Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

23 / 11 / 2017:  "Επαγγέλματα που χάνονται"...


  Στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας και συγκεκριμένα της ενότητας για το νερό (επαγγέλματα που χάνονται), την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου,οι μαθητές της Δ' τάξης καθώς και οι δάσκαλοί της, κάλεσαν στο σχολείο την κ. Καλλιγγιανίδου Ελένη. Η κυρία Ελένη με το σύζυγο της Περικλή, ασχολούνται με την κατασκευή της ποντιακής λύρας.

  Για χόμπυ και με πολύ μεράκι εδώ και χρόνια ασχολούνται μ΄αυτήν.Η κυρία Ελένη μας έδειξε λύρες, πως κατασκευάζονται και από ποια υλικά φτιάχνονται. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό φαίνεται από την πληθώρα των ερωτήσεων που απηύθυναν στην κυρία Ελένη.

Οι υπεύθυνοι της τάξης Χατζάτογλου Μακρίνα και Καρπούζης Παναγιώτης.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής και

Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής


  Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου οι μαθητές της Δ΄ Τάξης, και των Τμημάτων Γ2 και Β2 με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων, επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής. Την ξενάγηση στο Μουσείο, μας έκανε ο κύριος Σιγούρος, ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Ροδόπης. Μας βοήθησε να συνδέσουμε τα εκθέματα του Μουσείου με την ιστορία που μαθαίνουμε στο σχολείο αλλά και να τα νιώσουμε πιο οικεία και κοντινά σε εμάς, μιας και όλα αυτά, έχουν βρεθεί στην περιοχή της Θράκης.

  Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής. Εκεί η κυρία Σουλτάνα Παπαδημητρίου, η ψυχή του μουσείου, μας ξενάγησε σε αντικείμενα, εργαλεία, χώρους, παραδοσιακά επαγγέλματα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, μαρτυρίες και θύμησες μιας άλλης εποχής. Άγνωστα για τους μαθητές μας, τα περισσότερα από τα εκθέματα. Τους μάγεψαν, όμως!

Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Σιγούρο και την κυρία Παπαδημητρίου.

Οι εκπαιδευτικοί των Τάξεων: Β2: Παπαλεξανδρή Ματούλα - Γ2: Μιχαήλ Άννα
Δ1: Χατζάτογλου Νίνα - Δ2: Καρπούζης Παναγιώτης

23/02/2018:  Η ελιά, ένα πολύτιμο δέντρο [1]

 Στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης ζώνης οι μαθητές της Δ' τάξης μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους πραγματοποίησαν δίωρη επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ γνωστής αλυσίδας στις Σάπες.

  Συγκεκριμένα στα πλαίσια περιβαλλοντικού προγράμματος, με θέμα "Η ελιά ένα πολύτιμο δέντρο". Τα παιδιά περπατώντας στους διαδρόμους του μάρκετ, είδαν από κοντά τα διάφορα είδη λαδιών που υπάρχουν(συσκευασίες,ετικέτες,μάρκες). Στα ψυγεία του καταστήματος είδαν διάφορα είδη ελιών (ποικιλίες,περιοχές). Επίσης γνώρισαν και είδαν από κοντά άλλα προϊόντα που έχουν σαν συστατικό τους διάφορα έλαια, όπως λοσιόν σαμπουάν.

  Ευχαριστούμε πολύ την κ.Αργυρώ, υπεύθυνη του καταστήματος, για την ξενάγηση,φιλοξενία και τις χρήσιμες πληροφορίες της. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή 23 του Φλεβάρη. 

Τα παιδιά συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Χατζάτογλου Μακρίνα, Καρπούζης Παναγιώτης.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2018 - Η ελιά, ένα πολύτιμο δέντρο [2]


 Βρισκόμαστε στο τέλος του περιβαλλοντικού προγράμματος που σχετίζεται με την ελιά. Έτσι, αποφασίσαμε να οργανώσουμε ένα δεκατιανό πρωινό με προϊόντα που έχουν σχέση με την ελιά. Πρόθυμοι οι γονείς αρκετών μαθητών μας, είχαν την ευγενή καλοσύνη, όρεξη και μεράκι να φτιάξουν χίλιες δυο λιχουδιές και εδέσματα που είχαν σαν βασικό υλικό τους το ελαιόλαδο. Λαδοκούλουρα, ελιόψωμο,κέικ με σταφίδες, μηλόπιτα, διάφορες σαλάτες λάχανο, ντοματοσαλάτα. Στήσαμε λοιπόν ένα όμορφο και χορταστικό τραπέζι όπου όλοι μας δοκιμάσαμε και γευτήκαμε όλα αυτά τα νόστιμα αγαθά. Για άλλη μια φορά ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στους γονείς και στους μαθητές μας.

