Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

 

  Την περσινή χρονιά το σχολείο μας μετά από πρόταση των υπεύθυνων του WWF Ελλάς «υιοθέτησε» ένα ζευγάρι ασπροπάρηδων που ζει στο χωριό Νέα Σάντα, κοντά στις Σάπες. Ο ασπροπάρης είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος γύπα. Στην Ελλάδα έχουν απομείνει ελάχιστα ζευγάρια. Έτσι οι μαθητές μέσα από διάφορες δράσεις ενημέρωσαν τους κατοίκους της περιοχής για τον ασπροπάρη.

 Ένας από τις αιτίες θανάτου του ασπροπάρη είναι τα δηλητηριασμένα δολώματα που βάζουν κυρίως οι κτηνοτρόφοι για να προστατέψουν τα ζώα τους από τους λύκους και τα άλλα άγρια ζώα. Τα ζώα τρώγοντας τα δολώματα πεθαίνουν. Ο ασπροπάρης που τρέφεται με νεκρά ζώα τρώει το δηλητηριασμένο ζώο και πεθαίνει κι αυτός.

  Φέτος, συνεχίζοντας τη συνεργασία με το WWF Ελλάς και το ΚΠΕ Μαρώνειας οι μαθητές του Δ1 και του Ε1 ανέλαβαν νέες δράσεις. Έξω από το δημαρχείο Σαπών οι μαθητές τοποθέτησαν ένα πανό με το σύνθημα « Μάθετε για τα δολώματα, σώστε τον ασπροπάρη».

 Μοίρασαν στους κατοίκους ενημερωτικά φυλλάδια και δραματοποίησαν την τροφική αλυσίδα με τα δολώματα και τα άγρια ζώα, χρησιμοποιώντας τις μάσκες που έφτιαξαν.

 Έφτιαξαν ταμπέλες και πάνω έγραψαν συνθήματα κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Στη συνέχεια τις τοποθέτησαν στην αγροτική περιοχή κοντά στο μέρος που φωλιάζει το πουλί. Με το τηλεσκόπιο και τα κυάλια παρατήρησαν τον ασπροπάρη στη φωλιά του. Με πολλή χαρά πληροφορήθηκαν ότι η οικογένεια απέκτησε νέο μέλος! 

 

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί:  Μπανταλίδου Μαρίνα Δ1 -  Σκεύα Κατερίνα Ε1