Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

  •  Συζήτηση για το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και της θυματοποίησης. Διαβάστηκε επίσης η ευρωπαϊκή χάρτα  για ένα σχολείο χωρίς βία.

   Βία είναι η άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής δύναμης, πίεσης με σκοπό την επιβολή της θέλησης κάποιου. Ο όρος « ενδοσχολική βία» ή «σχολικός εκφοβισμός» αναφέρεται σε διάφορες μορφές επιθετικής συμπεριφοράς που ασκεί ένα ή και περισσότερα παιδιά σε βάρος ενός ή περισσότερων παιδιών σκόπιμα και συστηματικά. Ο σχολικός εκφοβισμός, ανάλογα με τα μέσα που χρησιμοποιεί ο δράστης γιανα βλάψει το θύμα, παίρνει διάφορες μορφές. Έτσι διακρίνουμε τους εξής τύπους εκφοβισμού:

α. Τον άμεσο ή σωματικό εκφοβισμό: ο θύτης μεταχειρίζεται φυσική βία, όπως γρονθοκοπήματα, κλωτσιές, σπρωξιές, καθώς επίσης άρπαγμα ή / και φθορά της ατομικής ιδιοκτησίας

β. Το λεκτικό εκφοβισμό: εδώ ο δράστης πειράζει κατ'επανάληψη το στόχο του και σε ενοχλητικό για τον δεύτερο βαθμό, τον κοροϊδεύει, του κολλάει παρατσούκλια, τον βρίζει και τον προσβάλλει γενικότερα με λόγια και βωμολοχίες.

 γ. Τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό: o δράστης χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά μέσα, παραδείγματος χάρη συντάσσει και προωθεί μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα ή e-mails. Βέβαια ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός λαμβάνει χώρα κυρίως εκτός σχολείου· μπορεί όμως να υλοποιηθεί και κατά τη διάρκεια των σχολικών μαθημάτων που περιλαμβάνουν χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

δ. Το σεξουαλικό εκφοβισμό: ο δράστης προξενεί ένα αίσθημα αμηχανίας και ντροπής στο θύμα με αισχρά σκίτσα, ανήθικες χειρονομίες, αγενή «αστεία» και σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου εις βάρος του θύματος και ερωτήσεις παρόμοιας θεματικής. Επιπλέον μπορεί να αγγίζει το θύμα σε διάφορα σημεία παρά τη θέλησή του.

ε. Ψυχολογική βία: έχει σκοπό την πνευματική, ηθική, νοητική ακεραιότητα αλλά και κακοποίηση.

  • Έγιναν συζητήσεις μέσα στις τάξεις σχετικές με το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας.
  • Προβλήθηκαν τα παρακάτω βίντεο, τα οποία είχαν ως κεντρικό θέμα τη σχολική βία, αλλά και τη στάση που πρέπει να κρατούν οι παρατηρητές τέτοιων φαινομένων.

http://www.youtube.com/watch?v=FeTB8YshKNY

http://vimeo.com/36005403

http://vimeo.com/36005174

  - Πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες για την πρόληψη του φαινομένου της βίας στα σχολεία, από το εγχειρίδιο της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.

   -Τέλος οι μαθητές έκαναν κατασκευές, ζωγραφιές και έγραψαν συνθήματα κατά της βίας.