 Στην συνέχεια μας επισκέφτηκε γνωστός γεωπόνος της περιοχής μας ο κ. Μολλάς Χρυσοβαλάντης με το βοηθό του για να μας ενημερώσει σχετικά με την ελιά. Όπως τις διάφορες ποικιλίες,τον τρόπο μαζέματος,τις αρρώστιες, την αρχαία ιστορία της, τη σχέση με το χριστιανισμό, την περιποίηση της. Χρήσιμα και ενδιαφέροντα όλα όσα ακούστηκαν. Μάλιστα ο κ.Χρυσοβαλάντης είχε την ευγενή καλοσύνη και προθυμία να χαρίσει στο σχολείο μας 10 μικρά ελαιόδεντρα να τα φυτέψουμε στο χώρο του σχολείου μας. Αυτό θα γίνει οπωσδήποτε! Δεσμευόμαστε από τώρα να διαμορφώσουμε ένα χώρο στην αυλή του σχολείου, να φυτευτούν και να μεγαλώσουν με φροντίδα. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί Χατζάτογλου Μακρίνα - Καρπούζης Παναγιώτης.

Φυτέψαμε τις ελίτσες μας. Να ζήσουν, να καρπίσουν για αιώνες!!!


  Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα ‘’Η ελιά ένα πολύτιμο δέντρο’’ οι μαθητές της τετάρτης τάξης πραγματοποίησαν δεντροφύτευση στην αυλή του σχολείου. Τα παιδιά με χαρά,ενθουσιασμό και μεράκι φύτευσαν 10 ελαιόδεντρα(ευγενή προσφορά του γεωπόνου της περιοχής κ.Μολλά) και δεσμεύτηκαν να προσέχουν και να ποτίζουν τα δεντράκια.

  Ευχαριστούμε πολύ τον κ.Βαλάντη Ρεφειάδη μέλος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για την πολύτιμη βοήθεια και καθοδήγηση του.

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί Χατζάτογλου Μακρίνα και Καρπούζης Παναγιώτης.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018 > Δ1 > ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ


 Η φοιτήτρια του τμήματος κοινωνικής διοίκησης Ιουλία Εκλεκτού, σε συνεργασία με τα ΤΕ παρουσίασε και συζήτησε με τους μαθητές του σχολείου μας για ..... >την παγκόσμια μέρα του σχολικού εκφοβισμού.

>την παγκόσμια ημέρα του συνδρόμου down και

>την παγκόσμια ημέρα αυτισμού.

>Τα παιδια του Α2 ετοίμασαν και μας μίλησαν για τη διαφορετικότητα και

>τα παιδιά του Δ1 για το σχολικό εκφοβισμό.

 Ευχαριστούμε τον Αλή Τζελάλ, υπεύθυνο του τμήματος ΖΕΠ, που πάντα μας βοηθά στα πολυμέσα...

BEHAS... ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΜΠΑΡΕΣ ΚΑΙ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ

 

  Τα τμήματα Δ1 και Δ2 του σχολείου μας γίναμε για λίγο ζαχαροπλάστες την Πέμπτη 19 Απριλίου.Φτιάξαμε μια υγιεινή δημιουργία, ένα σνακ που συστήνεται ολοένα και περισσότερο σαν κολατσιό από πολλούς διαιτολόγους.  Συγκεκριμένα, μπάρες με ξηρούς καρπούς και σοκολάτα.

 Σε αυτό προσφέρθηκαν πολλοί μαθητές να φέρουν τα απαραίτητα υλικά, όπως καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, σταφίδες, κακάο, σοκολάτα κουβερτούρα.

 Ήταν μια ευχάριστη και ιδιαίτερα γλυκιά απόλαυση που τη γευτήκαμε όλοι οι μαθητές της τάξης και όχι μόνο αφού σκεφτήκαμε να την προσφέρουμε και σε άλλους μαθητές του σχολείου μας.

Όλη η δραστηριότητα έγινε στα πλαίσια του προγράμματος BEHAS με θέμα τη σοκολάτα.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί Χατζάτογλου Μακρίνα , Καρπούζης Παναγιώτης.

Στον Ιππικό Όμιλο Αλεξ/πολης


 Οι μαθητές της Α και Δ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στον ιππικό όμιλο Αλεξανδρούπολης την Πέμπτη 31 του Μάη. Τα παιδιά άκουσαν πρώτα κάποιες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη ζωή των αλόγων, τάισαν τα άλογα, ξεναγήθηκαν στο χώρο του ομίλου και στο τέλος έγιναν μικροί αναβάτες αφού ίππευσαν και οι ίδιοι τους. Από την τελευταία δραστηριότητα δεν έλλειψαν και οι δάσκαλοι.

Σαφώς, αναχωρήσαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Όμως η εκδρομή μας δεν τελείωσε εδώ. Κάναμε και μια στάση στο λιμάνι της πόλης για να δροσιστούμε με ένα παγωτάκι.
Την εκδρομή συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί. 

Πέγιος Σταύρος, Παπαδοπούλου Δόμνα, Χατζάτογλου Μακρίνα, Καρπούζης Παναγιώτης.