Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Δ2: «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ- ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ» 


  Ύστερα από πρόσκλησή μας, στα πλαίσια του προγράμματος: «Εθελοντισμός – Αιμοδοσία», ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης κ. Τάσος Κοντακίδης, μέλη του συλλόγου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Σαπών κ. Ευθυμιάδης, επισκέφτηκαν το σχολείο μας, για να ενημερώσουν τους μαθητές των τάξεων Δ, Ε και ΣΤ.
 Μάθαμε, έτσι ότι αιμοδότες μπορούν να γίνουν όσοι είναι από 18 ετών έως και 65 και είναι υγιείς. Αυτοί μπορούν να προσφέρουν το αίμα τους κάθε 4-5 μήνες. Περισσότερο αίμα χρειάζονται οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς και κυρίως τα παιδιά με μεσογειακή αναιμία. Στην Ελλάδα ο αριθμός των παιδιών με μεσογειακή αναιμία ανέρχεται σε 4000. Κάθε χρόνο η χώρα μας χρειάζεται 750.000 φιάλες αίματος. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη στην οποία επιτρέπεται η εισαγωγή – αγορά μονάδων αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, καθώς αδυνατούμε να καλύψουμε τις ανάγκες σε αίμα από εθελοντική αιμοδοσία. Για την εξαίρεση αυτή, η χώρα μας πληρώνει πρόστιμο στην Ε.Ε.
 Τονίστηκε από τον κ.Κοντακίδη η αξία της προσφοράς αίματος ως προσφοράς ζωής και ως ένδειξης αγάπης για τον συνάνθρωπο. Είναι σημαντικό, ο εθελοντισμός σε όλες του, τις μορφές και κυρίως αυτής, ως εθελοντικής αιμοδοσίας, να γίνονται προσπάθειες ώστε να εμφυτεύεται σε πρόσφορο έδαφος. Και πιο πρόσφορο έδαφος από αυτό των μικρών παιδιών σίγουρα, δεν υπάρχει.
 Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Σύλλογο Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης για την παρουσία και ενημέρωση στο Σχολείο μας καθώς και για τη διανομή έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού, στους μαθητές μας.

Η δασκάλα του Δ2
Άννα Μιχαήλ