Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών


Με αφορμή την ενότητα "ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ: ΕΛΙΑ-ΑΜΠΕΛΙ" στο μάθημα της Μελέτης του Περιβάλλοντος οι μαθητές της Γ τάξης του σχολείου μας, προσκάλεσαν τον κ. Ανδρέα, έναν τοπικό οινοπαραγωγό από το χωριό Ιάσιο του Δήμου Σαπών, προκειμένου να μας πει με απλά και κατανοητά λόγια τις χρήσιμες πληροφορίες του σχετικά με την καλλιέργεια του αμπελιού, την ονομασία του και τους τόπους που ευδοκιμεί.

Μας μίλησε επίσης για τα προϊόντα του αμπελιού, τα σταφύλια και το μούστο, από τον οποίο παράγεται το κρασί και το τσίπουρο. Συζητήσαμε για τις διάφορες ποικιλίες σταφυλιών που υπάρχουν : κάποια γίνονται κρασί, κάποια τα τρώμε και άλλα γίνονται σταφίδες, καθώς και, για την απόσταξη, τις αρρώστιες του φυτού, πως τα χρησιμοποιούμε στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική.

Οι μαθητές αφού τον άκουσαν με προσοχή, του έκαναν ερωτήσεις για απορίες που είχαν. Εκείνος με πολλή διάθεση και όρεξη τις απάντησε. Στο τέλος ο διευθυντής οι μαθητές και οι δάσκαλοι κεραστήκαμε με σταφίδες, πετιμέζι, μουστοκούλουρα, μουστολαμπάδες που είχε την καλοσύνη ο κ. Ανδρέας να μας φέρει.

Οι δασκάλες : Τρυμπόνια Σοφία, Χατζάτογλου Μακρίνα