Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών


  Πριν από λίγο καιρό, επισκέφθηκε το σχολείο μας μία ομάδα του WWF Ελλάς, του τμήματος Δαδιάς (Καφετζής Άλκης και Σκαρτσή Θεοδώρα) και ο υπεύθυνος του ΚΠΕ Μαρώνειας Σερμπέζης Γιώργος. Μας ενημέρωσαν για το πρόγραμμα LIFE με τίτλο «Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα», στο οποίο συμμετέχουν. Ο Ασπροπάρης είναι ένας μικρός μεταναστευτικός γύπας που καταφτάνει στην Ελλάδα την άνοιξη για να αναπαραχθεί, ενώ κάθε Σεπτέμβριο αναχωρεί για την Αφρική.

  Μας μίλησαν για ένα ζευγάρι Ασπροπάρηδων που ζει την άνοιξη και το καλοκαίρι στην περιοχή των Σαπών, στο χωριό Νέα Σάντα, στην τοποθεσία Μαυρόπετρα. Ζήτησαν μαθητές να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό και να «υιοθετήσουν» το ζευγάρι των πουλιών!

  Οι μαθητές της Δ΄ τάξης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «περιβάλλον SOS” ενθουσιάστηκαν με την ιδέα της «υιοθέτησης» και έτσι ήρθαν ξανά στο σχολείο μας οι υπεύθυνοι να ενημερώσουν για τη δράση που αναλάβαμε. Μιλήσαμε για τον Ασπροπάρη, τις συνήθειές του, την τροφή του, αλλά και τη σημαντική μείωση του πληθυσμού του τα τελευταία 10 χρόνια. Η περσινή απογραφή του πληθυσμού του στην Ελλάδα κατέληξε στο ανησυχητικό νούμερο των 15 ζευγαριών!! Το ένα από αυτά ζει στην Περιοχή της Ν. Σάντας.

  Οι μαθητές θα χωριστούν σε ομάδες (κινδύνου, ονομασίας, δημοσιογραφίας, ορνιθολογίας, ενημέρωσης) και θα μαθαίνουν νέα από τα πουλιά τα οποία θα κοινοποιούν στους υπόλοιπους. Επίσης, θα δώσουν  ονόματα στους Ασπροπάρηδες και θα επισκεφτούν  το μέρος που ζουν για να παρατηρήσουν το ζευγάρι – με κυάλια φυσικά από κάποια απόσταση, έτσι ώστε να μην ενοχλήσουν τα πουλιά.

  Έτσι περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία να έρθουν τα πουλιά από την Αφρική.

 Συνεργαζόμενες δασκάλες:  Σκεύα Κατερίνα Δ1 και  Μπανταλίδου Μαρίνα Δ2  (Δημοσίευση: 5/4/2013).


  Το θέμα είναι σε εξέλιξη...

  Διαβάστε περισσότερα για τον Ασπροπάρη και εδώ (Κλικ)

...............................................................................................................................................

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013


 " Ενημερωθείτε- Συνεργαστείτε!"

 Οι μαθητές της Δ τάξης του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Σάπων μετά από την ενημέρωση των  εκπροσώπων  του WWF Ελλάς, του τμήματος Δαδιάς , Καφετζή Άλκη και Σκαρτσή Θεοδώρα  για το πρόγραμμα LIFE με τίτλο «Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα» με ενθουσιασμό «υιοθετήσαν» το ζευγάρι των πουλιών το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην περιοχή της ν. Σάντας και φωλιάζει στην τοποθεσία Μαυρόπετρα.

 Κάθε μέλος της ομάδας  ανέλαβε και από έναν ρόλο (ομάδα κινδύνου, ομάδα ονομασίας, ομάδα αγγελιοφόρων, ομάδα δημοσιογραφίας, ομάδα καλλιτεχνικών, ομάδα ορνιθολογίας) ώστε να μπορέσει η ομάδα να φέρει σε πέρας το σημαντικό στόχο της που δεν είναι άλλος από το να προσφέρουμε στους ασπροπάρηδες «μας» ένα ασφαλές και φιλόξενο σπίτι, μέχρι να ξαναφύγουν τον Σεπτέμβρη για τον νότο.

 Ο Ασπροπάρης (Neophron percnopterus) είναι το μικρότερο από τα τέσσερα είδη γύπα που απαντώνται στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα είναι γνωστός ως «Κουκάλογο» στην Ήπειρο και ως «Τυροκόμος» στη Θεσσαλία, ενώ στη Βουλγαρία γνωστός και ως «μικρός γύπας» λόγω του μικρού του μέγεθος (άνοιγμα φτερών 180 εκατοστά και μήκος σώματος 60 εκατοστά).

