Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στην Κομοτηνή και με τη συνεργασία της Κινητής Βιβλιοθήκης του Υπουργείου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Ροδόπης, οργανώθηκε εκδήλωση για να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Λογοτεχνίας. Η εκδήλωση έγινε την Τρίτη 5 Απριλίου 2005 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομαρχίας Ροδόπης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε: 1. Χαιρετισμούς επισήμων. 2. Παρουσίαση από τον υπεύθυνο δάσκαλο Ράντο Μιχάλη. 3. Παρουσίαση της εργασίας του Δημοτικού Σχολείου Σαπών: "Επαγγέλματα και Τεχνίτες που χάνονται και χάθηκαν - Μια ζωή που αλλάζει". 5. Ομιλία από τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων κα Φρόσω Χατόγλου. 4. Θεατρική παράσταση από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής με θέμα: "Παραδοσιακά Επαγγέλματα". 5. Θεατρικό παιχνίδι με τα παιδιά. 6. Προσφορά ενός βιβλίου με τα επαγγέλματα που χάθηκαν [απόσπασμα από το δικό μας βιβλίο] σε όλα τα παιδιά.





Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκατοντάδες μαθητές από διάφορα σχολεία της Κομοτηνής, αλλά κυρίως παιδιά από τα χωριά του Νομού μας, που συνδέονται με το πρόγραμμα της Κινητής Δανειστικής Βιβλιοθήκης Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης. Στην εκδήλωση πρωταρχική θέση κατέλαβε για μια ακόμη φορά το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο των Σαπών, του οποίου μαθητές από την Ε’ τάξη, μαζί με το διευθυντή τους, τον κ. Κεραμυδά Γιώργο, παρουσίασαν την εργασία του σχολείου: «Μια ζωή που αλλάζει – Επαγγέλματα και Τεχνίτες που χάθηκαν ή χάνονται», η οποία μέσα σε λίγες ημέρες θα κυκλοφορήσει σε βιβλίο.
Στην παρουσίαση αυτή τονίστηκε η σημασία της προσπάθειας που έγινε από τους πενήντα μαθητές και τους δασκάλους του σχολείου να καταγράψουν τα χαρακτηριστικά εκείνα επαγγέλματα των Σαπών που ή χάθηκαν εντελώς ή βρίσκονται στο στάδιο μια σημαντικής αλλαγής λόγω της τεράστιας τεχνολογικής εξέλιξης που συνέβη στον κόσμο μας τον τελευταίο αιώνα, αλλαγές που σηματοδότησαν το τέλος πολλών παραδοσιακών επαγγελμάτων με όσες αρνητικές ή θετικές συνέπειες είχε αυτό το γεγονός.

Ο διευθυντής του σχολείου μας, τόνισε ότι η εργασία αυτή έχει το χαρακτήρα έρευνας, αφού οι πληροφορίες που αντλήθηκαν προέρχονται από υπαρκτά πρόσωπα, που έζησαν οι ίδιοι, είτε ως επαγγελματίες, τεχνίτες, εργάτες, κλπ. Η προσπάθεια του σχολείου μας επαινέθηκε από όλους τους παρισταμένους, μάλιστα στο έντυπο που διανεμήθηκε σε όλους τους μαθητές και περιλάμβανε μερικά από τα επαγγέλματα που καταγράφηκαν, έγραφε το εξής:

«Το λόγια φτωχαίνουν όταν διαβάζεις το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που μόνο ανεκτίμητη μπορεί να θεωρηθεί. Παιδιά και εκπαιδευτικοί δούλεψαν συλλογικά κι έδωσαν ένα τόσο αξιόλογο αποτέλεσμα. Είναι υπέροχο να ανταμώνεις ανθρώπους με τέτοιο μεράκι. Ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο, την παράδοση, ανθρώπους που θέλησαν να κρατήσουν ζωντανό το παρελθόν στο μέλλον, κάνοντας μια συλλογική προσπάθεια ανακάλυψης και αποτύπωσης του παρελθόντος. Ξυπνώντας μνήμες του παρελθόντος δημιουργήθηκαν καινούριες μνήμες που με τη σειρά τους θα μεταφέρουν τις γνώσεις και τα θετικά αποτελέσματα μιας τέτοιας συνεργασίας στην επόμενη γενιά. Η αγάπη για τον τόπο σου, σου δίνει όχι μόνο το παρόν και το μέλλον αλλά κι ένα κομμάτι του παρελθόντος που οφείλουμε να διατηρήσουμε για να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτούς τους ανθρώπους και την ιστορία που έγραψαν. Ευχή μου να συνεχιστούν τέτοιες προσπάθειες». Μιζαμίδου Κυριακή - Εκπαιδευτικός-Εμψυχώτρια Προγράμματος Κινητής Δανειστικής Βιβλιοθήκης Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης.

Στη συνέχεια μαθητές του σχολείου μας παρουσίασαν κάποια ενδεικτικά κείμενα που αφορούσαν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά επαγγέλματα του τόπου μας.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την όμορφη παρουσίαση θεατρικού έργου από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής. Ο τίτλος ήταν: "Οδός ονείρων", με περιεχόμενο τα παραδοσιακά επαγγέλματα. Πάνω από τριάντα μαθητές υποδύθηκαν χαρακτηριστικές φιγούρες ανθρώπων που αναπαριστούσαν τεχνίτες και επαγγελματίες που σήμερα δεν υπάρχουν πλέον. Όμορφο σκηνικό, ωραίες οι αμφιέσεις των παιδιών, πολύ καλή παρουσίαση από τα παιδιά έδειξαν μια σωστά οργανωμένη προσπάθεια! Μπράβο στα παιδιά και τους δασκάλους του 5ου Δ. Σ. Κομοτηνής.

Μετά, εκπαιδευτικός λογοτέχνης σε μια ζωντανή και όμορφη συνεργασία με όλα τα παιδιά, δημιούργησαν ένα παραμύθι ξεκινώντας από διάφορες τυχαίες λέξεις. Το ξεκίνημα έγινε με τη φράση: «Αυτή η χοντρή που κάθεται μπροστά στην τηλεόραση και τρώει γαριδάκια είναι η φαντασία μας; Θέλετε να την ξυπνήσουμε; Η συνέχεια ήταν ένα δυνατό ναιιιιιιιιιι! Και το παραμύθι φτιάχτηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Ήταν μια αξιόλογη εκδήλωση που οργανώθηκε με την πρωτοβουλία του υπεύθυνου Πολιτιστικών θεμάτων της Π.Ε. Ν. Ροδόπης κ. Ράντου Μιχάλη. Την παρακολούθησαν ο Νομάρχης Ροδόπης, ο Γ. Διευθυντής του Υπουργείου Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, ο Διευθυντής Π.Ε. Ν. Ροδόπης κ. Κωνσταντινίδης και πολλοί εκπαιδευτικοί.

Οργάνωση εκδήλωσης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ-ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Π. Ε. Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ

Σελιδομετρητής

counter free

Οι 3 ιστοσελίδες μας.

(2001-2012) Η πρώτη

(2013-2020) Η δεύτερη

(2021- .......) Η τωρινή


Επιλογές