαυρίδη. Στην αρχή, ο διευθυντής του σχολείου, ο κ. Κεραμυδάς Γιώργος, μίλησε σύντομα για την προσωπικότητα του συγγραφέα, λέγοντας τα εξής:

Νιώθουμε μεγάλη χαρά, γιατί σήμερα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε έναν πολύ αξιόλογο πνευματικό άνθρωπο. Και η χαρά μας είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί κατάγεται από τον τόπο μας. Γεννήθηκε το 1939, στο χωριό Κασσιτερά, που σήμερα δεν κατοικείται. Το 1946 με 49 ήταν μαθητής στο δικό μας σχολείο. Γνωρίζει δηλαδή πολύ καλά τον τόπο μας, αν και έζησε σε εποχές πολύ πιο δύσκολες από σήμερα.
Από το 1949 μέχρι το 1956 φοίτησε στο εξατάξιο τότε Γυμνάσιο Σαπών.
Το 1957 μέχρι το 1959 σπουδάζει στην Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης. Όσοι τελείωναν αυτή τη σχολή γινόταν δάσκαλοι. Ο κ. Όμηρος όμως, το 1960, θέλοντας να ακολουθήσει έναν ίσως πιο δύσκολο δρόμο, φεύγει από την Ελλάδα και πηγαίνει στη Γερμανία. Εκεί σπουδάζει Φιλοσοφία και Παιδαγωγικά με ειδίκευση στην Ψυχολογία. Μόλις παίρνει το δίπλωμά του εργάζεται στο Κέντρο Συμβουλευτικής Αγωγής στην περιοχή της Ρηνανίας-Βεστφαλίας και στη συνέχεια στο Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδας, στο Ρετζίκι Θεσσαλονίκης, μέχρι το 1966. Το 1967 υπηρετεί την πατρίδα του ως στρατιώτης και μετά γυρίζει στη Γερμανία. Στην αρχή εργάζεται σα δάσκαλος σε ένα ελληνικό σχολείο. Παράλληλα όμως συνεχίζει τις σπουδές του, στον τομέα της Ψυχολογίας και της Παιδαγωγικής.
Το 1972, προσλαμβάνεται ως καθηγητής από την Ανώτατη Πανεπιστημιακή Σχολή του Χάγκεν. Την ίδια στιγμή συνεχίζει τις σπουδές του. Εγγράφεται και σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Μύνστερ Βεστφαλίας, Εθνολογία, Λαογραφία, Παιδαγωγικά και Κοινωνιολογία. Το 1977 κλείνει τις σπουδές του με τη διδακτορική διατριβή του με θέμα: «Ιατρική μαγεία στη Δυτική Θράκη – Μια συνεισφορά στη λαϊκή ιατρική».
Το 1982 εκλέγεται για δυο χρόνια κοσμήτορας της Πανεπιστημιακής Σχολής του Χάγκεν.
Το 1987 παίρνει μετάθεση στο Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ και το 2000 συνταξιοδοτείται και επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά από 41 χρόνια παραμονής στο εξωτερικό.

