Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών


Ο αθλητισμός είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο αντικατοπτρίζει τη δεδομένη κοινωνία και τον πολιτισμό της. Εκτός αυτού, ο αθλητισμός είναι παιδεία, συνεπώς εμπεριέχει ανθρωπιστική και παιδαγωγική διάσταση.

  Οι μαθητές του ΣΤ1, στα πλαίσια του προγράμματος «ο Αθλητισμός στη Ζωή μας», οι μαθητές ασχολήθηκαν με το φλέγον ζήτημα της βίας και του ρατσισμού στους αθλητικούς χώρους. Αρχικά οι μαθητές παρακολούθησαν σχετικά βίντεο με απαράδεκτες συμπεριφορές οπαδών, ιδιαίτερα σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Έπειτα χωρίστηκαν σε ομάδες, έκοψαν εικόνες και έγραψαν δικά τους συνθήματα, τα οποία κόλλησαν σε χαρτόνια.

  Συνοψίζοντας τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τον αθλητισμό, ώστε να προάγεται το αθλητικό πνεύμα και η συνεργασία φτιάξαμε κόκκινες και πράσινες κάρτες με συνθήματα ( στα ελληνικά και τα αγγλικά), σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες-πρωτοβουλίες της UEFA, τα οποία ήταν τα εξής:

· Σεβασμός στο παιχνίδι (RESPECT THE GAME)

· Σεβασμός στους αντιπάλους (RESPECT THE OPPONENT)

· ΟΧΙ στη βία · ΟΧΙ στο ρατσισμό (SAY NO TO RACISM).

  Επειδή όμως ό,τι κάνουμε στο σχολείο καλό είναι να συνδέεται πραγματικά με την κοινωνία, αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε στην πράξη όλα τα παραπάνω. Έτσι πήγαμε στο γήπεδο του Πανθρακικού στην Κομοτηνή με το πανό μας και τις εργασίες μας, ώστε να αναδείξουμε τη σωστή συμπεριφορά των φιλάθλων μέσα στο γήπεδο. Παρακολουθήσαμε τον αγώνα Πανθρακικός - Απόλλων Σμύρνης, κάτι το οποίο χάρηκαν ιδιαίτερα οι μαθητές. Ενισχύσαμε, όσο μπορούσαμε, την τοπική ομάδα, χειροκροτήσαμε τους παίκτες και τον δυο ομάδων και πραγματικά διασκεδάσαμε ∙ άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η παρακολούθηση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα είναι πάνω από όλα ένα θέαμα, όχι τρόπος εκτόνωσης των οπαδών.

  Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την ΠΑΕ του Πανθρακικού που μας επέτρεψε να παρακολουθήσουμε δωρεάν τον αγώνα, καθώς και τους κυρίους Γιαννακόπουλο Κώστα, Γεωργαντά Παναγιώτη, Χαριτόπουλο Βασίλη, γονείς οι οποίοι μετέφεραν τα παιδιά στην Κομοτηνή. Επίσης ευχαριστούμε θερμά το διευθυντή του σχολείου Χριστακάκη Βασίλειο, ο οποίος πάντα στηρίζει έμπρακτα τις πρωτοβουλίες μας. Μαζί μας στο γήπεδο ήταν και οι μαμάδες Λίτσα Νραχά και Κατερίνα Καράμπαμπα.

  Ο αθλητισμός είναι για όλους, μικρόυς και μεγάλους, άντρες και γυναίκες! Με αυτόν τον τρόπο θέλαμε να περάσουμε τα δικά μας μηνύματα, όπου η βία και ο ρατσισμός δεν έχουν θέση στον αθλητισμό. Κάνουμε την αρχή: λέμε ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ εντός και εκτός γηπέδων.

  Δασκάλα της τάξης: Μαρία Τσολάκογλου