Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (ΠΑΝΔΡΟΣΟΣ)

 Τη Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου η Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη του Σχολείου μας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Πάνδροσο της Κομοτηνής.

 Οι υπεύθυνοι του Μουσείου είχαν προετοιμαστεί για δύο παρουσιάσεις, μία για την Ε΄ τάξη και μια για την ΣΤ΄ τάξη. Ο χώρος ήταν καταπληκτικός, η παρουσίαση απλή, κατανοητή και ουσιαστική. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και συμμετείχαν στη συζήτηση με ενδιαφέρον. Αυτό που εντυπωσίασε ιδιαίτερα ήταν το γεγονός ότι η δράση ήταν εθελοντική και η προσέγγιση γεμάτη αγάπη για το αντικείμενο.

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί:  ΣΤ1: Σκεύα Κατερίνα -  ΣΤ2: Τριμπόνια Σοφία

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018

"Μελετώ το οικοσύστημα"

 Την Πέμπτη 01-02-18 με τα δύο τμήματα της ΣΤ τάξης του σχολείου μας επισκεφτήκαμε την περιοχή ¨Δεντράκι΄ στις Σάπες η οποία αποτελεί μια μικρή δασική έκταση πάνω σε ένα λόφο πολύ κοντά στο σχολείο μας. Εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσουμε τα χερσαία οικοσυστήματα.
  Με τους μεγεθυντικούς φακούς και τα θερμόμετρα παρατηρήσαμε τη θερμοκρασία του εδάφους και είδαμε τους βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες που συνθέτουν το περιορισμένο οικοσύστημα στον κορμό ενός δέντρου ή αυτό που συναντάμε κάτω από μια πέτρα. Οι εμπειρίες καταγράφτηκαν από τους μαθητές οι οποίοι πραγματικά έδειξαν ενθουσιασμό και ενδιαφέρον.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη ΒΙΠΕ Αλεξ/πολης

 30 Απριλίου 2018


Τη Δευτέρα 30/04/2018 οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του σχολείου μας μαζί με τους δασκάλους τους πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στην Βιομηχανική περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Πρώτος σταθμός το εργοστάσιο αλλαντικών «Υφαντής»

Επισκεφτήκαμε την βιομηχανία αλλαντικών και τροφίμων, όπου ο γενικός διευθυντής κ. Γκοτσίδης μας υποδέχτηκε και μας μίλησε για το εργοστάσιο, την εταιρία, την παραγωγική διαδικασία αλλά και την συνεισφορά της εταιρίας στην τοπική οικονομία. Αφού λάβαμε τα κατάλληλα μέσα υγιεινής που απαιτούνται σε βιομηχανίες τροφίμων, ξεναγηθήκαμε στους χώρους παραγωγής και είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε όλη τη διαδικασία της παρασκευής των αλλαντικών, τα οποία και γευτήκαμε.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το προσωπικό αλλά και τον Διευθυντή κ. Γκοτσίδη για την φιλοξενία αλλά και τα πεντανόστιμα αλλαντικά που μας πρόσφερε φεύγοντας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το προσωπικό αλλά και τον Διευθυντή κ. Γκοτσίδη για την φιλοξενία αλλά και τα πεντανόστιμα αλλαντικά που μας πρόσφερε φεύγοντας.

Δεύτερος σταθμός το εργοστάσιο «Μανιτάρια Ελληνικής Γης»

Ο υπεύθυνος του εργοστασίου κ. Μπαξεβάνης μας υποδέχτηκε και μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, πληροφορηθήκαμε για την καλλιέργεια των μανιταριών αλλά και τις ωφέλειες που έχει η κατανάλωσή τους από τους ανθρώπους.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μπαξεβάνη για την μεγάλη προθυμία που έδειξε να μας ενημερώσει για τα συσκευασμένα μανιτάρια, τα οποία στο τέλος της ξενάγησης μας έκανε δώρο.

Επιστρέψαμε στο σχολείο μας όχι μόνο με τα μανιτάρια και τα αλλαντικά που μας δώρισαν, αλλά και με πολλές εμπειρίες, γνώσεις και ευχάριστες αναμνήσεις. 

Τους μαθητές συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί: Σκεύα Κατερίνα(Στ1)-Τριμπόνια Σοφία(ΣΤ2)-Λαδίκου Μαριάνθη (Ε1)-Αχμέτ Νουρσέλ(Ε2)- Αλή Τζελάλ(Τμήμα ένταξης).

...BEHAS ... ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ!!!