Συγγραφική δραστηριότητα
Ο κ. Όμηρος Μαυρίδης, έχει πλούσια συγγραφική δραστηριότητα. Θα αναφέρουμε μερικά από τα βιβλία που έγραψε. Είναι «ο Πετροπόλεμος στις Σάπες», που κυκλοφόρησε το 1986 στην Ελλάδα και νωρίτερα το 1981 και στη Γερμανία στη γερμανική γλώσσα.
Το 1984 κυκλοφόρησε το βιβλίο: «Σταυρωμένα νιάτα».
Το 1986 κυκλοφόρησαν τα βιβλία: «Της ξενιτιάς η μόρφωση» και «Η Ελλάδα αργοπεθαίνει». Έχει γράψει και άλλα βιβλία με τελευταίο αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα. Το βιβλίο του αυτό, όπως και πολλά άλλα, περιέχει τα βιώματα του συγγραφέα κυρίως στην παιδική του ηλικία και έχουν ιδιαίτερη αξία, γιατί πέρα από τη λογοτεχνική τους αξία, τα βιβλία αυτά περιέχουν και ιστορικά στοιχεία που σχετίζονται με τις αλησμόνητες πατρίδες μας. Διαβάζοντας τα βιβλία του Όμηρου Μαυρίδη, είναι σαν να βλέπεις πολλούς ζωγραφικούς πίνακες, γεμάτους χρώματα, εικόνες και συναισθήματα. Θα παρακαλούσαμε τον ίδιο το συγγραφέα να μας μιλήσει για το καινούριο του βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα στο σχολείο μας.
Σας ευχαριστώ.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Όμηρος Μαυρίδης και μίλησε για το βιβλίο του. Μας φανέρωσε ότι ο λόγος που έγραψε το βιβλίο αυτό ήταν ένα ταξίδι που έκανε με το Σύλλογο Ποντίων στα μέρη εκείνα που γεννήθηκαν οι πρόγονοί του. Τα όσα άκουσε από τον παππού και τον πατέρα του για τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου είχε την ευκαιρία να τα δει από κοντά, έστω και μερικές δεκάδες χρόνια μετά. Τότε πήρε την απόφαση να γράψει το "αμπέλι μας στον Πόντο". Γράφει στο εξώφυλλο του βιβλίου: "Τόσοι νομάτοι οι οικογένεια του παπα-Χαράλαμπου, ρίξαμε μαύρη πέτρα στη γη που μας ανάθρεψε και γυρέψαμε μια νέα πατρίδα... Δύσκολος δρόμος επικίνδυνος, οι Τούρκοι στο κατόπι μας, να κυνηγούν τους άπιστους, να κλέβουν, να βιάζουν τις γυναίκες μας, να μαγαρίζουν εκκλησιές και σύμβολα ελληνικά κι ορθόδοξα... Μα εμείς δε χάσαμε ποτέ την ανθρωπιά μας κι όποτε χρειάστηκε, το δείχναμε πως ήμασταν ανώτεροι απ' τον εχθρό μας. Όμως, κι η πατρίδα που αφήσαμε. δε χάνεται ποτέ, δε λησμονιέται, δεν πεθαίνει. έχει τις ρίζες της βαθειά χωμένες στην ψυχή και το νου μας. Όπως τ' αμπέλια που ριζώνουν στα έγκατα της άνυδρης γης και δίνουν τους καρπούς τους... Δυο κληματόβεργες λοιπόν από το παλιό το αμπέλι μας το μόνο βιος μας, μας θυμίζουν για πάντα την πρότερη ζωή μας, μας δένουν με ό,τι αγαπήσαμε, έτσι που να μη λησμονήσουμε ποτέ, όπου κι αν βρεθούμε, τ΄αμπέλι μας στον Πόντο...".
Το βιβλίο του Όμηρου Μαυρίδη είναι γραμμένο με εξαιρετική λιτότητα, είναι κατανοητό από όλες τις ηλικίες και μπορούν να το διαβάσουν και τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου. Εκείνο που μας έκανε εντύπωση είναι ότι, πολλά παιδιά, ακόμη και της Γ' τάξης, συμπάθησαν ιδιαίτερα τον κ. Όμηρο Μαυρίδη κι αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι κάποια του χάρισαν ένα λουλούδι από την αυλή του σχολείου και κάποια έτρεξαν και τον αγκάλιασαν. Αυτή την εικόνα μας την περιέγραψε ο συγγραφέας με συγκίνηση. Στο τέλος, όσοι ήθελαν προμηθεύτηκαν το βιβλίο του με ειδική αφιέρωση από τον ίδιο το συγγραφέα. Όποιος θέλει να αγοράσει το βιβλίο αυτό, μπορεί να γράψει στη διεύθυνση: momirosm@hotmail.com

Η βράβευση των βιβλίων του 7ου Διαγωνισμού Βιβλίων
Στη συνέχεια έγινε η βράβευση των βιβλίων που δημιούργησαν οι μαθητές. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 45. Η προσπάθεια των μαθητών ήταν συγκινητική. Με πολλή φαντασία και έμπνευση, ανάλογα και με την ηλικία τους, πέτυχαν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Ποιος ξέρει, αν μετά από χρόνια, αυτές οι προσπάθειες δε γίνουν κινητήρια έμπνευση για την ανάδειξη ικανών ανθρώπων στη συγγραφή βιβλίων. Εκείνο που σίγουρα πετύχαμε είναι ότι καταφέραμε να αποδείξουμε ότι τα παιδιά μας έχουν και θέληση και όρεξη για όμορφες δημιουργίες. ..
1ο βραβείο Περιεχομένου
2ο βραβείο Περιεχομένου:
3ο βραβείο Περιεχομένου:
4ο βραβείο Περιεχομένου:
5ο βραβείο Πρωτότυπης κατασκευής
Βραβείο φαντασίας
Βραβείο καλύτερης εικονογράφησης
Βραβείο άρτιας παρουσίασης
Βραβείο επίκαιρου θέματος
Το καλύτερο παραμύθι "Ολυμπιακοί Αγώνες"
"Τα μαγικά πινέλα"
"Τάκης ο εξωγήινος"
"Ο στοιχειωμένος νερόμυλος"
"Η φιλία και το νεραϊδοσχολείο"
"Ο καπετάν Καλλιγέρης"
"Ο Παντογνώστης"
"Το όνειρο"
"Όταν η ζωή δεν είναι όνειρο"
"Το όνειρο του Οδυσσέα" Νεραντζάκη Αναστασία
Διαμαντίδου Χριστίνα
Τσαουλιά Κατερίνα
Στίγκα Γεωργία
Γολγάκη Ελένη
Αλμανίδου Σοφία
Μπαμπαγιάν Ειρήνη
Κενανίδου Ζαχαρούλα
Καραγιαννίδου Ευαγγελία
Τσάτσας Αλέξανδρος

Σελιδομετρητής

counter free

Οι 3 ιστοσελίδες μας.

(2001-2012) Η πρώτη

(2013-2020) Η δεύτερη

(2021- .......) Η τωρινή


Επιλογές