Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

  Οι μαθητές της Ε' τάξης επισκέφτηκαν τη Βιομηχανία Αλλαντικών Θράκης. Εκεί ο υπεύθυνος Χρήστος Γκοτσίδης τους ενημέρωσε για όλη τη διαδικασία παρασκευής, συντήρησης και προώθησης των αλλαντικών. Αναφέρθηκε επίσης σε μια ιστορική ανάδρομη της δημιουργίας του εργοστασίου. Η εταιρία Luncheon Meat Eyrou S.A ιδρύθηκε το 1996 με σκοπό την παραγωγή αλλαντικών και έδρα τη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ) Αλεξ/πολης. Η εταιρία αποτελείται από το εργοστάσιο παραγωγής, από κέντρο διανομών στην Αθήνα και από τη θυγατρική της εταιρία διανομών «IFANTIS BULGARIA” στην Φιλιππούπολη.

Η δυναμικότητα του εργοστασίου είναι 60 τόνοι αλλαντικών ημερησίως σε μια βάρδια. Η διανομή των προϊόντων γίνεται απευθείας από το εργοστάσιο, όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στο εξωτερικό (Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Γερμανία, Σουηδία και Κύπρο). Στην Luncheon Meat Eyrou S.A (Αλεξ/πολη) απασχολούνται 140 άτομα, ενώ σε όλη την εταιρία οι απασχολούμενοι ανέρχονται στα 205 άτομα.

  Ο κ. Γκότσης στην αφήγησή του ανέφερε πως το κρέας που χρησιμοποιείται προέρχεται αποκλειστικά από τα σφαγεία και εργαστήρια κρέατος και περνά από πολλαπλούς ποιοτικούς ελέγχους. Στη συνέχεια χρησιμοποιείται από τα τμήματα παραγωγής. Στο τμήμα παραγωγής οι μαθητές είδαν την παρασκευή των αλλαντικών, πως η παρασκευή τους περνά από πολλά σταδία. Επίσης έμαθαν πως είναι η μοναδική εταιρία σε όλη την Ελλάδα που παράγει Prosciouto Di Parma με βάση την ιταλική τεχνολογία. Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν στα παιδιά τα μετρά προφύλαξης και καθαριότητας. Ο χώρος απολυμαίνεται καθημερινά. Ακόμα και οι ίδιοι οι μαθητές για να μπουν στο τμήμα παραγωγής φόρεσαν πλαστικές ποδιές, σκουφιά και ποδονάρια και πέρασαν από το μηχάνημα της απολύμανσης.

  Τα παιδιά ήταν κατενθουσιασμένα, αφού στο τέλος της ξενάγησης έκαναν πολλαπλές ερωτήσεις στον υπεύθυνο. Στο τέλος, ο κ. Γκότσης πρόσφερε σε όλα τα παιδιά δωράκια για τα οποία τα παιδιά τον ευχαρίστησαν εγκάρδια. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές της Ε' τάξης εξέφρασαν τα ευχαριστήρια τους στους υπεύθυνους του εργοστασίου για την προσφορά του λεωφορείου για τη μετακίνηση τους και για τη μοναδική εμπειρία της ξενάγησης στο χώρο του εργοστασίου αλλαντικών.