Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (ΠΑΝΔΡΟΣΟΣ)


 Τη Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου η Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη του Σχολείου μας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Πάνδροσο της Κομοτηνής.
 Οι υπεύθυνοι του Μουσείου είχαν προετοιμαστεί για δύο παρουσιάσεις, μία για την Ε΄ τάξη και μια για την ΣΤ΄ τάξη. Ο χώρος ήταν καταπληκτικός, η παρουσίαση απλή, κατανοητή και ουσιαστική. 

 Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και συμμετείχαν στη συζήτηση με ενδιαφέρον. Αυτό που εντυπωσίασε ιδιαίτερα ήταν το γεγονός ότι η δράση ήταν εθελοντική και η προσέγγιση γεμάτη αγάπη για το αντικείμενο.
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Ε1: Λαδίκου Μαριάνθη - Ε2: Αδαμοπούλου Στέλλα

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη ΒΙΠΕ Αλεξ/πολης

30 Απριλίου 2018


 Τη Δευτέρα 30/04/2018 οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του σχολείου μας μαζί με τους δασκάλους τους πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στην Βιομηχανική περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Πρώτος σταθμός το εργοστάσιο αλλαντικών «Υφαντής»

Επισκεφτήκαμε την βιομηχανία αλλαντικών και τροφίμων, όπου ο γενικός διευθυντής κ. Γκοτσίδης μας υποδέχτηκε και μας μίλησε για το εργοστάσιο, την εταιρία, την παραγωγική διαδικασία αλλά και την συνεισφορά της εταιρίας στην τοπική οικονομία. Αφού λάβαμε τα κατάλληλα μέσα υγιεινής που απαιτούνται σε βιομηχανίες τροφίμων, ξεναγηθήκαμε στους χώρους παραγωγής και είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε όλη τη διαδικασία της παρασκευής των αλλαντικών, τα οποία και γευτήκαμε.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το προσωπικό αλλά και τον Διευθυντή κ. Γκοτσίδη για την φιλοξενία αλλά και τα πεντανόστιμα αλλαντικά που μας πρόσφερε φεύγοντας.

Δεύτερος σταθμός το εργοστάσιο «Μανιτάρια Ελληνικής Γης»

Ο υπεύθυνος του εργοστασίου κ. Μπαξεβάνης μας υποδέχτηκε και μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, πληροφορηθήκαμε για την καλλιέργεια των μανιταριών αλλά και τις ωφέλειες που έχει η κατανάλωσή τους από τους ανθρώπους.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μπαξεβάνη για την μεγάλη προθυμία που έδειξε να μας ενημερώσει για τα συσκευασμένα μανιτάρια, τα οποία στο τέλος της ξενάγησης μας έκανε δώρο.

Επιστρέψαμε στο σχολείο μας όχι μόνο με τα μανιτάρια και τα αλλαντικά που μας δώρισαν, αλλά και με πολλές εμπειρίες, γνώσεις και ευχάριστες αναμνήσεις. 

Τους μαθητές συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί: Σκεύα Κατερίνα(Στ1)-Τριμπόνια Σοφία(ΣΤ2)-Λαδίκου Μαριάνθη (Ε1)-Αχμέτ Νουρσέλ(Ε2)- Αλή Τζελάλ(Τμήμα ένταξης)


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ - ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΠΑΛΙΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

  Οι μαθητές/τριες του Ε1 μαζί με την δασκάλα τους κα Λαδίκου Μαριάνθη και την Υποδ/τρια του σχολείου κα Ιωαννίδου Ελευθερία ερευνούν τα σχολικά αρχεία, προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του σχολείου. 

 Ξεφυλλίζουν παλιά μαθητολόγια, Μητρώα, Γενικούς ελέγχους, Πρακτικά Συλλόγου Διδασκόντων, αποκόμματα και κάθε είδους έντυπο υλικό, το οποίο δίνει μαρτυρίες σχετικά με τα στοιχεία των μαθητών και μαθητριών, τις βαθμολογίες τους, τα επαγγέλματα των γονέων-κηδεμόνων τους και άλλα πολλά.

  Συλλογές παλιών φωτογραφιών που φυλάσσονται στο αρχείο του σχολείου, δίνουν στοιχεία για τη σχολική ζωή (μαθητική και δράσεις – εκδηλώσεις) στα παλαιότερα χρόνια.

  Οι μαθητές/τριες ψάχνουν ακόμη στοιχεία των ΦΕΚ, όπως ΦΕΚ ίδρυσης σχολείου, ολοήμερου, τάξεις ένταξης και υποδοχής, αναμορφωμένου ωρολογίου προγράμματος, κάνοντας ηλεκτρονική αναζήτηση στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου.

Για την ιστορία του σχολείου 

Οι Υπεύθυνες εκπ/κοί: Ιωαννίδου Ελευθερία & Λαδίκου Μαριάνθη

Chocolate Fun Competition για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σοκολάτας (BEHAS, Erasmus+)


Δείτε το βίντεο

Το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών μαζί με άλλα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Ροδόπης συμμετέχει στο πρόγραμμα BEHAS (Bringing Europe Home At School) Erasmus+, το οποίο έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και μαθητές σχετικά με τη σημασία των Ευρωπαϊκών ημερών έτσι ώστε να οργανώσουν ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τον εορτασμό τους.

 Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού έγινε η επιλογή της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σοκολάτας ως θέμα για το σχολείο και δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας με επικεφαλής την εκπαιδευτικό αγγλικής γλώσσας Βασιλικής Κωσταρά η οποία μαζί με τις εκπαιδευτικούς της πέμπτης τάξης, Μαριάνθης Λαδίκου (Ε1), Νουρσέλ Αχμέτ (Ε2) και Βάνας Καλπία (Β1) σχεδίασαν, οργάνωσαν και εκτέλεσαν σε συνεργασία με τους μαθητές των δύο τμημάτων της πέμπτης ένα σχέδιο εργασίας (project). To project αυτό με πρωτοβουλία των μαθητών αφορούσε στη διεξαγωγή ενός σύντομου διαγωνισμού μαγειρικής, βασισμένου στα δημοφιλή μαγειρικά show της TV, με συνταγές σοκολατένιων γλυκών ανάμεσα σε δύο ομάδες.

 Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με το θέμα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σοκολάτας και από την αρχή αναμείχθηκαν ενεργά σε όλα τα στάδια του project με αποκορύφωμα την ημέρα του διαγωνισμού κατά τη διάρκεια του οποίου ήταν όλοι άψογοι στο ρόλο τους. Η Τατιάνα που εργάζεται στο σχολικό κυλικείο, βοήθησε στη βιντεοσκόπηση του διαγωνισμού με μεγάλη προθυμία όπως κάθε φορά που της ζητείται η βοήθειά της. Οι μαθητές μετά το τέλος του διαγωνισμού, κατανάλωσαν με μεγαλη ευχαρίστηση τις σοκολατένιες λιχουδιές που ετοίμασαν οι ίδιοι και δήλωσαν έτοιμοι να ξαναπάρουν μέρος σε παρόμοιες διασκεδαστικές δραστηριότητες.

 Το project για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σοκολάτας αποτελεί την επίσημη συμμετοχή του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Σαπών στο πρόγραμμα BEHAS Erasmus+ και έχει αναρτηθεί στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος. To video του project του σχολείου με τίτλο Chocolate Fun Competition ακολουθεί παρακάτω. Enjoy ! Δείτε το βίντεο

Ο ΑΣΠΡΟΠΑΡΗΣ  


 Τη Δευτέρα 07-05-2018 η Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε στο χώρο των Σαπών μία δράση μέσα στα πλαίσια του προγράμματος για τη διάσωση του Ασπροπάρη (ένα είδος γύπα). Το σχολείο μας εδώ και χρόνια έχει υιοθετήσει το σπάνιο αυτό είδος. Η ομάδα από το WWF Ελλάς με εθελοντές που έχουν αναλάβει την εκστρατεία διάσωσης του Σπάνιου αυτού είδους, είχαν ετοιμάσει μια δράση με δέκα σταθμούς –κομβικά σημεία για την δραστηριοποίηση των πολιτών και των φορέων ώστε να μην εξαφανιστεί εντελώς αυτό το σπάνιο είδος πουλιού.

 Η δράση είχε τη μορφή παιχνιδιού. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, φόρεσαν την μπλούζα του Ασπροπάρη και νικήτρια ήταν η ομάδα εκείνη που επισκέφτηκε πρώτη και τους δέκα σταθμούς. Όλοι οι μαθητές πήραν αναμνηστικές κονκάρδες στο τέλος της δράσης.

 Η εμπειρία ήταν σημαντική αφού τα παιδιά για μια ακόμα φορά συνειδητοποίησαν ότι η ουσία είναι η συμμετοχή και όχι η νίκη, αλλά, και ίσως αυτό είναι το κυριότερο, κατάλαβαν πόσο η κινητοποίηση πολλών πολιτών και αντίστοιχων φορέων μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων.

 Ευχαριστούμε: την κ. Θεοδώρα Σκαρτσή – Υπεύθυνη Προγράμματος Έβρου/ WWF Ελλάς, την Γκιριτζιώτη Γεωργία- Διοικητικός συνεργάτης και υπεύθυνη εθελοντών EVS /WWF Eλλάς Πρόγραμμα Έβρου. Τους εθελοντές που συμμετείχαν στη δράση και βρίσκονται στο WWF Ελλάς /Πρόγραμμα Έβρου μέσω του προγράμματος εθελοντικής υπηρεσίας ERASMUS+/EVS και είναι οι: Jose Fernando Oliveira Castro, Ana Rita Silva Dias.

 Οι δάσκαλοι που συμμετείχαν: Σκεύα Κατερίνα - Τριμπόνια Σοφία - Λαδίκου Μαριάνθη - Αχμέτ Νουρσέλ

Ευρωμαγειρεύοντας


  Την Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018, ημέρα της Ευρώπης, η Ε΄ και η ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας επισκεφτήκαμε την πλατεία Κομοτηνής προκειμένου να συμμετέχουμε στη δράση "Ευρωμαγειρεύοντας: γνωρίζοντας την ευρωπαϊκή κουζίνα με προϊόντα του τόπου μας". Εκεί μας περίμεναν οι εκπρόσωποι του Εurope direct και οι φοιτητές μαγειρικής του ΙΕΚ Κομοτηνής με πιάτα από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Αρχικά, οι μαθητές έπαιξαν παιχνίδια με θέμα τις χώρες της Ευρώπης και τις πρωτεύουσές τους . Στη συνέχεια, δοκίμασαν τα φαγητά που ετοίμασαν οι φοιτητές, όπως ζυμαρικά από την Ιταλία, σούπα γκασπάτσο και παέγια από την Ισπανία, κις λορέν από τη Γαλλία, ορεκτικά με σολωμό Νορβηγίας. Όλα ήταν πεντανόστιμα και οι μαθητές τα τίμησαν με πολλή όρεξη!

  Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν: Ιωαννίδου Ελευθερία, Λαδίκου Μαριάνθη, Σκεύα Κατερίνα, Τριμπόνια Σοφία