Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

  Στα πλαίσια των εορτασμών της 25ης Μαρτίου 1821, προκειμένου να τιμηθεί η επέτειος, η Στ’ τάξη του σχολείου με τους δασκάλους Κατερίνα Σκεύα και Σταύρο Πέγιο, ανέβασε το θεατρικό έργο «Ξύπνα Ραγιά» το οποίο είναι βασισμένο στο έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

  Το έργο περιγράφει, εν συντομία βέβαια, ανάμεσα στα άλλα την προετοιμασία των Ελλήνων για τον ξεσηκωμό, τις ελπίδες και τους δισταγμούς καθώς και τις αμφιβολίες που υπήρχαν. Δείχνει ακόμα την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας και το πάθος των Ελλήνων για την ελευθερία.

  Τις επεμβάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων που προσπαθούσαν να χαλιναγωγήσουν τους Έλληνες ώστε όλα να ρυθμιστούν κατά το συμφέρον τους.

  Δείχνει ακόμα το πώς οι ήρωες του ’21 εμπνέουν και ξεσηκώνουν τους Έλληνες της εποχής τους να τους ακολουθήσουν στη μάχη, το ξεκίνημα της επανάστασης, τις μάχες που δόθηκαν και τους πρωταγωνιστές που αναδείχτηκαν.

  Ακόμα τις καταστροφές στη Χίο, στο Μεσολόγγι και αλλού. Το ρόλο που έπαιξαν οι κοτζαμπάσηδες. Την παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων, τον ερχομό του Καποδίστρια και στη συνέχεια του Όθωνα.

  Τέλος ακούμε την παραίνεση του Κολοκοτρώνη προς τους Έλληνες να τραβήξουν το δρόμο τους. Ότι η δική του γενιά έκανε το χρέος της ώστε οι Έλληνες να ζουν καλά και με αξιοπρέπεια. Ότι δεν πρέπει να κοιτάζουμε πίσω αλλά μπροστά.

  Το έργο καταχειροκροτήθηκε από τα παιδιά που το παρακολούθησαν και τους έβαλε για τα καλά στο κλίμα της επετείου.