Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

 

 Την Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου, τα τμήματα της Γ΄και Δ’ τάξης του σχολείου μας, προκειμένου να γνωρίσουμε από κοντά τα χαρακτηριστικά του ελαιόδεντρου και της ελιάς, επισκεφτήκαμε την περιοχή Μάκρη της Αλεξανδρούπολης. Η ευρύτερη περιοχή αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους ελαιώνες της Μεσογείου και διαθέτει δέντρα που ξεπερνούν τα 2000 χρόνια ζωής!

 Πρώτος μας σταθμός ένας ελαιώνας όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και να μάθουν πληροφορίες για τα ελαιόδεντρα. Συναντήσαμε και έναν ελαιοπαραγωγό εν ώρα εργασίας, με τον οποίο συνομιλήσαμε και μάθαμε σημαντικά πράγματα για τη συγκομιδή.

 Επόμενη στάση μας, το ελαιοτριβείο Κύκλωπας της Μάκρης. Στο χώρο αυτό μας ξενάγησε η ιδιοκτήτρια κ. Κελίδου, η οποία μας μίλησε για την επεξεργασία της ελιάς από τη στιγμή που φτάνει στο ελαιοτριβείο μέχρι την Παρασκευή του τελικού προΐόντος. Είδαμε από κοντά όλα τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται από τους εργαζόμενους για την παραγωγή ελαιολάδου. Επίσης γευτήκαμε το φρέσκο ελαιόλαδο με ψωμί που μας πρόσφεραν.

 Τρίτος και τελευταίος σταθμός, μία αίθουσα της κοινότητας της Μάκρης, όπου εκφραστήκαμε δημιουργικά, μέσα από κατσκευή κολάζ, ζωγραφιές, γευτήκαμε γλυκό κουταλιού από ελιά και ξεκινήσαμε να κάνουμε τις δικές μας ελιές βρώσιμες, τις τοποθετήσαμε σε μπουκάλια συνεχίζοντας τη διαδικασία αυτή στις τάξεις μας.

 Τους μαθητές συνόδεψαν: Παπαλεξανδρή Σταματία -Τριμπόνια Σοφία - Μιχαήλ Άννα - Λαδίκου Μαριάνθη - Καραθανάσης Αναστάσιος.

(Καταχώρηση: 17/12/2015)

Για όποιον θέλει να μάθει κάτι περισσότερο για το ελαιοτριβείο του "Κύκλωπα": http://www.kyklopas.com/site/