Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

 

 Την Πέμπτη 30/05/2013 οι μαθητές της ΣΤ'1 και ΣΤ'2 τάξης μαζί με τους δασκάλους Καρπούζη Παναγιώτη και Λαδίκου Μαριάνθη, στα πλαίσια της ενότητας των Θρησκευτικών "Ετερόδοξοι και Αλλόθρησκοι" επισκέφτηκαν το Τέμενος των Μουσουλμάνων στις Σάπες.

 Εκεί συνάντησαν τον ιμάμη, τον κύριο Αλή, ο οποίος τους μίλησε για τα βασικά χαρακτηριστικά του τεμένους. Έδειξε στους μαθητές τις κρήνες που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του τεμένους,όπου οι πιστοί πλένονται πριν από την προσευχή. Οι μαθητές ρώτησαν για τον μιναρέ και τους εξήγησε ότι από αυτόν καλεί ο ιμάμης πέντε φορές την ημέρα τους πιστούς σε προσευχή.

 Στη συνέχεια πέρασαν στο εσωτερικό του τζαμιού, την αίθουσα της προσευχής, η οποία είναι στρωμένη με χαλιά ισλαμικής τέχνης. Οι μαθητές παρατήρησαν ότι δεν υπήρχαν εικόνες και ο ιμάμης τους εξήγησε ότι απαγορεύεται η χρήση εικόνων στο Ισλάμ. Η εσωτερική διακόσμηση αποτελούνταν από διακοσμητικά έργα αραβικής τέχνης και στίχους από το Κοράνιο. Στο τζαμί ξεχώριζαν ο άμβωνας (Minbar), από τον οποίο απευθύνεται  ο ιμάμης στους πιστούς και μια εσοχή στον τοίχο (Mihrab), που δείχνει την κατεύθυνση της Μέκκας, της ιερής τους πόλης.

 Τέλος, τους εξήγησε ότι το τζαμί αποτελεί το επίκεντρο της λατρευτικής ζωής των μουσουλμάνων, ιδιαίτερα την Παρασκευή, που είναι η ιερή τους μέρα και κατά τη μεγάλη γιορτή τους, το Ραμαζάνι. Με την επίσκεψή τους στο τζαμί, οι μαθητές της ΣΤ τάξης γνώρισαν τις ιδιαιτερότητες της θρησκευτικής παράδοσης αλλά και του πολιτισμού  των μουσουλμάνων που ζουν στην περιοχή μας.