  Τα δύο τμήματα της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας γίναμε ζαχαροπλάστες για δύο ώρες την Παρασκευή στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος BEHAS .Φτιάξαμε δύο γλυκές δημιουργίες με βάση τη σοκολάτα. Φτιάξαμε σοκολατάκια με αμύγδαλα και αποξηραμένα φρούτα και ένα είδος σοκολατόπιτας.

  Είχαμε ήδη μιλήσει για την ιστορία της σοκολάτας, την εξέλιξή της μέσα στους αιώνες, τα πολλά είδη της και τη σημερινή της δυναμική ως το πιο γνωστό και το πιο πολυχρησιμοποιημένο υλικό στη ζαχαροπλαστική όλου σχεδόν του πλανήτη. Απολαύσαμε τις γλυκές μας δημιουργίες και ευχαριστηθήκαμε ιδιαίτερα αυτή τη δράση.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Σκεύα Κατερίνα - Τριμπόνια Σοφία

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ


  Την Τρίτη, 8 Μαΐου 2018, ο κ. Βόλτσης Σπύρος από το Κέντρο Πρόληψης Ν. Ροδόπης "ΟΡΦΕΑΣ" πραγματοποίησε μία δίωρη συνάντηση με τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας με θέμα "Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση’’. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για το αναπαραγωγικό σύστημα του ανθρώπου, τις σεξουαλικές σχέσεις των δυο φύλων και διατύπωσαν ερωτήσεις και απορίες.

  Οι μαθητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα ενημέρωσης που είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας με τη γραπτή συγκατάθεση των γονιών τους.

  Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πρέπει να γίνεται με τους απλούστερους όρους και με τα πιο λιτά–σταράτα–λόγια, ενώ χρησιμοποιούνται και εικόνες ή σκίτσα του σώματος.

 Τα παιδιά εισάγονται ομαλά στη γνώση της ανατομίας του σώματός τους, στο πώς ήρθαν στον κόσμο, στη διαφορετικότητα των γεννητικών οργάνων αγοριού και κοριτσιού, στην υγιεινή και τη φροντίδα του σώματός τους, αλλά και στα θέματα της οικογένειας, των φίλων και της σχολικής κοινότητας.

Σκεύα Κατερίνα ΣΤ1 Τριμπόνια Σοφία ΣΤ2

Ο ΑΣΠΡΟΠΑΡΗΣ



 Τη Δευτέρα 07-05-2018 η Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε στο χώρο των Σαπών μία δράση μέσα στα πλαίσια του προγράμματος για τη διάσωση του Ασπροπάρη (ένα είδος γύπα). Το σχολείο μας εδώ και χρόνια έχει υιοθετήσει το σπάνιο αυτό είδος. Η ομάδα από το WWF Ελλάς με εθελοντές που έχουν αναλάβει την εκστρατεία διάσωσης του Σπάνιου αυτού είδους, είχαν ετοιμάσει μια δράση με δέκα σταθμούς –κομβικά σημεία για την δραστηριοποίηση των πολιτών και των φορέων ώστε να μην εξαφανιστεί εντελώς αυτό το σπάνιο είδος πουλιού.

 Η δράση είχε τη μορφή παιχνιδιού. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, φόρεσαν την μπλούζα του Ασπροπάρη και νικήτρια ήταν η ομάδα εκείνη που επισκέφτηκε πρώτη και τους δέκα σταθμούς. Όλοι οι μαθητές πήραν αναμνηστικές κονκάρδες στο τέλος της δράσης.

 Η εμπειρία ήταν σημαντική αφού τα παιδιά για μια ακόμα φορά συνειδητοποίησαν ότι η ουσία είναι η συμμετοχή και όχι η νίκη, αλλά, και ίσως αυτό είναι το κυριότερο, κατάλαβαν πόσο η κινητοποίηση πολλών πολιτών και αντίστοιχων φορέων μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων.

Ευχαριστούμε: την κ. Θεοδώρα Σκαρτσή – Υπεύθυνη Προγράμματος Έβρου/ WWF Ελλάς, την Γκιριτζιώτη Γεωργία- Διοικητικός συνεργάτης και υπεύθυνη εθελοντών EVS /WWF Eλλάς Πρόγραμμα Έβρου. 

 Τους εθελοντές που συμμετείχαν στη δράση και βρίσκονται στο WWF Ελλάς /Πρόγραμμα Έβρου μέσω του προγράμματος εθελοντικής υπηρεσίας ERASMUS+/EVS και είναι οι: Jose Fernando Oliveira Castro, Ana Rita Silva Dias.

