Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου2012, οι μαθητές της Β και Γ τάξης του Σχολείου μας, επισκέφτηκαν το ελαιοτριβείο της Μάκρης «Κύκλωπας» και το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη.

Στο ελαιοτριβείο "Κύκλωπας" της Μάκρης

  Στο χώρο, του ελαιοτριβείου μας ξενάγησε η υπεύθυνη κ Νίκη Κελίδου. Μας μίλησε για τους ελαιώνες της Θράκης. Μάθαμε ότι είναι από τους πιο παλιούς ελαιώνες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Υπάρχουν και ελαιόδεντρα που η ηλικία τους είναι γύρω στα 2000 έτη. Μας είπε ότι το λάδι της περιοχής είναι ένα από τα καλύτερα που έχει η χώρα μας. (Το Λάδι του ελαιοτριβείου Κύκλωπας το 2008, βραβεύτηκε με το πλατινένιο βραβείο γεύσης, σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό). Είδαμε από κοντά όλα τα στάδια επεξεργασίας της ελιάς για την παραγωγή του λαδιού. Δόθηκε στα παιδιά, ένα βιβλιαράκι με την Ολιβίτσα (η ιστορία της ελιάς δοσμένη με κόμικς). Γευτήκαμε το ψωμί με λάδι, που μας προσέφεραν και φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις από το ελαιοτριβείο .

Στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης - Αλεξανδρούπολη


  Στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, δουλέψαμε το πρόγραμμα που αφορά το αμπέλι. Είδαμε παλιά πατητήρια και άλλα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια για την συλλογή των σταφυλιών και την παραγωγή κρασιού. Μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες γνωρίσαμε πληροφορίες για τον τρύγο , τα προϊόντα του αμπελιού και μαγειρέψαμε μουσταλευριά.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί : Καλπία Βάϊα, Μιχαήλ Άννα, Παπαλεξανδρή Σταματία, Τριμπόνια Σοφία