Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

7η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΤΑΙΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ COMENIUS ‘Water is life’

 ΣΤΟ ΝΤΕΜΠΡΕΤΣΕΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ.

ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ


   Από τις 13 μέχρι τις 17 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση του προγράμματος Comenius (Water is Life) στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας. Εκεί, συγκεντρωθήκαμε οι δάσκαλοι από την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Σουηδία. Το σχολείο της Ουγγαρίας είναι και ο γενικός συντονιστής του προγράμματος. Η Ελληνική αποστολή αυτή τη φορά αποτελούνταν από δύο δασκάλους, το  Σταύρο Πέγιο και τη Βάνα Καλπία. Φτάσαμε στην Κωνσταντινούπολη οδικώς και από εκεί στη Βουδαπέστη, την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.

 Η Βουδαπέστη, είναι μια πανέμορφη πόλη με πολλούς τουρίστες να την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Τη διασχίζει ο Δούναβης και τη χωρίζει σε δύο μέρη, τη Βούδα και την Πέστη. Στις όχθες του υπάρχουν σημαντικά μεσαιωνικά κτίρια και μνημεία που αναδεικνύουν την ιστορία της Ουγγαρίας. Την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε για το Ντέμπρετσεν, όπου βρισκόταν το σχολείο των εταίρων μας. Είναι μια πόλη 250.000 κατοίκων περίπου, η οποία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Ουγγαρίας. Στην ιστορία της υπήρξε και πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, ενώ υπάρχουν σημαντικά μεσαιωνικά κτίρια και εκκλησίες. Την Τρίτη 14 Μαΐου το πρωί, ξεκίνησε το πρόγραμμα της επίσκεψης μας. Μας έκαναν μια μικρή ξενάγηση στο σχολείο και αυτό που μας έκανε για μια φορά ακόμα εντύπωση είναι ότι το σχολείο είναι δίγλωσσο με την έννοια ότι πέρα από τα Ουγγρικά και την διδασκαλία για την εκμάθηση της Αγγλικής, πολλά μαθήματα γίνονται στα Αγγλικά.

  Στη συνέχεια, συγκεντρωθήκαμε και έγινε η παρουσίαση των εργασιών Power Point που ετοίμασαν τα παιδιά του κάθε σχολείου. Οι εργασίες αυτές είχαν θέματα όπως η έλλειψη του νερού, η σωστή διαχείριση του νερού κ.λπ. Οι δικές μας παρουσιάσεις είχαν θέμα τη ξηρασία, τη μόλυνση της θάλασσας και την προστασία της σπάνιας θαλάσσιας ζωής. Μετά τη λήξη των παρουσιάσεων, αρχίσαμε να ασχολούμαστε με τη σύνταξη του κοινού μέρους της τελικής αναφοράς που όλοι υποχρεούμαστε να υποβάλλουμε στις εθνικές μας αρχές. Η συνάντηση τελείωσε αργά το απόγευμα και αργότερα επισκεφθήκαμε μια φάρμα στην οποία πέρα από το δείπνο καλωσορίσματος που δόθηκε εκεί, είχαμε την ευκαιρία να δούμε πως ήταν η ζωή παλαιότερα στην Ουγγαρία.

 Την Τετάρτη, το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος, το οποίο βρίσκεται πάνω σε ένα φράγμα στο ποταμό Tizca. Ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις του φράγματος όπου ανάμεσα στα άλλα μας είπαν ότι κατασκευάστηκε το 1954 και εκσυγχρονίστηκε το 2004. Έχει τρεις τουρμπίνες, οι οποίες περιστρέφονται με τη βοήθεια προπελών που τις κινεί το ρεύμα του ποταμού και έτσι παράγει ρεύμα που τροφοδοτεί όλη τη περιφέρεια. Την Πέμπτη επισκεφτήκαμε για να γνωρίσουμε την τεχνητή λίμνη Poroszló. Βάλαμε τα σωσίβια και ανεβήκαμε σε βάρκες. Κάναμε μια μεγάλη βόλτα στην λίμνη και είδαμε ψάρια τα οποία είχαν ψαρέψει ψαράδες, διάφορα πουλιά αλλά και φυτά όπως νούφαρα τα οποία όπως μας εξήγησαν το καλοκαίρι καλύπτουν μια μεγάλη έκταση της λίμνης. Μας ενημέρωσαν ότι πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη η οποία δημιουργήθηκε από την κατασκευή ενός φράγματος για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Η λίμνη εξελίχθηκε σε σημαντικό βιότοπο με πάρα πολλά είδη πουλιών, φυτών και ψαριών. Επίσης υπάρχει σημαντική τουριστική δραστηριότητα.

 Το βράδυ ήταν το αποχαιρετιστήριο δείπνο όπου συγκεντρωθήκαμε όλοι οι δάσκαλοι και αποχαιρετιστήκαμε μέσα σε κλίμα συγκίνησης έχοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από τη συνεργασία μεταξύ μας και τα αποτελέσματα που φέραμε σε πέρας, αλλά και την φιλοξενία που όλοι είχαμε σε κάθε χώρα που επισκεφθήκαμε.

 Ο συντονιστής του προγράμματος Πέγιος Σταύρος