Οι δάσκαλοι που συμμετείχαν: Σκεύα Κατερίνα - Τριμπόνια Σοφία - Λαδίκου Μαριάνθη - Αχμέτ Νουρσέλ

Ευρωμαγειρεύοντας


  Την Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018, ημέρα της Ευρώπης, η Ε΄ και η ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας επισκεφτήκαμε την πλατεία Κομοτηνής προκειμένου να συμμετέχουμε στη δράση "Ευρωμαγειρεύοντας: γνωρίζοντας την ευρωπαϊκή κουζίνα με προϊόντα του τόπου μας". Εκεί μας περίμεναν οι εκπρόσωποι του Εurope direct και οι φοιτητές μαγειρικής του ΙΕΚ Κομοτηνής με πιάτα από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

  Αρχικά, οι μαθητές έπαιξαν παιχνίδια με θέμα τις χώρες της Ευρώπης και τις πρωτεύουσές τους . Στη συνέχεια, δοκίμασαν τα φαγητά που ετοίμασαν οι φοιτητές, όπως ζυμαρικά από την Ιταλία, σούπα γκασπάτσο και παέγια από την Ισπανία, κις λορέν από τη Γαλλία, ορεκτικά με σολωμό Νορβηγίας. Όλα ήταν πεντανόστιμα και οι μαθητές τα τίμησαν με πολλή όρεξη!

Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν: Ιωαννίδου Ελευθερία, Λαδίκου Μαριάνθη, Σκεύα Κατερίνα, Τριμπόνια Σοφία


ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


 Μέσα στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας και συγκεκριμένα με αφορμή το κεφάλαιο για τα ατυχήματα η ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε μια έρευνα με θέμα ‘Τα ατυχήματα στο χώρο του σχολείου κατά το σχολικό έτος 2017-2018’.

  Δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο στα παιδιά όλων των τάξεων και κατά την επεξεργασία φάνηκε ότι από τα 142 παιδιά που συμμετείχαν, τα 36 δεν χτύπησαν ούτε μία φορά, τα 86 χτύπησαν μία φορά ενώ τα 20 παιδιά δύο φορές. Τα περισσότερα ατυχήματα συνέβησαν στην αυλή του σχολείου και οι μαθητές χτυπούσαν μόνοι τους χωρίς να φταίει κάποιος άλλος. Στις 140 περιπτώσεις το τραύμα αντιμετωπίστηκε από κάποιον εκπαιδευτικό και μόνο σε δύο περιπτώσεις χρειάστηκε οι μαθητές να πάνε στο Κέντρο Υγείας. 

 Η εμπειρία ήταν σημαντική αφού τα παιδιά δημιούργησαν μόνα τους το ερωτηματολόγιο, το μοίρασαν και βοήθησαν αρκετά στην επεξεργασία του και στην εξαγωγή των συμπερασμάτων.

Οι δάσκαλοι που συμμετείχαν: Σκεύα Κατερίνα - Τριμπόνια Σοφία

Οι μαθητές ερευνούν την ιστορία του σχολείου τους.

 Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης μελέτησαν κάποια από τα αρχεία της Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ροδόπης που μας έστειλε ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Ι. Σιγούρος, αλλά και τα αρχιτεκτονικά σχέδια που υπήρχαν στο σχολείο. Από αυτά προέκυψαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το σχολείο που μας ήταν άγνωστες.

Α)_Από την «Εφημερίδα της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Ελλάδας» μαθαίνουμε ότι αποφασίστηκε να συγχωνευτεί το διτάξιο δημοτικό σχολείο Κασσιτερών με το τριτάξιο σχολείο Σαππών σε ένα πεντατάξιο δημοτικό σχολείο Σαππών. Αυτό συμβαίνει στις 30 Ιουλίου 1952. Βασιλιάς των Ελλήνων είναι ο Παύλος.

Β) Στις 18-5-1993 με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων το Δημοτικό Σχολείο Σαπών γίνεται από εξαθέσιο, οκταθέσιο.

Γ) Από έγγραφο του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα «’ίδρυση και προαγωγή σχολείων» αποφασίστηκε ότι από το σχολικό έτος 1996 – 1997 το Δημοτικό Σχολείο Σαπών θα λειτουργεί ως δεκαθέσιο.

Δ) Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων που δημοσιεύεται στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης» στις 15 Ιανουαρίου 1999 ορίζεται να λειτουργήσει ένα τμήμα Ολοήμερου Σχολείου στο Δημοτικό Σχολείο Σαπών.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Ο Διευθυντής του Σχολείου: Δωρόπουλος Σωκράτης

ΣΤ1 : Σκεύα Κατερίνα - ΣΤ2: Τριμπόνια Σοφία