Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

  Η ελληνική παραδοσιακή μουσική ή αλλιώς δημοτική μουσική περιέχει όλα τα τραγούδια, τους σκοπούς και ρυθμούς των ελλαδικών περιοχών. Τα ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια χαρακτηρίζονται από την περιοχή στην οποία παίζονται. Επίσης, ταξινομούνται με βάση το περιεχόμενό τους, την περίσταση στην οποία παίζονται και το μέτρο τους. Μία κατηγορία τραγουδιών που συμπεριλαμβάνεται στην ελληνική παραδοσιακή μουσική είναι τα δημοτικά τραγούδια. Τα δημοτικά τραγούδια παίζονται συνήθως σε γάμους αλλά και σε πανηγύρια. Χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: Ακριτικά, Κλέφτικα, Ιστορικά, Παραλογές, Γαμήλια.

 Στην παραδοσιακή μουσική υπάρχουν και διάφορα μουσικά όργανα, όπως: φλογέρα, γκάιντα, κλαρίνο, λύρα, βιολί, λάουτο, νταούλια, τουμπερλέκι, ντέφι. 

 Μια μέρα λοιπόν καλέσαμε το Θεοδόση Αμπατζιάνη, που κατάγεται από το Ιάσιο (χωριό του Δήμου μας), αλλά ζει εδώ και χρόνια στην Κρήτη. Ο Θεοδόσης ασχολείται με μεράκι με την παραδοσιακή μουσική κυρίως της Θράκης. Κι εκεί στο Ηράκλειο, συμμετέχει ενεργά στο Σύλλογο Θρακών. Με μεγάλη προθυμία ήρθε και μας μίλησε για όλα αυτά τα ενδιαφέροντα πράγματα. Μαζί του έφερε και ένα από τα πιο γνωστά όργανα, το ούτι. Τους είπε τί είναι αυτό το όργανο, από ποια μέρη αποτελείται, πώς βγάζει ήχους, πώς στήνεται μια μελωδία με τραγούδια από όλες τις ομάδες παράδοσης από τις οποίες κατάγονται οι μαθητές. Τα παιδιά έμαθαν και άκουσαν τους όμορφους ήχους του οργάνου που έπαιξε ο συμπατριώτης μας Θεοδόσης.

 Τον ευχαριστούμε θερμά για όσα μας είπε και μας έπαιξε. Να ευχηθούμε να βρεθούν παιδιά που θα θελήσουν να συνεχίσουν αυτή την όμορφη παράδοση! 

Ο Θεοδόσης Αμπατζιάνης μιλάει στα παιδιά