Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

  

O κ. Αλέξανδρος Καζαντζής με μαθητές και μαθήτριες του σχολείου

Παιχνίδια στο δρόμο για την Ευρώπη... 

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ


  Τη Δευτέρα 27/5/2013 τα τμήματα Γ1, Γ2 και Τ.Ε. του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Σαπών επισκέφτηκαν το Europe Direct (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης) στην Κομοτηνή. Στην αρχή οι μαθητές ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους του κέντρου για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αφορμή διαδραστικό παιχνίδι απάντησαν σε ερωτήσεις για  τα αξιοθέατα, τα νομίσματα και τις πρωτεύουσες των χωρών της Ε.Ε. Στη συνέχεια, στον προαύλειο χώρο έπαιξαν ένα παιχνίδι με ζάρια (που ονομαζόταν Ευρωγνώστες), χωρίστηκαν σε ομάδες και απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με την Ε.Ε. Τέλος, έπαιξαν σκυταλοδρομία, τοποθετώντας καρτέλες με τις πρωτεύουσες της Ε.Ε. στις αντίστοιχες χώρες.

  Αργότερα τα τμήματα  Γ1 και Γ2 ξεναγήθηκαν στους χώρους του Θρακικού Μουσείου Παιδείας στην Κομοτηνή, το οποίο στεγάζεται στην Παιδαγωγική  Εταιρία και ακολούθησε το Τ.Ε χωριστά. Οι μαθητές/τριες είδαν μια παραδοσιακή τάξη,όπως ήταν περίπου πριν από 50-60 χρόνια με τους μαυροπίνακες, τους κοντυλοφόρους, τις πένες, τις στολές, τις ποδιές και πολλά άλλα. Ασκήθηκαν σε διάφορες δραστηριότητες, όπως: γραφή σε μαυροπίνακα, ταξινόμηση καρτών και χρήση κοντυλοφόρου και πένας.

  Έπειτα ακολούθησε το Τ.Ε, το οποίο είχε την τύχη να φορέσουν όλοι οι μαθητές/τριες (και οι 14) και η υπεύθυνη δασκάλα τους, τις χαρακτηριστικές μπλε ποδιές με το άσπρο γιακά, να καθίσουν στα παλιά θρανία και να κάνουν ένα εικονικό μάθημα σε μαυροπίνακα, απαντώντας σε ερωτήσεις της δασκάλας τους, όπως και του επίτιμου προέδρου του μουσείου που μας υποδέχθηκε. Χτύπησε το κουδούνι (η κουδούνα με το χέρι), βγήκαμε έξω και συναντήσαμε ένα δημοσιογράφο (τον είχε προσκαλέσει ο πρόεδρος) και οι μαθητές/τριες έγιναν μικροί δημοσιόγραφοι παίρνοντας συνέντευξη τόσο από τον κ Αλέξανδρο Καζαντζή όσο και από τη δασκάλα τους κ Ιωαννίδου Ελευθερία, θέτοντας ερωτήσεις για την παλιά και σύγχρονη διδασκαλία.

  Πρέπει να επισημάνουμε ότι και στις δυο δράσεις οι υπεύθυνοι των μουσείων πρόσφεραν τόσο στα παιδιά, όσο και στο σχολείο (δια μέσω των εκπ/κων άφθονο ενημερωτικό και πληροφοριακό υλικό σχετικά με τις εκδηλώσεις,  τα εκθέματα και τους στόχους τους. Οι μαθητές/τριες ήταν πολύ ευχαριστημένοι δηλώνοντας ότι θα ήθελαν να ξαναεπισκεφτούν τους παραπάνω χώρους δίνοντας μάλιστα χειροποίητα δώρα στους υπεύθυνους και τους οποίους ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και άμεσο ενδιαφέρον που μας έδειξαν.

 Tους μαθητές συνόδευσαν οι υπεύθυνοι εκπ/κοι των τμημάτων:

 Καλπία Βάια του Γ1,  

Μιχαήλ Άννα του  Γ2 και 

Ιωαννίδου Ελευθερία του Τ.Ε