Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών


  Τα χελιδονίσματα έφεραν την Άνοιξη στις Σάπες….

  Η πιο μελωδική μέρα της Άνοιξης ήταν ίσως η 29η Μαρτίου 2017 για τις Σάπες..!! Γέμισε από παιδικές φωνές που τραγούδησαν τα ‘χελιδονίσματα’ για να ‘φέρουν’ την Άνοιξη και την ελπίδα και να υποδεχτούν τα χελιδόνια..!
  Η εκδήλωση ξεκίνησε από την πρόταση του μουσικού κου Χρήστου Χατζόπουλου, υπεύθυνου των μουσικών τμημάτων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας, να πραγματοποιήσουμε τα ‘χελιδονίσματα’.!!
  Το «ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑ» είναι ένα μαρτιάτικο έθιμο (1η Μαρτίου ή 21 Μαρτίου στην ισημερία), ένα μελωδικό καλωσόρισμα της Άνοιξης με ειδικά τραγούδια που λέγουν τα παιδιά γυρίζοντας από σπίτι σε σπίτι κρατώντας στεφάνι λουλουδιών ή ένα κλαδί από κισσό ή ένα ομοίωμα χελιδονιού που έχει ένα «μαγικό χαρακτήρα».
  Τα παιδιά, με το τραγούδι τους, επικαλούνται τα αληθινά χελιδόνια, να έρθουν στον τόπο τους και μαζί μ’ αυτά η άνοιξη. Είναι ένα αναβλαστικό έθιμο και σκοπός του είναι η υποβοήθηση της βλάστησης της γης.
  Ο Γεώργιος Μέγας, «Ελληνικές γιορτές και έθιμα της λαϊκής λατρείας», καταγράφει ένα τραγούδι από τα «χελιδονίσματα» στις Μέτρες της Θράκης όπου δύο παιδιά παίρνουν ένα καλάθι, το γεμίζουν φύλλα κισσού και περνούν μέσα από αυτό ένα ραβδί στην άκρη του ραβδιού προσαρμόζουν τη χελιδόνα, ένα ξύλινο ομοίωμα πτηνού. Γύρω στον λαιμό της χελιδόνας υπάρχουν κουδουνάκια, που ηχούν, καθώς κινείται το ραβδί από το οποίο αυτή κρέμεται.
Τα παιδιά με το καλάθι της χελιδόνας πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν:
Ήρθε, ήρθε χελιδόνα
ήρθε κι άλλη μεληδόνα,
κάθισε και λάλησε,
και γλυκά κελάδησε:
Μάρτη, Μάρτη μου καλέ,
και Φλεβάρη φοβερέ,
κι αν φλεγίσεις κι αν τσικνίσεις,
καλοκαίρι θα μυρίσεις.
Κι αν χιονίσεις κι αν κακίσεις,
πάλιν άνοιξιν θ’ανθίσεις.
Θάλασσαν επέρασα
και στεριάν δεν ξέχασα,
κύματα κι αν έσχισα,
έσπειρα, ‘κονόμησα.

  Ο Σύλλογος Γονέων ανταποκρίθηκε αμέσως και ο Σύλλογος Διδασκόντων με τους μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου δέχτηκαν με χαρά να ξεκινήσουν την προετοιμασία για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Έτσι κάθε τμήμα, μαζί με τον/την υπεύθυνο/η εκπ/κο και με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού εικαστικών, κου Δαγδαλένη Χρήστου, έφτιαξε τα χελιδονάκια του, στα οποία με τη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων κρέμασε τα κάλαντα της Άνοιξης και τα ανοιξιάτικα καπελάκια του για κάθε μαθητή.!! Με τη βοήθεια του Συλλόγου και του κου Κωτσάκη Δημητρίου, φτιάξαμε την ‘χελιδόνα’.
  Η μουσικός του Σχολείου, η κα Ανέζα Σπανοπούλου, ανέλαβε το δύσκολο έργο, σε σύντομο χρονικό διάστημα να μάθει σε όλα τα παιδιά τα κάλαντα και τα πήγε περίφημα..!!

  Έτσι την Τετάρτη ήμασταν έτοιμοι για τη δράση.
 Ο μουσικός κος Χατζόπουλος μαζί με συνεργάτες του με τα μουσικά τους όργανα, τα ‘ανοιξιάτικα’ παιδιά μας με τα χελιδονάκια τους, κορίτσια - ‘Άνοιξη’ και ΄χελιδονάκια’, πλακάτ με συνθήματα για τον ερχομό της Άνοιξης και την προστασία της φύσης κι όλα έτοιμα..!!
Μαζί μας ήταν, ‘Ανοιξιάτικα’ ντυμένοι και οι μαθητές του Μειονοτικού Σχολείου Σαπών που ήρθαν να ενώσουν τις φωνούλες τους με τις δικές μας για να φέρουμε όλοι μαζί την Άνοιξη..!!
  Ξεκινήσαμε από το Σχολείο μας, περπατήσαμε και τραγουδήσαμε τα κάλαντα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στο Δημαρχείο μας υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών, κος Σταυρίδης Γιάννης με χαμόγελο κι ευχές για την Άνοιξη.
  Εκτός από τις ευχές, στους μικρούς μαθητές και μαθήτριες προσφέρθηκαν κεράσματα από το Δήμαρχο και από την Ένωση Επαγγελματιών Σαπών..!
  Ήταν μια όμορφη δράση που άρεσε πολύ στους μαθητές και ελπίζουμε να την καθιερώσουμε, ώστε να φέρνουμε κάθε χρόνο την Άνοιξη στον τόπο μας.
  Τέλος, ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας βοήθησαν, ώστε να πραγματοποιήσουμε με ασφάλεια και επιτυχία το έθιμο..!

Και του χρόνου..!!




Πρώτη ανάρτηση:14/3/2017