Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών

 Η Δ' τάξη του σχολείου μας, πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στο Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής που στεγάζεται σ' ένα παλιό αρχοντικό.

 Οι μαθητές μας αφού άκουσαν πρώτα μερικές πολύ χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν την ελιά και τον πολύτιμο καρπό της, ξεναγήθηκαν στο χώρο του Μουσείου. Τέλος παρασκεύασαν την δική τους κρέμα με βασικό συστατικό το ελαιόλαδο. Το πρόγραμμα είχε τίτλο ''Ασημόχρυση ελιά,του ήλιου θυγατέρα''.Τα παιδιά έμαθαν για την παραγωγή του ελαιολάδου στην πατρίδα μας, πως καλλιεργήθηκε η ελιά στην Ελλάδα πριν από 50.000 χρόνια (βρέθηκαν φύλλα της πάνω σε πέτρες στη Σαντορίνη), τη σχέση που είχε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον Ηρακλή, την καλλιέργεια της στη μινωική Κρήτη και την αρχαία Αθήνα.

  Η επίσκεψη μας ολοκληρώθηκε στην Παιδαγωγική Εταιρεία Θράκης. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου (παλιό νηπιαγωγείο του 1881). Τα παιδιά θαύμασαν παλιά αντικείμενα, βιβλία, θρανία, έδρα, χάρτες, ποδιές, έλεγχοι, ενδεικτικά, σάκες, κοντυλοφόρους, πένες κ.τ.λ. που χρησιμοποιούσαν αντίστοιχα οι μαθητές προηγούμενων δεκαετιών. Η εκδρομή έγινε βιωματική αφού κ' στις δύο επισκέψεις οι μαθητές έπαιξαν παιχνίδια, κουίζ γνώσεων, έγραψαν με πένες και μάλιστα με καλλιγραφικά γράμματα σε μικρούς μαυροπίνακες, έσβησαν με τον αντίστοιχο σπόγγο.

  Φυσικά μια ωραία εκδρομή πρέπει να έχει κι ένα ωραίο φινάλε. Ποιο είναι αυτό; Ένα δροσερό παγωτό διαφόρων γεύσεων. Έτσι πήραμε το δρόμο της επιστροφής με τις καλύτερες εντυπώσεις. 

 Τα παιδιά συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Χατζάτογλου Μακρίνα και Καρπούζης Παναγιώτης.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015