Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

Επίσκεψη στο οχυρό της Νυμφαίας


  Λίγο πριν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου οι μαθητές των Δ΄ και ΣΤ΄ τάξεων του σχολείου μας, την Τρίτη,15/10/2019 επισκέφθηκαν το Οχυρό της Νυμφαίας. 

  Το Οχυρό είναι ένα στρατιωτικό μουσείο που βρίσκεται 17 χιλιόμετρα βόρεια της Κομοτηνής, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Είναι γνωστό για τη μεγάλη μάχη που έγινε εκεί στις 6-9 Απριλίου 1941, όταν ο γερμανικός στρατός επιτέθηκε στο οχυρό. Μετά από σθεναρή αντίσταση των Ελλήνων στρατιωτών και πολλές απώλειες του εχθρού, το οχυρό έπεσε στα χέρια των Γερμανών. 

  Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους, περπάτησαν στους διαδρόμους, είδαν τους θαλάμους, τα γραφεία, το πυροβολείο του οχυρού και παρακολούθησαν ένα βίντεο με τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Ενθουσιάστηκαν από το εντυπωσιακό οχυρό και την ξενάγηση σε αυτό. Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία για τους μαθητές αλλά και για τους συνοδούς δασκάλους. 

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Καλπία Βάνα, Λαδίκου Μαριάνθη, Πέγιος Σταύρος, Σκεύα Κατερίνα

----------------------------------------------------------------------------------------------


"Το Ηρωικό ΟΧΙ" [θεατρικό της Γ' τάξης].

 Με αφορμή την Επέτειο εορτασμού του έπους του 1940, οι μαθητές της τρίτης τάξης του σχολείου μας, μέσα από το θεατρικό έργο το "Ηρωικό ΟΧΙ", παρουσίασαν τις ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας, όπου οι Έλληνες στρατιώτες, πολεμώντας με όλες τους τις δυνάμεις πάνω στα ελληνοαλβανικά βουνά, έπεσαν ηρωικά για την πατρίδα, τιμώντας την με κάθε τρόπο.
 Ακόμα, παρουσιάστηκε η συμβολή των αντιστασιακών, των νοσοκόμων και των απλών γυναικών που και αυτοί με το δικό τους τρόπο μετείχαν στα γεγονότα του πολέμου.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ:  Μακρίνα Χατζάτογλου - Παναγιώτης Καρπούζης