 Ο Ασπροπάρης είναι ένα παγκοσμίως απειλούμενο είδος, το οποίο περιλαμβάνεται στην Κόκκινη Λίστα της IUCN και χαρακτηρίζεται ως "Κινδυνεύον". Επίσης, το είδος χαρακτηρίστηκε στην πρόσφατη έκδοση του Κόκκινου Βιβλίου για τα Ζώα της Ελλάδας ως «Κρισίμως Κινδυνεύον». Παρόλο που ο παγκόσμιος πληθυσμός του εκτιμάται σε 21.000 έως 67.000 άτομα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μία σταθερή αρνητική τάση. Το είδος είναι αυστηρά προστατευόμενο από τις Διεθνείς Συμβάσεις της Βέρνης και της Βόννης, καθώς και από τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (CITES). Στο παρελθόν, ο Ασπροπάρης ήταν ευρύτατα διαδεδομένος σε όλη την Ελλάδα και τη Βουλγαρία με μεγάλο πληθυσμό. Σήμερα σε όλη τη Βαλκανική χερσόνησο έχουν απομείνει λιγότερα από 90 ζευγάρια.

  Η δηλητηριασμένη τροφή είναι μία από τις κύριες απειλές για την επιβίωση του Ασπροπάρη. Η μεγάλη ποικιλία τροφικών πηγών, καθιστά τους γύπες ιδιαίτερα ευάλωτους στην απειλή αυτή. Οι γύπες συχνά αναζητούν τροφή σε χωματερές και έτσι καταναλώνοντας δηλητηριασμένες ή μολυσμένες τροφές θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Ένα άλλο άλυτο ακόμη πρόβλημα είναι η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, αν και παράνομη, αποτελεί δυστυχώς συνήθη πρακτική για την ελληνική ύπαιθρο και η οποία έχει ενταθεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Σκοπός της δηλητηρίασης είναι η εξόντωση ζώων που θεωρούνται λανθασμένα ως επιβλαβή όπως ο λύκος και η αλεπού, καθώς και της αρκούδας ή αδέσποτων ζώων που ενίοτε προκαλούν ζημιές σε παραγωγούς (κτηνοτρόφους, αγρότες). Η χρήση δολωμάτων συμβαίνει και από παράνομους κυνηγούς για τον έλεγχο των θηρευτών των θηρεύσιμων ειδών, π.χ. έλεγχο αλεπούδων που τρέφονται μεταξύ άλλων και με λαγούς, πέρδικες κ.ά. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές, σπάνια και απειλούμενα ζώα, όπως ο Ασπροπάρης πέφτουν θύματα της παράνομης αυτής πρακτικής.

 Στη γεωργία χρησιμοποιούνται δηλητήρια για την καταπολέμηση των τρωκτικών και εντόμων, κάποια είδη των οποίων όμως αποτελούν μέρος της διατροφής του Ασπροπάρη. Η συσσώρευση των δηλητηριωδών ουσιών στον οργανισμό του μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

 Έτσι οι  μαθητές μαζί με την ομάδα του WWF Ελλάς και τις δασκάλες  τους επισκέφτηκαν την περιοχή που φωλιάζει ο Ασπροπάρης. Τα παιδιά ήταν πολύ τυχερά αφού μπόρεσαν και είδαν με το τηλεσκόπιο το αρσενικό γύπα να κλωσά τα αυγά. Το ζευγάρι μοιράζεται τη διαδικασία αυτή μεταξύ τους . Το ζευγάρι ήρθε στην περιοχή στα τέλη Απριλίου να την αναπαραγωγή , οπότε σε λίγες μέρες θα έχουμε νέα μέλη της οικογένειας "Ασπροπάρη"

  Οι μαθητές έδωσαν και ονόματα στο ζευγάρι : ο Ερμής και η Λευκοθέα.

 Την προηγούμενη εβδομάδα τα παιδιά αποφάσισαν να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία σχετικά με το πρόβλημα του "Ασπροπάρη" με δράση " Ενημερωθείτε- Συνεργαστείτε!" Συγκεκριμένα, δημιούργησαν αφίσες, κονκάρδες, ενημερωτικά φυλλάδια, σελιδοδείκτες  και πανό , κατέβηκαν στη λαϊκή αγορά την Παρασκευή μαζί με τον αντιπρόσωπο του WWF Ελλάς  τον Αλκη  Καφετζή και τις δασκάλες τους και μοίρασαν και ενημέρωσαν τους κατοίκους για το μεγάλο πρόβλημα  του "Ασπροπάρη."  Οι κάτοικοι με ζεστασιά αγκάλιασαν την προσπάθεια αυτή των παιδιών και ομολόγησαν πως δεν γνώριζαν για την ύπαρξη του Ασπροπάρη στην περιοχή μας και συνεπώς δε γνώριζαν για την απειλή της εξαφάνισης του είδους αυτού. 

 Τα παιδιά έδωσαν υπόσχεση στον εαυτό τους πως θα συνεχίζουν αυτή τη δράση  ώστε να συμβάλουν στην προστασία αυτού του απειλούμενου είδους, εξάλλου με αγωνία περιμένουν τα νεογέννητα πού τους βρήκαν και ονόματα την Μπέλλα και τον Ορφέα. 

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της δράσης   Μπανταλίδου Μαρίνα,  Σκεύα Κατερίνα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΥΛΙΚΟ  ΕΔΩ